Profesii

Sunteţi prieten pe Facebook cu angajaţii din subordine?

Sunteţi prieten pe Facebook cu angajaţii din subordine?

Foto AFP

Autor: Adelina Mihai

14.01.2013, 00:07 3664

O mare parte dintre angajaţii din corporaţiile locale - fie că sunt manageri, specialişti sau mai ales angajaţi pe poziţii de entry-level - dedică o perioadă semnificativă din timpul petrecut la serviciu reţelelor sociale, orele la care se fac cele mai multe postări pe Facebook fiind cea mai concludentă dovadă a acestui fapt. Managerii au devenit mai flexibili şi nu le mai reproşează angajaţilor că folosesc reţelele sociale în timpul programului de lucru (cum se întâmpla în urmă cu câţiva ani), însă o dilemă a angajaţilor este aceea de a solicita/ sau de a accepta sau nu prietenia şefului pe Facebook.

În timp ce în alte ţări se vorbeşte de concedierea angajaţilor care au postat pe reţelele de socializare afirmaţii defăimătoare la adresa companiilor sau a şefilor pentru care lucrează, în România lucurile sunt mai temperate, însă nici şefii nu îi sfătuiesc pe angajaţi să se împrietenească cu ei.

"Sunt prieten cu majoritatea angajaţilor mei pe Facebook, însă, deşi sunt un şef mai «relaxat», nu cred că este bine pentru salariaţi. Este un reflex pe care nu îl poţi controla, mie nu îmi convine atunci când unul dintre ei îmi spune că nu are suficient timp pentru a face o sarcină până la un anumit termen, dar eu văd pe Facebook că are destul timp să posteze tot felul de melodii, articole şi opinii în timpul serviciului pe reţeaua de socializare", explică proprietarul unei companii cu activităţi în domeniul juridic.

"Am fost prieten cu şeful pe Facebook, dar l-am şters din listă, atât pe el, cât şi pe actualii colegi de muncă (pe foştii colegi i-am lăsat), pentru că auzeam tot felul de comentarii la muncă legate de cât de des, unde şi cu cine ies în oraş", spune Iulian, angajat într-o bancă de pe piaţa locală.

Unii angajaţi spun însă că aleg să se împrietenească cu şeful în încercarea de a-l cunoaşte mai bine. Gabriel, spre exemplu, angajat în departamentul de marketing al unei companii cu profil IT, crede că, dacă un angajat ajunge să îl cunoască pe şeful său dincolo de relaţia de muncă, îl poate înţelege mai bine şi astfel să îşi explice mai uşor anumite decizii şi reacţii pe care acesta le ia.

Nu de aceeaşi părere este însă Tiberiu, angajat într-o companie farma, căruia nu i s-ar părea normal ca şeful să ştie unde iese, cât de instabil este pe plan sentimental sau mai ales cum îşi cheltuieşte banii.

"Îmi va fi imposibil să cer o mărire de salariu dacă postez poze din restaurante scumpe, vacanţe în străinătate sau cluburi exclusiviste. În plus, unii ar putea face chiar legătura între lipsa de concentrare de la serviciu şi eventualele probleme în cuplu. Şeful meu nu ar trebui să ştie la ce oră adorm noaptea şi care sunt persoanele cu care mă înconjor", explică el.

Oricum ar fi, este bine ca angajaţii care îi au pe şefi în lista de prieteni de Facebook să se uite mai atent la setările de confidenţialitate ale profilului şi să se gândească de două ori la lista de prieteni înainte de a face o nouă postare, în timp ce pentru şefi poate ar fi bine să nu judece prea aspru comportamentul angajaţilor din afara programului de lucru.

Ce credeţi: este bine sau nu să fii prieten pe Facebook cu angajaţii din subordine? Cum v-a influenţat activitatea lor de pe reţelele sociale în relaţia profesională?

Aşteptăm opiniile şi comentariile dvs. la adelina.mihai@zf.ro, pe http://www.zf.ro/profesii/ sau pe pagina de Facebook a ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO