Profesii

Sfatul specialistului: Cum sa va motivati angajatii in timpul recesiunii

08.02.2010, 00:00 70

Cum poti mentine insa motivatia angajatilor la un standardinalt, in timp ce reducerea costurilor se impune in conditiileactualei situatii economice? Pe langa perspectivele de dezvoltare acarierei si calitatea mediului de lucru, pachetul salarial esteunul dintre factorii determinanti in satisfactia profesionala.

Este adevarat ca majoritatea salariatilor prefera un bonus inbani pe care sa-l poata folosi cum vor. Bonusul in bani nu aduceinsa niciun avantaj fiscal, fiind supus impozitului pe venit sicontributiilor stan dard de asigurari sociale, atat la nivelulangajatului, cat si la nivelul angajatorului. Singura alternativacare ar putea contrabalansa atractia bonusului in bani ar fiprobabil ca salariatilor sa li se dea posibilitatea sa primeascabunuri sau servicii in functie de nevoile si preferintele lor.

Nu toti salariatii isi doresc aceleasi lucruri, iar preferintelelor pot diferi semnificativ in functie de nivelul veniturilor,varsta, stare civila etc. De exemplu, unii pot fi interesati sainvesteasca intr-un fond de pensii private, cu scopul de aeconomisi pe termen lung. Conform datelor Comisiei de Supravegherea Sistemului de Pensii Private, o analiza demografica printreclientii fondurilor de pensii facultative arata ca cel mai binereprezentata categorie a participantilor (10% din totalul celor88.000 de participanti) este aceea a femeilor cu varsta cuprinsaintre 35 si 39 de ani. Pe de alta parte, familiile cu co pii miciprefera cadourile pentru copii acordate la anumite ocazii,rambursarea costurilor cu gradinita sau tichetele de cresa, in timpce tinerii sunt motivati de utilizarea masinilor companiei.

Trebuie mentionat ca in ultimii ani angajatorii s-au intrecut ina oferi angajatilor pachete salariale tot mai cuprinzatoare, pentrua face fata nevoii crescute de personal calificat de pe piatafortei de munca la nivelul de atunci. Acum, pacheteleextrasalariale construite atunci se dovedesc foarte costisitoarepentru an ga jatori, iar o reducere dramatica a acestora creeazadezamagire si nemultumire in randul angajatilor. Pacheteleflexibile de beneficii sunt o forma de remunerare a angajatilorcare cunoaste un succes crescand in randul angajatorilor din altetari. Studii internationale arata ca, Marea Britanie, de exemplu,28% din angajatori ofera pachete flexibile de beneficii, iar 71% segandesc sa o faca in viitorul apropiat. Multe companii care nu auimplementat pachetele flexibile de beneficii intentioneaza sa ofaca acum, situatia economica actuala si evident reducereacosturilor fiind cauza principala. Conducatorii companiilor suntpresati sa reduca costurile, si in multe domenii de activitate unuldintre costurile preponderente este cel cu remunerareasalariatilor. In acelasi timp, la nivelul departamentului deresurse umane exista temerea ca angajatii ar putea pierde dinmotivatie ca urmare a lipsei stimulentelor extrasalariale silimitarii castigurilor bazate pe performanta, ceea ce ar duce laefecte negative pe termen mediu si lung. In companiile ai carorangajati lucreaza direct cu clientii, efectul demotivariiangajatilor se va reflecta negativ in calitatea serviciilorprestate fata de clienti. Acest fapt poate duce la scadereaportofoliului de clienti, iar pe termen lung intreaga activitate acompaniei ar putea fi periclitata. In acest context, pacheteleflexibile de beneficii sunt un produs adaptat la contextul economicactual, pentru ca ele aduc un dublu avantaj, si anume mentinereamotivatiei angajatilor la un nivel satisfacator fara a crestecosturile salariale, avand in vedere ca majoritatea beneficiilorincluse in pachetele flexibile au un tratament fiscal favorabil dinperspectiva impozitului pe venit si a contributiilor de asigurarisociale. Dar lista avantajelor pachetelor flexibile de beneficii nuse incheie aici si ar putea continua astfel:

  • Angajatilor li se da puterea de a decide asupra pachetului lorsalarial si apreciaza faptul ca parerea lor conteaza
  • Familiile in care ambii parteneri au cariere profesionale auposibilitatea sa evite duplicarea aceluiasi tip de beneficiu (deexemplu, daca unul primeste tichete de vacanta, celalalt poatealege pensii facultative)
  • Pachetele flexibile de beneficii ajuta nu doar la motivareaangajatilor, ci si la retentia acestora in companie (criteriu carecastiga un loc din ce in ce mai important in clasificareaangajatorilor de top).

Pentru a avea o implementare eficienta si cu rezultate evidentepe termen scurt, exista cativa pasi strategici de urmat de catrefiecare companie interesata, incepand cu o faza de analiza initialaa beneficiilor acordate angajatilor in prezent, proiectarea noilorpachete de beneficii si implementarea optiunilor exprimate deangajati pentru aceste pachete in sistemul local de salarizare,pasi in care companiile pot solicita asistenta unor consultanti despecialitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO