Profesii

EXCLUSIV ZF: Topul celor mai bune 10 orase in care sa lucrezi in criza. Cum comentati?

Topul celor mai bune 10 orase in care sa lucrezi in criza
28.09.2009, 00:00 3144

Daca anul trecut salariile erau cele care dictau in momentulalegerii unui loc de munca, in prezent, inainte de a se gandi lanivelul salarial, angajatii prefera sa aiba in primul rand un locde munca.

Criza nu a schimbat semnificativ clasamentul celor mai buneorase in care sa lucrezi. In continuare, clasamentul ar putea fisimplificat la Bucuresti versus restul tarii. Acesta este cel de-aldoilea clasament al oraselor in functie de atractivitatea pentruangajati realizat de ZF. Si in topul de anul trecut, pe primelelocuri s-au clasat Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov si Sibiu.

Capitala ofera cele mai diversificate oportunitati de cariera,cele mai mari salarii si are cea mai scazuta rata a somajului -1,9%. Mai mult decat atat, peste 90% din multinationalele prezentein Romania au sediul in Bucuresti. Orase precum Brasov, Sibiu,Constanta, Iasi, Ploiesti sau Arad ocupa locuri mai putinprivilegiate in clasamentul facut de oamenii de afaceri, intrucatnu ofera perspective de business si nici nu se pot compara cuCluj-Napoca sau cu Timisoara in ceea ce priveste nivelulinvestitiilor straine atrase.

Persinaru, Xerox: Bucuresti sau Cluj

Daca ar fi un simplu angajat, tot in Bucuresti sau in Cluj aralege sa lucreze si Marius Persinaru, vicepresedinte operational incadrul Xerox, functie din care coordoneaza operatiunile grupuluidin aproximativ 100 de tari, cu business cumulat de 1,5 miliarde dedolari. Motivul? In aceste orase exista o infrastructura "cat decat" dezvoltata si exista posibilitatea de crestere aafacerilor.

"Daca ar fi sa aleg alte orase in care sa lucrez in afara deacestea doua, m-as orienta spre zona Iasiului si a Bacaului, pentruca acolo e posibil sa existe la un moment dat potential dedezvoltare a businessului", sustine Persinaru, 45 de ani, carelucreaza de zece ani in cadrul Xerox, fiind unul dintre cei maicunoscuti si mai longevivi manageri din industria IT locala.

Putini executivi de pe piata locala si-ar dori insa sa lucrezein zona Moldovei, chiar daca s-au nascut acolo, pentru ca salariilesunt mai mici, nu au fost facute prea multe investitii straine inzona, iar oportunitatile de cariera nu sunt foarte multe.

"Bucurestiul este de departe orasul cu cel mai mare potential dedezvoltare profesionala, in primul rand pentru ca este de sapte -opt ori mai mare decat orice alt oras si pentru ca toate companiilemari au sediul aici", spune Marius Stefan, directorul general alcompaniei de inchirieri de masini Autonom Rent a Car, cu afaceri de2,7 mil. euro si cu 23 de sucursale pe piata locala.

Marius Stefan, nascut in Piatra-Neamt, pune pe locul doi intopul oraselor in care ar lucra Timisoara, pentru ca acolo existastandarde de viata mai bune, dar si pentru ca a avut rezultate debusiness incurajatoare.

"Timisoara are un potential de dezvoltare mai mare decat Clujul,cel putin pe piata de rent a car, pentru ca veniturile dininchirierile de masini din Timisoara au fost cu 50% mai mari decatcele din Cluj", a mai spus Stefan, care este si absolvent al unuiprogram de MBA in SUA.

Orasele din vest sunt preferate de absolventii deMBA

Absolventii programelor de MBA, de pe piata locala sau dinstrainatate, ar alege, dupa Bucuresti, sa lucreze in orasele dinvestul tarii din varii motive: fie vor o viata mai linistita, lastandarde ridicate, fie se uita spre potentialul pietelor dinvestul Europei.

"Standardele de trai sunt mai ridicate in Bucuresti, in Cluj siin Timisoara decat in restul tarii. Un alt motiv pentru care mi-asdori sa lucrez in Capitala il reprezinta oportunitatile de cariera,pentru ca aici se afla sediile multinationalelor, dar nu trebuieignorat faptul ca si Timisoara are multe sedii importante debusiness", spune Tereza Valcan, managing director al Civitas GlobalRomania, care a absolvit vara aceasta programul EMBA al WUExecutive Academy, cel mai scump program de EMBA de pe piatalocala, care costa 35.000 de euro. Tereza a locuit timp de zece aniin SUA, dar a preferat sa se intoarca in Bucuresti pentruoportunitatile de dezvoltare pe care le ofera piata locala.

Si Alexandru Fotescu, care urmeaza in prezent cursurileprogramului de MBA din cadrul University of Wales, crede cadeschiderea spre pietele din vest ar putea fi unul din criteriilecare l-ar determina sa lucreze in alt oras decat Bucurestiul.

"Daca ar fi sa-mi deschid o afacere, mi-as infiinta o firma deservicii in zona Banatului sau a Transilvaniei, cu o reprezentantala Bucuresti. Ca tanar care nu a mostenit nicio afacere de familie,optiunile antreprenoriale si posibilitatea inovatiei se pot facemai bine intr-un loc cu expunere spre mediul international debusiness, cum este zona de vest", sustine Fotescu, care a obtinut olicenta in muzica la Paris, a absolvit un program de Master of Artsin muzica in SUA si un MA in studii europene la Bruxelles. Deasemenea, el a urmat cursuri postuniversitare internationale laBerlin si relatii internationale la Institutul DiplomaticRoman.

In vestul tarii insa, cel mai bine dezvoltate din punct devedere economic sunt resedintele de judet, care se bucura deprezenta mai multor companii cu capital strain. De aceea, oraselemici din provincie, chiar si cele din vest, nu ofera prea multeperspective de cariera, pentru ca, practic, nu exista locuri demunca vacante.

"Un studiu recent realizat la nivel de zona arata ca in oraselecu un numar de locuitori mai mic de 50.000 sunt prezente in jur detrei - patru companii mari care concentreaza peste 50% dinpopulatia activa a zonei", spune Bogdan Toth, general manager alcompaniei de consultanta in management HR4U din Timisoara. Inopinia sa, orasele din vestul tarii care ofera oportunitati dedezvoltare profesionala sunt Timisoara, Arad, Oradea, Lugoj,Caransebes si Chisinau Cris.

Clujul, pe urmele Capitalei

Cu un numar mediu de salariati de aproape 200.000, de aproapecinci ori mai putini decat in Bucuresti, Clujul este unul dintrecele mai mari orase ale tarii si unul dintre cele mai importantecentre de IT si servicii financiare din tara. Companii ca Nokia,Linde Group sau Emerson detin sau intentioneaza sa deschidafacilitati de productie aici. "Zona s-a dezvoltat foarte mult, iardiferentele de salarizare sunt mai echilibrate decat in Bucuresti,unde ajung pana la 100% intre cel mai mic si cel mai mare salariuoferit de o companie", sustine Ovidiu Vilceanu, managing partner incadrul companiei Sales Consulting din Cluj, care ofera servicii derecrutare, training si consultanta in resurse umane.

Potrivit estimarilor din iunie ale Comisiei Nationale dePrognoza (CNP), salariul mediu net obtinut de un angajat dinCapitala a ajuns in acest an la 436 de euro. Cu aproape 100 de euromai putin a castigat insa un angajat din Cluj, unde salariile mediinete sunt de 341 euro. Desi Bucurestiul ofera cele mai marisalarii, exista destul de multe oportunitati de cariera si inCluj.

"Una din industriile care s-au dezvoltat foarte mult in ultimiidoi ani in Cluj este BPO-ul (Business Process Outsourcing - centrede servicii de suport - n.r.), pentru care facem si acum recrutarisi care se afla in plina expansiune. In plus, in Capitala se facmulte replacementuri la nivel de management, pentru ca se cautaoameni mai buni si mai ieftini", a mai spus Vilceanu, a caruicompanie are birouri regionale in Bucuresti si in Arad.

Furnizorul de servicii Genpact a deschis un sediu de servicii laCluj, care ar urma sa ajunga la cateva sute de angajati.

In zona centrala a tarii s-ar intoarce sa lucreze si SilviuBian, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei deMunca (ANOFM) daca ar fi un simplu angajat.

"As lucra oriunde in tara, numai sa existe munca serioasa siperseverenta. Eu lucrez in Bucuresti de cinci ani pentru ca amfunctie de demnitar, insa intentionez sa ma intorc inapoi in Alba",a precizat seful ANOFM.

De ce sa lucrezi in alt oras?

In momentul alegerii unui loc de munca in alt oras decat celnatal, trebuie luate in considerare mai multe criterii, insasalariul ramane printre cele mai importante.

"Viata in Capitala cu un salariu mare costa mai mult decat viatain provincie, chiar daca acolo ai un salariu mai mic", spuneFotescu.

Cu toate acestea, tinerii nu mai cauta doar salarii mari atuncicand se hotarasc sa se mute, ci vor oportunitati de cariera si isialeg cu atentie locul in care vor lucra pentru ca orasele marisunt, in general, cele care atrag cei mai multi investitori. Oconditie necesara insa se impune: salariul trebuie sa acoperecosturile cu chiria, transportul si intretinerea.

"Candidatii tineri si necasatoriti sunt mai mobili si maideschisi catre mutare, pe perioade mai lungi de timp. Cei mai invarsta prefera sa stea mai aproape de casa, avand si indatoririfamiliale extinse. Cei care si-au intemeiat de curand o familiesunt mai stabili, pentru ca apoi sa devina interesati de mutare,dar pe durate clar determinate de timp", sustine Sorin Faur, HRservices director in cadrul companiei de audit si consultanta BDORomania.

Pe de alta parte, criterii precum calificarea, situatiafamiliala sau distanta fata de casa sunt extrem de importante laalegerea unui nou loc de munca. "Nu se poate face oriundemarinarie, minerit, metalurgie, constructii navale sau de avioane,dar se poate face oriunde contabilitate, comert, IT, resurse umanesau inginerie", a mai spus Faur.

Totusi, specialistii spun ca este preferabil, ca viitor om deafaceri, sa lucrezi in orase mari, care au o infrastructura buna sicare ofera mai multe oportunitati de cariera, beneficii salarialesi prestigiu.

"Bucurestiul este si va ramane orasul cu cele mai mari salariisi cu cele mai multe oportunitati de afaceri, avand in vederedimensiunile sale si statutul de Capitala", spune Iuliana Badea,sales manager al firmei de recrutare Lugera & Makler.

Cum schimba investitorii viata angajatilor din Dolj siPrahova

Investitiile facute de angajatorii straini in judete precum Doljsau Prahova vor atrage si multi candidati care vor dori sa sedezvolte in multinationale, indiferent de dimensiunea orasului saua localitatii in care se afla.

"Investitia Ford de la Craiova poate sa impulsioneze foarte multmediul de afaceri local, iar necesitatea unui numar mare deangajati va duce in viitor si la cresterea salariului mediu alzonei", a mai spus Badea. Potrivit datelor Comisiei Nationale dePrognoza, salariul mediu net obtinut de un angajat din judetul Doljeste de 316 euro, cu 120 de euro mai mic decat cel obtinut, inmedie, de un salariat din Capitala.

"Oportunitati de afaceri vor oferi insa si localitati precumUrlati sau Dragomiresti, zone complet ignorate pana la investitiilefacute de Procter & Gamble si Pepsi", a mai spus Badea

P&G, cel mai mare producator local de bunuri de larg consumnealimentare, construieste in acest moment o fabrica de sampoane laUrlati (judetul Prahova), care va fi cea mai mare unitate de acesttip a companiei, pentru care va face 150 de noi angajari. Si PepsiAmericas, al doilea producator mondial al bauturilor Pepsi, ainaugurat recent o fabrica in localitatea Dragomiresti (judetulIlfov).

In ce domenii se mai fac recrutari

Peste 900 de joburi pentru absolventii de facultate din toatatara a fost oferta angajatorilor care au participat saptamanatrecuta la Bursa locurilor de munca pentru absolventi organizata lanivel national, potrivit datelor ANOFM. Domeniile in care se maifac recrutari sunt: activitati de asigurari, reasigurari si alefondurilor de pensii, fabricarea autovehiculelor de transportrutier, activitati de servicii privind forta de munca, arhitecturasi inginerie sau intermdieri financiare.

"In continuare se fac angajari in industria farmaceutica, inretail si in IT", a mai spus Badea. Numai in Capitala numarul denoi angajari din retail ar putea ajunge la 1.700 de persoane inacest an, dupa ce patru mari jucatori (Inditex, Cora, Real siSelgros - n.r.) au anuntat ca vor face recrutari pentru noilemagazine deschise. De altfel, in Bucuresti s-a inregistrat cea maimica rata a somajului, de 1,9% in luna august. La nivel national,rata somajului a ajuns la 6,6% la finele lunii trecute, cu un numarde peste 600.000 de someri.

"Un caz interesant este cel al vanzarilor si serviciiloradiacente, unde exista oferte de locuri de munca, dar nu si uninteres pe masura, deoarece in acest domeniu veniturile sunt directlegate de realizari. Astazi este foarte greu sa vinzi si sarealizezi targeturile stabilite", a mai spus Faur.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre cei din vestul tariicare vaneaza o pozitie in domeniul vanzarilor, care este foartedinamic. "La o pozitie de area sales manager, in 2008 aveam in jurde 30 de candidati eligibili, insa acum numarul lor a ajuns la 100- 130", a precizat Toth.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO