Profesii

​Temutul ministru german al finanţelor Wolfgang Schaeuble a scapat Spania şi Portugalia de sancţiuni

​Temutul ministru german al finanţelor Wolfgang...

Autor: CătăIina Apostoiu

28.07.2016, 18:38 884

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble, cunoscut pentru patima cu care promovează austeritatea, a intervenit pentru a determina Comisia Europeană să nu impună sancţiuni împotriva Spaniei şi Portugaliei pentru încălcarea reglementărilor privitoare la nivelul deficitului bugetar, în parte pentru a-şi ajuta aliatul politic Mariano Rajoy din Madrid, potrivit Politico.

Înaintea reuniunii de miercuri a celor 27 de comisari UE, părea clar că pentru prima dată Comisia urma să impună sancşiuni de ordinul milioanelor de euro celor două ţări pentru depăşirea limitei legate de deficitul bugetar.

Chiar şi Jean-Claude Juncker, şeful Comisiei, părea să-şi fi schimbat poziţia privitoare la sancţiuni, îndemnându-iI colegii în ultimele săptămâni să pună în aplicare regulile şi să întărească credibilitatea Bruxelles-ului.

Apoi, salvarea celor două ţări a venit dintr-o sursă neaşteptată: Wolfgang Schaeuble. Ministrul german de finanţe a încropit o campanie de ultim minut pentru a stopa impunerea sancţiunilor, potrivit unor surse familiare cu acţiunile sale. În ultimele săptămâni şi zile, Schaeuble a făcut tot posibilul pentru a evita sancţiunile.

Intervenţiile sale din spatele scenei au fost determinate de consideraţii de ordin politic specifice acestui moment, care l-au făcut pe ministrul german să renunţe la poziţia sa anterioară prin care cerea cu fermitate ţărilor membre ale zonei euro să-şi menţină bugetele în ordine şi să respecte reglementările stabilite de comun acord.

Oficialii au indicat diverse motive politice pentru poziţia lui Schaeuble. În primul rând, acesta vrea să-l ajute pe Mariano Rajoy, liderul spaniol de centru-dreapta care se luptă să formeze un guvern după alegerile de luna trecută. Cu Franţa şi Italia în mâinile Stângii, coaliţia din Germania preferă să vadă un conservator preluând puterea în cea de-a patra mare economie a lumii. Cătălina Apostoiu

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO