Profesii

Studiu EY: 45% dintre executivii companiilor din România sunt neîncrezători în privinţa parcursului economic

Studiu EY: 45% dintre executivii companiilor din România...

Autor: Georgiana Mihalache

14.03.2018, 11:25 85

Un procent de 45% dintre executivii companiilor care activează pe piaţa din România sunt neîncrezători în privinţa parcursului economic din următorul an, deşi previziunile indică o creştere a economiei. Instabilitatea legislativă şi fiscală reprezintă cel mai mare obstacol întâlnit de antreprenori, iar peste 80% dintre companii spun că incertitudinea privind mediul de business le afectează planurile de investiţii.

„45% dintre executivi sunt neîncrezători în privinţa parcursului economic în următoarele 12 luni. Dacă coroborăm şi cu faptul că cei mai mulţi macroeconomişti estimează o creştere semnificativă anul acesta, faptul că ei sunt neîncrezători ne spune că există un fond de îngrijorare în cadrul companiilor din România. Posibilii factori care alimentează acest sentiment sunt presiunea inflaţionistă, creşterea economiei bazată pe consum, instabilitatea legislativă. 92% spun că sunt îngrijoraţi sau foarte îngrijoraţi de creşterea economică bazată pe consum”, a spus Mihaela Matei, coordonatoarea studiului EY „Barometrul mediului de afaceri românesc”.

Studiul EY a fost realizat în perioada 19 ianuarie – 5 februarie şi a fost bazat pe răspunsurile a 458 de lideri de organizaţii ai companiilor. Dintre aceste companii 61% au capital românesc, respondenţii sunt din categoria companiilor mai mature, 51% au afaceri de peste 10 mil de euro. Doar 5% sunt companii mici sub 1 mil euro. Cele mai multe companii dintre cele respondente sunt active în producţie, 27%, comerţ - 18%, servicii şi IT.

85% dintre companiile mici şi 83% dintre companiile cu afaceri de peste 10 mil euro spun că incertitudinile fiscale şi legislative le afectează planurile de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO