Profesii

Start oficial în cel mai mare proiect asumat de Băsescu şi Boc: Astăzi începe marea cursă pentru selecţia firmelor care vor aduce manageri la stat pentru afaceri de 10 mld. euro

Start oficial în cel mai mare proiect asumat de preşedintele Băsescu şi de Guvernul Boc: Astăzi începe marea cursă pentru selecţia firmelor care vor aduce manageri la stat pentru afaceri de 10 mld. euro

Radu Manolescu, headhunter: Recrutarea unui manager poate fi comparată cu un transplant de organe, pentru că este foarte importantă compatibilitatea dintre noul şef şi compania pe care o conduce. Există riscul ca organismul în care este transplantat un organ să nu îl accepte sau invers. Trebuie să consulţi foarte bine un organism pentru a putea determina tratamentul de care are nevoie.

Autor: Adelina Mihai

05.09.2011, 00:06 2689

În această după-amiază se va publica pe site-ul Ministerului Economiei anunţul de participare la licitaţie pentru selecţia firmei de executive search care va implementa cel mai mare proiect asumat de preşedintele Băsescu şi de premierul Emil Boc: introducerea managementului privat la companiile de stat care au afaceri de peste 10 miliarde de euro.

"Până la finele acestei săptămâni se va alege firma care se ocupă de managementul proiectului, iar până la 1 octombrie vom şti numele celorlalte companii de headhunting care vor recruta manageri pentru companiile de stat", a spus Andrei Todea, directorul de cabinet al ministrului economiei Ion Ariton.

La începutul acestui an preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc şi-au luat angajamentul în faţa FMI şi a Băncii Mondiale de a introduce management privat la unele companii de stat pentru a le spori eficienţa şi pentru a le diminua pierderile. De atunci consilierii ministrului economiei susţin că au purtat discuţii informale cu toţi headhunterii de pe piaţa locală, dar şi cu reprezentanţii Association of Executive Search Consultants (AESC), o organizaţie care reuneşte cele mai mari firme de executive search din lume, care s-au arătat interesaţi de proiect şi care vor oferi sprijin statului român.

"Am vrut să testăm întâi piaţa, pentru a nu porni cu stângul şi de aceea am avut discuţii informale cu toţi reprezentanţii firmelor de executive search locale, dar şi cu cei ai AESC. Probabil că jucătorii din top 10 la nivel mondial prezenţi pe piaţa locală nu vor participa la licitaţia pentru managementul de proiect, pentru că nu vor putea participa apoi la licitaţia prin care se vor alege firmele de executive search care vor recruta managerii. Până la sfârşitul acestei săptămâni se va alege firma care se va ocupa de managementul de proiect, iar până la 1 octombrie se vor alege şi celelalte firme de executive search care vor realiza proiectul", a mai spus Todea. El a precizat că aceste licitaţii se vor face prin proceduri speciale şi că procesul va fi mult mai scurt decât în cazul unei licitaţii obişnuite.

Recrutarea unui manager la stat, văzută ca un transplant de organe

Principala provocare a managerului cu experienţă în privat care va prelua conducerea unei companii de stat va fi să schimbe starea de spirit din companie, adică să reuşească să-i facă pe angajaţi să înţeleagă că numai cu ajutorul lor se va putea produce o eficientizare, spun consultanţii care au participat la o dezbatere a ZF organizată pe această temă.

"Recrutarea unui manager poate fi comparată cu un transplant de organe, pentru că este foarte importantă compatibilitatea dintre noul şef şi compania pe care o conduce. Există riscul ca organismul în care este transplantat un organ să nu îl accepte sau invers. Trebuie să consulţi foarte bine un organism pentru a putea determina tratamentul de care are nevoie", a spus la finele săptămânii trecute Radu Manolescu, unul dintre cei mai experimentaţi headhunteri de pe piaţa locală, în cadrul şedinţei deschise de redacţie ZF Expert. El a fost singurul headhunter care a recunoscut public faptul că a discutat cu reprezentanţii ministerului pe această temă, însă din poziţia de membru al AESC şi nu din cea de managing partner al firmei de executive search pe care o conduce pe plan local, KM Trust & Partners.

Scoaterea companiilor de stat de sub influenţa politică şi eficientizarea lor prin aducerea unor manageri cu experienţă în sectorul privat va fi un şoc pentru economie la fel cum a fost şi Revoluţia din 1989, care a determinat marile privatizări şi începutul capitalismului.

Radu Furnică, unul dintre cei mai vechi vânători de executivi de pe piaţa locală, care conduce compania Leadership Development Solutions, spune că a studiat posibilitatea participării la licitaţiile pe care ministerul le va lansa. "Am studiat subiectul şi luăm în considerare participarea în cadrul acestui proiect. Nu ştiu dacă ne vom implica, aşteptăm să vedem dacă putem prelua un astfel de proiect fără ca sistemul de valori al companiei să fie afectat. Am avut experienţă în recrutarea de manageri pentru stat şi de aceea nu mă declar foarte optimist în această privinţă", a spus Furnică.

Între 7 şi 10 companii vor avea manageri privaţi în jumătate de an

Primele 7-10 companii de stat vor avea management privat şi noi membri în Consiliile de Administraţie până la sfârşitul lunii februarie a anului viitor, spun reprezentanţii Guvernului.

"Lista scurtă cu propunerile de directori generali şi criteriile de selecţie pentru membrii Consiliului de Administraţie va fi stabilită până la 1 decembrie 2011. Numirea managerilor selectaţi şi a membrilor Consiliului de Administraţie se va face până la sfârşitul lunii februarie 2012", a spus Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, citată de Mediafax.

O primă etapă a acestui proces de alegere a unor noi directori generali la companiile de stat este reprezentată de separarea funcţiei de director general de cea de preşedinte a Consiliului de Administraţie. Această operaţiune este în derulare, iar primele companii la care va fi aplicată sunt Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Conpet Ploieşti.

Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a acordului cu FMI, a spus la începutul lunii august că 15 companii de stat vor avea manageri privaţi, iar la unele dintre ele vor fi înlocuiţi şi membrii Consiliilor de Administraţie, potrivit Mediafax. Printre companiile care ar putea avea manageri privaţi se numără Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători, CFR Infrastructură, SNLO, CNH şi Oltchim.

Valoarea contractelor pe care le-ar putea câştiga firmele care vor recruta manageri pentru companiile de stat se ridică la 300.000- 500.000 de euro, potrivit unei estimări a ZF pe baza tarifelor practicate în piaţă.

Firmele care "vânează" directori de top pentru marile companii plasează anual circa 200 de executivi, headhunterii formând astfel o piaţă de 6 -7 mil. euro. Printre cele mai mari companii de executive search de pe piaţa locală, după cifra de afaceri, se află Pedersen & Partners, KM Trust & Partners, Leadership Development Solutions, Stanton Chase, Stein & Partners sau George Butunoiu.


Care sunt principalii paÅŸi pentru realizarea celui mai mare proiect asumat de preÅŸedinte

1. Separarea funcţiei de director general de cea de preşedinte a Consiliului de Administraţie - realizat

2. Selectarea consultantului pentru elaborarea caietului de sarcini pentru achiziţia firmelor de selecţie manageri - până la finele acestei săptămâni

3. Achiziţionarea firmelor de selecţie manageri pentru fiecare companie (primul set de 7- 10 companii) - până la 1 octombrie 2011

4. Listă scurtă cu propunerile de directori generali şi criteriile de selecţie pentru membrii Consiliului de Administraţie - până la 1 decembrie 2011

5. Modificări în legislaţia specifică - până la 31 decembrie 2011

6. Numirea managerilor selectaţi şi a membrilor Consiliului de Administraţie - până la sfârşitul lunii februarie 2012

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO