Profesii

Studiu: Educaţia financiară a românilor în şcoală este zero. "Nici părinţii nu au fost obişnuiţi să îi educe pe copii. Copiii ar trebui să fie responsabilizaţi de mici"

Studiu: Educaţia financiară a românilor în şcoală...

Autor: Simona Tatu

14.06.2017, 18:00 507

Tinerii din România nu au o educaţie financiară, dar totuşi au învăţat că trebuie să îşi planifice viitorul financiar, arată un studiu realizat de Kruk. Circa 75% dintre români îşi planifică viitorul şi au încredere că vor avea stabilitate din punct de vedere material, mai reiese din studiul “Optimismul românilor şi viitorul lor financiar”.

“Educaţia financiară a românilor în şcoală este zero, dar nici părinţii nu au fost obişnuiţi să îi educe pe copii. Acest lucru corelează foarte mult şi cu stilul de a creşte un copil, pentru că partea financiară intră în proiectul educaţional pe care vrei să îl foloseşti cu copilul. În sensul acesta poţi să îţi spui anumite probleme, cum ar fi să îi dai bani de buzunar de la şase ani sau de la 18 ani.  Aceste decizii modifică modul în care în viitor copilul se va raporta la problema banilor şi a situaţiei financiare. Copiii ar trebui să fie responsabilizaţi de mici”, a explicat psihologul Aurora Liiceanu, în cadrul evenimentului de lansare al studiului.

În ceea ce priveşte situaţia financiară, 33% din respondenţi cred că salariul îi ajută să aibă o situaţie financiară echilibrată în cea mai mare parte a anului, iar 40% dintre aceştia nu sunt siguri că veniturile lunare sunt suficiente pentru a se simţi încrezători în viitorul financiar.

Pe de altă parte, mai mult de o treime (35%) din respondenţi susţin că au probleme financiare, iar restul de 65% reuşesc să îşi administreze bugetul.

“Dacă ne uităm la persoanele cu vârste între 25-45 de ani şi la faptul că vârsta medie a datorului este de 47 de ani, putem spune că după 50 de ani oamenii se îndatorează mult mai greu. Într-un fel vârsta este o variabilă importantă în raport cu a face împrumuturi sau nu”, a mai completat Aurora Liiceanu.

Românii se arată preocupaţi de îmbunătăţirea viitorului lor financiar, iar condiţiile care ar putea contribui acest lucru sunt realizarea unor venituri mai mari, scăparea de datorii şi absenţa grijilor faţă de ziua de mâine.

Mai mult, 65% dintre participanţi spun că sunt pregătiţi să îşi schimbe cariera profesională, dacă acestu lucru ar duce la  pentru îmbunătăţirea situaţie financiare.

“Viaţa este un joc serios, iar banii schimbă relaţiile între oameni şi relaţiile în cadrul unui cuplu. O gospodărie trebuie întreţinută cu eforturi comune şi cu realism faţă de problemele de viaţă”, a mai spus Aurora Liiceanu.

Studiul a fost realizat în perioada 9-25 mai 2017 şi a avut ca scop aflarea atitudinilor tinerilor cu privire la administrarea câştigurilor financiare şi impactul situaţiei financiare asupra viitorului. Studiul a fost implementat pe un eşantion de 2.160 de respondenţi cu vârste cuprinse între 25-45 de ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO