Profesii

Toată lumea ar vrea să lucreze la stat: Salariile au crescut în octombrie cu 13%, an/an, cu administraţia în pole position: plus 27%

Toată lumea ar vrea să lucreze la stat: Salariile au...

Autor: Iulian Anghel

12.12.2017, 00:05 941
Inflaţia începe să-şi spună cuvântul: creşterea reală de venituri salariale este cu trei puncte procentuale sub creşterea nominală.
 
În octombrie 2017 comparativ cu octombrie 2016, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,5%. Însă inflaţia începe să-şi spună cuvântul, după aproape doi ani în care câştigul salarial real era peste cel nominal, şi muşcă din venituri.
 
Potrivit datelor publicate ieri de INS, în octombrie, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 110,6%, în vreme ce creşterea nominală este de 113,5%.
 
Cel mai mult au avansat salariile din ad­mi­nis­traţia publică. Astfel, funcţionarii au avut sala­rii în creştere cu 27,3% în octombrie faţă de octombrie trecut.
 
Funcţionarii au ajuns astfel unii dintre cei mai bine plătiţi angajaţi din economie, cu salarii medii nete de 3.848 de lei. În sănătate, salariile au avansat cu 23%, până la 2.681 de lei în medie. În învăţământ ele au crescut cu 11,2% în octombrie faţă de octombrie trecut, până la 2.390 de lei.
 
Faţă de anii trecuţi, şi în sănătate, şi în învăţământ salariile sunt peste media pe economie, chiar dacă cu foarte puţin în ultimul caz.
 
Avansuri sub media pe economie se înregistrează în construcţii (plus 8%), industrie (plus 11%) hoteluri şi restaurante (plus 10%) trans­porturi (plus 12,8%) şi comerţ (plus 13%). Altfel spus, salariile sunt trase în sus, practic, de majorările operate în sectorul de stat.
 
Potrivit datelor publicate ieri de INS, câştigul salarial mediu nominal net a fost, în octombrie, de 2.392 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 16 lei (0,7%), câştigul salarial mediu nominal brut fiind de 3.327 lei, cu 0,7.
 
Indicele câştigului salarial real a fost de 99,4% pentru luna octombrie 2017 faţă de luna precedentă.
 
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 177,3%, cu un punct procentual mai mic faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2017.
 
În luna octombrie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna septembrie 2017.
 
Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat, spune INS, acordării de prime ocazionale (inclusiv prime tri­mes­triale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).
 
 
iulian.anghel@zf.ro
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO