Profesii

Stelian Fedorcă, consilier de stat: Există companii care şi-au dat seama că trebuie să investească în forţa de muncă de timpuriu

Stelian Fedorcă, consilier de stat: Există companii...

Autor: Georgiana Mihalache

29.03.2018, 18:00 188

Pe domeniul de automotive, la Alba, în Sebeş este firma Start Transmision. În 2013 am înfiinţat o şcoală profesională germană duală în Alba care a pregătit elevii doi ani cât s-a extins fabrica, iar apoi elevii pregătiţi au lucrat pe liniile de montaj. Sunt astfel de şcoli pe toate domeniile. Există agenţi economici în toate domeniile care şi-au dat seama că trebuie să investească în forţa de muncă de timpuriu, a spus Stelian Fedorcă, consilier de stat, consilier în aparatul de lucru al prim-ministrului, în cadrul evenimentului ZF Transport, Logistics&Automotive Summit 2018.

"Sunt astfel de şcoli pe toate domeniile. A fost mai greu cu mentalitatea părinţilor, să-şi dea copiii la o şcoală profesională. Există agenţi economici în toate domeniile care şi-au dat seama că trebuie să investească în forţa de muncă de timpuriu, adică în cei de până în 23 de ani. Toţi elevii care sunt la şcoli profesionale primesc bursă de 200 de lei pe lună de la stat. La şcoala duală e o bursă minimă egală cu cea de la stat. Sunt firme care dau şi 1.400 de lei, 800 de lei."

Alte declaraţii:

Elevii sunt angajaţi la fostul loc de muncă în prima zi după ce s-a terminat şcoala, iar compania nu mai are costuri suplimentare de pregătire şi integrare.

Unii dintre elevi câştigă şi peste 3.000 de lei.

Conform legislaţiei, anul acesta sunt 106 clase. Peste 1.500 de elevi vor absolvi în acest an cu elemente de dual. Când n-a fost reglementat acest domeniu, a funcţionat mai uşor.

Problema la agenţii ecomici este că nu au un ghişeu de informaţii. Se lucrează la înfiinţarea unei autorităţi naţionale pentru învăţământul dual, unde orice agent economic spune de ce are nevoie şi i se răspunde unde putem să-i pregătim.

S-au oferit 5.000 de locuri pentru învăţământul dual, au existat 3.500 de oferte, dintre care doar 1.800 au fost înscrişi pentru că solicitările agenţilor economici au fost dispersate. Această autoritate naţională

În 2012, în luna mai am primit o delegaţie de oameni de afaceri din mediul economic german. Am aflat de acest sistem dual profesional pe care l-am implementat. Am înfiinţat prima şcoală profesională cu putere jurudică în Braşov. S-a dezvoltat în toată ţara în baza unui parteneriat, am pus la punct curricula, să-i pregătim pe profesor sa poată preda ce e nou.

Promovarea e un alt aspect, ambasada Germaniei a ajutat această schimbare. În al doilea an, au fost şapte elevi pe loc la şcoala profesională.

Deosebirea dintre învăţământul profesional clasic şi cel dual e că în cel clasic elevul alege o şcoală unde învaţă meserie la un agent economic pe care nu-l cunoaşte, iar în sistem dual elevul alege compania. Elevul face practică doar în compania respectivă, urmând ca la final să aibă prioritate la angajare. Există un contract de practică pe care dacă elevul nu-l respectă, iese din sistem şi intră în cel clasic. A fost cinci judeţe: Timiş, Alba, Hunedoara, Braşov (unde au fost 17 firme) Sibiu. Profesorii din aceste şcoli au fost instruiţi în Germania. Rata de angajare a fost 100%, rata de retenţie pe medie - 80%.

Între elevi şi companii nu există un contract de a lucra un anume număr de ani pentru că l-au pregătit. Companiile fac proiecte personalizate, încât aceşti elevi rămân loiali şi în companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO