Profesii

Topul celor mai mari angajatori din Caraş-Severin - cine a creat întreprinderi şi ce mai rezistă din industrializarea de dinainte de ’89

Foto: Shutterstock

Autor: Corina Mirea

15.08.2012, 00:05 2947

Companiile cu cei mai mulţi angajaţi din Caraş-Severin sunt controlate de investitori străini. Fie că sunt nemţi, ruşi, ciprioţi sau italieni, acţionarii celor mai mari angajatori de pe plan local controlează economia judeţului.

Companiile U.C.M. Reşiţa, TMK - Reşiţa, TMD Friction, Pangram şi Massiv Forest Products sunt angajatorii cu cel mai mare efectiv de salariaţi din judeţul Caraş-Severin, care are în prezent circa 300.000 de locuitori. Împreună, la finalul anului 2011, cele cinci companii au avut peste 4.000 de angajaţi, adică 7,6% din numărul total de circa 53.200 de salariaţi din zonă, arată calculele ZF, pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Ministerul de Finanţe.

Primii trei angajatori ai topului activează în industrie, sector care a înregistrat la finalul anului trecut printre cei mai mulţi salariaţi la nivel de judeţ (21.831 de persoane). Cu toate acestea, deşi Caraşul are o istorie bogată în ceea ce priveşte industria - prima locomotivă cu abur din România fiind construită chiar în oraşul reşedinţă, o creştere semnificativă a personalului din acest sector nu s-a resimţit pe piaţa locală a muncii. Nici în servicii sau în sectoare-cheie, precum este agricultura, judeţul Caraş-Severin nu a înregistrat anul trecut o creştere a numărului de salariaţi mai mare de 300 de persoane.

"Deocamdată, piaţa muncii din Caraş-Severin stagnează în anumite zone, cu potenţial chiar. Este destul de greu să găsim personal pentru companii mari din judeţ, inclusiv oameni care nu sunt calificaţi pentru sectoarele în care există posturi vacante", spune Ovidiu Pascar, administrator al firmei de recrutare din Caraş-Severin HR Advice Solutions. Potrivit acestuia, unul dintre motivele pentru care marii angajatori de pe piaţă nu reuşesc să facă angajări este refuzul locuitorilor din zonă de a participa la interviuri sau burse oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau companiile care vor să recruteze personal.

"Nu pot să îmi explic acest deficit de candidaţi cu care ne confruntăm, având în vedere că în Reşiţa există Uni­versitatea Eftimie Murgu, care are specializări în inginerie, mecanică, ştiinţe economice sau informatică.

Companiile sunt dispuse chiar să angajeze şi un candidat necalificat pe care să îl califice în timp în cadrul organizaţiei, bineînţeles, dacă acesta este deschis şi vrea să înveţe", adaugă Pascar. Piaţa muncii din Caraş-Severin este determinată de investitori străini, fie că aceştia deţin în totalitate o companie, un pachet majoritar al acesteia sau un mic procent din acţiunile ei. Printre marii angajatori din judeţ se regăsesc în prezent companii care în urmă cu 20 de ani făceau parte din complexuri industriale de stat, care odată cu privatizarea lor au ajuns să fie controlate preponderent de investitori străini.

U.C.M. Reşiţa, lider în topul celor mai mari angajatori din Caraş-Severin, este o fostă companie de stat, care în anul 2003 a trecut în proprietate privată, după ce pachetul majoritar deţinut până atunci de Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului (APAPS) a fost vândut unui consorţiu format din societatea INET AG Elveţia şi Asociaţia Salariaţilor U.C.M. Reşiţa.

Nu se ştiu detalii despre INET AG Elveţia, dar presa a scris că ar fi controlată direct sau prin apropiaţi de celebrul om de afaceri Bogdan Buzăianu, care se află în spatele Alpiq şi Energy Holding, companiile care au beneficiat de contracte de sute de milioane de euro la preţuri preferenţiale de la Hidroelectrica. UCM Reşiţa are ca principal client Hidroelectrica. Din anul 2000 şi până în anul 2011 compania s-a aflat într-un continuu proces de restructurare a personalului, ajungând de la un număr mediu al salariaţilor de circa 4.700 de persoane în urmă cu unsprezece ani la aproape 2.260 de angajaţi (adică 0,80% din numărul total de locuitori) anul trecut. În 1990 avea 15.000 de angajaţi.

Activitatea companiei se axează pe fabricarea echipamentelor pentru producerea şi utilizarea energiei mecanice, precum şi fabricarea de motoare şi turbine, mai precis echipamente pentru hidrocentrale, motoare pentru nave sau elice de mari dimensiuni pentru industria navală. În prezent, compania este deţinută în proporţie de 96,3 % de elveţienii de la Inet AG, 0,7% revenind salariaţilor companiei, arată raportul anual pe 2011 al U.C.M. Reşiţa, firmă care în decembrie 2011 şi-a anunţat intrarea în insolvenţă. Unii din foştii directori ai companiei au fost amestecaţi într-un scandal cu o rambursare ilegală de TVA de câteva zeci de milioane de euro, fiind la un moment dat în închisoare preventivă. În prezent, ea se află în reorganizare, proces prin care se încearcă semnarea de noi contracte şi restructurarea de personal.

De altfel, printre obiectivele companiei pentru anul acesta se numără încheierea unui contract pe piaţa externă cu Temsan Turcia (companie care activează pe piaţa industriei hidroelectrice) pentru livrare de echipamente electro­mecanice. În ipoteza dramatică în care U.C.M. Reşiţa ar fi nevoită să îşi închidă activitatea, Ovidiu Pascar spune cei care ar avea cel mai mult de pierdut ar fi atât angajaţii, dar şi familiile acestora.

"Având în vedere că este cel mai mare angajator din judeţ, gândiţi-vă că pe lângă cei 2.000 de salariaţi care ar fi concediaţi, ar mai exista 10.000 de oameni - familiile lor, care ar fi afectaţi de această plecare de pe piaţă", precizează Pascar. De asemenea, el spune că încetarea activităţii U.C.M. Reşiţa este aproape imposibilă, având în vedere capacitatea companiei şi aportul său în sectorul hidroelectricităţii. "Este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple dacă ne gândim la dimensiunile sale şi la faptul că deţine 90% din construcţia hidroelectrică din România", adaugă el. U.C.M. Reşiţa este a treia cea mai mare companie din judeţul Caraş-Severin, luând în considerare cifra de afaceri de 29 de milioane de euro înregistrată anul trecut.

Pe locul doi în topul celor mai mari angajatori se află TMK - Reşiţa (fostul Combinat Siderurgic Reşiţa), în prezent, companie cu capital integral privat, a cărei activitate este concentrată preponderent pe producţia de componente intermediare din oţel. Aceasta este deţinută de TMK Europe GmbH şi TMK Italia, ambele parte a grupului rus TMK. Deşi compania a înregistrat anul trecut cea mai mare cifră de afaceri la nivel de judeţ - 189 de milioane de euro, activitatea salariaţilor a suferit puternic de pe urma restructurărilor masive la care TMK Reşiţa a recurs în doar patru ani de zile. Astfel, de la un număr mediu de salariaţi de circa 1.300 de persoane, anul trecut compania a ajuns să aibă un număr mediu al salariaţilor de aproximativ 780 de persoane. În 1990 avea 10.400 de angajaţi. Cel de-al treilea mare angajator din judeţul Caraş-Severin este TMD Friction România, una dintre puţinele companii din judeţ care a reuşit să îşi crească numărul de angajaţi de la înfiinţare şi până anul trecut. Din anul 2008 TMD Friction aproape că a dublat numărul de angajaţi, ajungând la un număr mediu de 400 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO