Profesii

Şomaj record în rândul absolvenţilor de facultate: 53.000 de licenţiaţi nu-şi găsesc un loc de muncă

Şomaj record în rândul absolvenţilor de facultate: 53.000 de licenţiaţi nu-şi găsesc un loc de muncă

Autor: Adelina Mihai

09.11.2010, 23:40 1433

Numărul absolvenţilor de studii superioare care primesc ajutorde şomaj a ajuns la aproape 53.000 în luna septembrie, nivel recordînregistrat în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care, anual,aproximativ 100.000 de români termină o facultate. "În prezent,absolvenţii din ultimii doi ani acceptă să se angajaze şi peposturi care nu necesită o pregătire universitară, ci una liceală.La ultimult târg de joburi la care am participat erau trei tipuride candidaţi cu studii superioare: tineri absolvenţi, şomerii de lastat şi persoane care mai aveau puţin până la pensie şi care nureuşesc să-şi găsească un loc de muncă sub nicio formă", susţineMirela Marinescu, recruitment director în cadrul firmei derecrutare APT.

Numărul de şomeri cu facultate s-a triplat în ultimii trei ani,mai ales că în 2008 au existat două generaţii de absolvenţi (custudii de trei şi de patru ani pentru licenţă), ca urmare aîncheierii Convenţiei de la Bologna, care prevede durata studiilorde licenţă pe o perioadă de 3 ani şi masteratul de 2 ani. Rata deangajabilitate a absolvenţilor a scăzut şi ca urmare a faptului căuniversităţile private şi-au pierdut din credibilitate, din cauzaproblemelor legate de legalitatea diplomelor.

Rata şomajului în rândul absolvenţilor de facultate a ajuns lafinele lunii septembrie la 7,9%, potrivit datelor AgenţieiNaţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Spre comparaţie, în 1991această rată era de 2,3%, corespunzătoare unui număr de 8.000 deşomeri cu studii superioare.

Încă de la finele lui 2008, majoritatea firmelor private auînceput să facă restructurări şi să blocheze bugetele pentrurecrutare, pentru a-şi putea ţine afacerile pe linia de plutire,operând reduceri masive de costuri.

O mare parte din absolvenţii de facultate nu au reuşit să seangajeze, pentru că firmele care mai aveau poziţii deschise au avuto plajă mai mare de candidaţi, cu experienţă, care proveneau dinrândurile celor peste 570.000 de concediaţi de la începutulcrizei.

"În acest moment, noi pregătim fie studenţi ale căror diplome nuau o calificare necesară pentru cerinţele de pe piaţa muncii, fiepregătim o forţă de muncă necesară pentru economii mai dezvoltate.Sectorul privat angajează mult mai puţini absolvenţi de studiisuperioare decât sectorul de stat, pentru că are nevoie de oamenicu pregătire medie sau vocaţională, adică de meseriaşi. Cu toateacestea, pe niciun angajator privat nu-l deranjează să aibă osecretară cu masterat şi doctorat, atâta timp cât aceasta îşi facetreaba bine", este de părere profesorul Vladimir Pasti din cadrulŞcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Absolvenţii de facultate primesc o indemnizaţie de şomaj de 255de lei pentru o perioadă de şase luni dacă îşi depun actele laagenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 60 de zile dela data absolvirii.

"Am intrat în şomaj din iunie şi primesc până în luna decembrieun ajutor de şomaj în valoare de 408 lei, întrucât firma deconstrucţii la care lucram şi-a redus activitatea. De atunci încercsă-mi caut un loc de muncă şi nu reuşesc, deşi sunt absolventă adouă facultăţi", spune Simona M., 27 de ani, care este de profesieinginer proiectant. Ea a absolvit în vara acestui an cursurileFacultăţii de construcţii din cadrul Universităţii "Alexandru IoanCuza" din Iaşi, fiind şi absolventă a Facultăţii de silvicultură laSuceava.

Aproape unu din cinci angajaţi cu studii superioare a asistat lareduceri de salarii în compania în care lucrează, iar unul din zecea asistat la reducerea programului de lucru sau la şomaj tehnic,arată un studiu realizat încă din luna martie a anului trecut decompaniile Daedalus Millward Brown şi Catalyst Solutions, pe uneşantion de aproape 1.160 de angajaţi cu studii superioare.

Cei care încă mai fac recrutări spun că şi pretenţiile salarialeale absolvenţilor au scăzut faţă de anii anteriori. Cu toateacestea, la angajare sunt preferaţi candidaţii cu experienţă delucru, care acceptă şi salarii mai mici faţă de anii trecuţi.

"Dinamica angajărilor a rămas asemănătoare anilor trecuţi,datorită specificului domeniului şi faptului că în general preferămpersoane cu experienţă în industria farmaceutică. Faptul căpretenţiile salariale au devenit mai realiste a fost observabil,însă nu a influenţat numărul persoanelor angajate. Nu aşteptărilesalariale erau problema pentru noi, ci gradul de potrivire cucerinţele noastre specifice pentru poziţiile recrutate", spuneAndreea Lupan, Manager Resurse Umane în cadrul fabricii demedicamente Sindan Pharma, parte a companiei Actavis.

Principalele domenii în care se mai fac angajări în ultimeleluni ale acestui an sunt IT, outsourcing, contabilitate, inginerie,retail şi farma, spun recruiterii. "Piaţa IT înregistrează undeficit de personal calificat, astfel că salariile acestora nu auînregistrat scăderi semnificative. În inginerie, specialiştii segăsesc în continuare cu dificultate", susţine Monica Dona, HumanCapital Consultant la firma de recrutare Lugera& Makler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO