Profesii

Taxa de şcolarizare a unui preşcolar este mai mare decât taxa unui student la o universitate privată

Taxa de şcolarizare a unui preşcolar este mai mare...

Autor: Mihaela Pascari

30.06.2015, 18:33 1880

O grădiniţă privată implică costuri mai mari decât o facultate privată, ceea ce, în mod paradoxal, face accesul la sistemul de învăţământ superior mai facil decât cel la învăţământul preşcolar.

“Dacă fiecare s-ar gândi cât costă o grădiniţă, adică 100- 200 de euro pe lună, atunci am înţelege că taxa plătită pentru grădiniţa privată a unui preşcolar este mai mare decât taxa unui student. La o facultate privată, taxele încep de la 700 euro pe an“, a spus Ovidiu Folcuţ, rectorul Universităţii Româno-Americane, una dintre cele mai mari instituţii de învăţământ superior privat de pe plan local. El a fost ieri prezent la un eveniment de lansare a unui raport de cercetare care măsoară percepţiile, nevoile şi elementele decizionale privind învăţământul superior.

Pentru a atrage studenţi mai bine pregătiţi, Ovidiu Folcuţ spune că în cadrul Universităţii Româno-Americană există, începând cu acest an, 400 de locuri fără taxă pentru programele de licenţă , astfel că primii 20% din totalul studenţilor înmatriculaţi în anul întâi la programele cu predare în limba română pot face facultatea la privat gratuit.

Ce vor tinerii de la o facultate

“Din dorinţa de a atrage cât mai mulţi studenţi buni oferim 20% din totalul înmatriculaţilor  să facă studii fără taxă” , a mai spus Ovidiu Folcuţ.

Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de firma de cercetare de piaţă D&D Research, cele mai importante criterii pentru selecţia unei facultăţi private sunt reprezentate de calitatea profesorilor, condiţiile de studiu (laboratoare, spaţiul de studiu etc.), oportunitatea de a intra în contact cu potenţialii angajatori încă de pe băncile şcolii şi campusul universitar modern.

Totuşi, o parte dintre absolvenţii de bacalaureat nu ştiu încă spre ce direcţie de studiu să se îndrepte, astfel că se lasă influenţaţi de către prieteni, părinţi, colegi sau profesori.

“Decizia finală în ceea ce priveşte alegerea facultăţii este luată 95,4% de viitorul student şi în proporţie de 4,6 % de părinţii acestuia”, a concluzionat Dan Petre, partener în cadrul companiei D& D Research.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO