Profesii

Tinerii din generaţia Millennials sunt interesaţi de stabilitatea locului de muncă şi caută angajamente pe termen lung

Tinerii din generaţia Millennials sunt interesaţi de...

Autor: Cristina Bellu

09.02.2017, 14:23 2361

Tinerii care fac parte din generaţia Millennials sau generaţia Y (cei care au în prezent între 20 şi 35 de ani) au devenit  mai interesaţi de stabilitatea locului de muncă şi în acelaşi timp mai îngrijoraţi de nesiguranţa generată de conflicte, potrivit celui mai recent raport al companiei de audit şi consultanţă Deloitte.

Nesiguranţa este una dintre cauzele pentru care tot mai mulţi millennials îşi doresc un loc de muncă stabil. Anul trecut, ”prăpastia loialităţii” dintre cei care se vedeau părăsind compania în următorii doi ani şi cei care anticipau că vor sta cel puţin cinci ani era de 17%. Anul acesta, proporţia celor care cred că vor părăsi repede compania a scăzut la 7%.

"După un an marcat de tulburări politice şi sociale, generaţia Y caută stabilitate la locul de muncă, aproape două treimi dintre respondenţi preferând angajamentele de lungă durată în locul celor de liberi profesionişti.", precizează studiul Deloitte.

Reprezentanţii generaţiei Y care rămân mai mult timp alături de o companie împărtăşesc valorile acesteia şi sunt mai mulţumiţi de aspiraţiile organizaţiei.

Automatizarea oferă oportunităţi pentru sarcini mai creative şi învăţarea de noi aptitudini. Cu toate acestea, 40% dintre respondenţi cred că automatizarea le ameninţă locurile de muncă, iar 44% dintre ei se aşteaptă ca aptitudinile lor să fie mai puţin căutate. Pentru jumătate dintre tinerii profesionişti locul de muncă a devenit impersonal şi mai puţin uman.

În acelaşi timp, studiul remarcă o creştere a gradului de pesimism existent în rândul tinerilor millennials, lucru care se reflectă în aşteptările financiare ale generaţiei.

Astfel, pe pieţele mature, doar 36% dintre respondenţi se aşteaptă să o ducă mai bine din punct de vedere financiar decât părinţii lor, în timp ce tinerii din pieţele emergente sunt mai optimişti – aproape trei sferturi dintre aceştia cred că vor trăi mai bine decât părinţii lor, atât din punct de vedere financiar (71%), cât şi emoţional (62%).

”Pesimismul generaţiei Y arată o schimbare a priorităţilor personale. Cu patru ani în urmă, schimbările climatice şi deficitul de resurse erau principalele preocupări ale generaţiei Y. Anul acesta, crimele, corupţia, conflictele armate şi tensiunile politice îi neliniştesc pe tineri, afectându-le atât viaţa personală, cât şi cea profesională”, spune Punit Renjen, CEO Deloitte Global.

Studiul Deloitte Millennial Survey s-a desfăşurat în septembrie 2016, în 30 de ţări, şi se bazează pe răspunsurile a peste 8.000 de reprezentanţi ai generaţiei Y.

Respondenţii sunt născuţi după 1982, sunt licenţiaţi şi angajaţi cu normă întreagă, predominant în cadrul unor companii private având peste 100 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO