Venitul salarial, condiţiile de muncă şi relaţia dintre angajat şi superior sunt doar câteva motive pentru care românii nu vor să lucreze în hotelurile şi restaurantele din România, ci preferă să plece în străinătate pentru aceleaşi joburi, dar salarii şi condiţii diferite.
„În străinătate traficul de clienţi este mai mare şi implicit şi volumul de muncă creşte considerabil. Diferenţa dintre joburile din ţară şi cele din străinătate porneşte de la calitatea interacţiunii angajatului cu superiorii, cei din străinătate sunt mai specializaţi pe domeniul serviciilor faţă de cei din România“, a spus Sebastian, în vârstă de 37 de ani. El lucrează de trei luni pe o poziţie de ospătar în Marea Britanie.
Salariul pe care îl primea în România pe aceeaşi poziţie era de 1.800 de lei pe lună. „Venitul lunar cumulat din salariu şi bacşiş îţi permite un trai decent, însă nu ai posibilitatea de a economisi bani“, a mai spus Sebastian.