Profesii

Topul celor mai mari salarii din 2010. Conduce un bancher care a câştigat 112.000 de euro pe lună

Topul celor mai mari salarii din 2010. Conduce un bancher care a câştigat 112.000 de euro pe lună

Autor: Mihaela Claudia Medrega, Adelina Mihai

12.08.2011, 00:00 5278

Cel mai bine plătit executiv din România este un bancher care încasat anul trecut peste 1,34 mil. euro, adică 112.000 de euro pe lună, acesta fiind cel mai mare venit net înregistrat în evidenţele Fiscului. Pe locul doi se află - surprinzător - un manager care cel mai probabil a încheiat câteva deal-uri importante în sectorul imobiliar şi a fost răsplătit cu peste 900.000 de euro net pentru acestea, în timp ce şefii din companiile care oferă servicii de consultanţă în management au primit pachete de peste 700.000 de euro net în 2010. "Eu nu cred că un manager are în acest moment un salariu fix mai mare de 300.000 de euro pe an. Companiile au fost mult mai prudente, nu mai aruncă cu pachete salariale fixe foarte mari, ci s-a mers mult mai mult pe partea variabilă", spune Irina Vasile, country manager al companiei de executive search Antal România. Bancherii, care dominau în 2009 topul celor mai mari salarii nete din România având cele mai multe prezenţe, au fost înlocuiţi în clasamentul câştigurilor realizate anul trecut de comercianţi şi de consultanţi.

Cel mai mare venit salarial net din România a fost anul trecut de 5,6 mil. lei (1,34 mil. euro), fiind obţinut de o persoană din sectorul 3 care a derulat alte activităţi de intermedieri monetare, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Valoarea totală a celor mai mari câştiguri obţinute de persoanele din top 10 s-a ridicat la 33,3 mil. lei (7,9 mil. euro). În 2009 bonusurile primite de bancheri pe seama profiturilor record din 2008 au umflat salariile din domeniu, detronând managerii din alte sectoare economice. Nivelul premiilor nu a ţinut cont de criză.

Sorin Popa, managing partner al firmei de executive search Accord Group România, explică faptul că rezultatele evaluării performanţei bancherilor le-au scăzut veniturile încasate la final de an şi de aceea nu au mai încasat venituri atât de mari. "Uneori, salariile fixe pot reprezenta numai 30-40% şi pot ajunge până la maximum 70% din valoarea veniturilor nete anuale încasate. Pachetele oferite de companii sunt foarte customizate, în funcţie de vechime şi de statutul managerului - pe un alt salariu este plasat cel care este luat de la concurenţă faţă de cel care nu este angajat", a spus Popa. Spre deosebire de anii precedenţi, bancherii au ajuns să domine în 2009 detaşat clasamentul celor mai mari 10 salarii din economie, ajungând să deţină nu mai puţin de şapte poziţii, faţă de două în 2008 şi patru în 2007.

Deşi în 2009 situaţia sectorului bancar s-a deteriorat vizibil, bonusurile primite de bancheri în 2009 s-au bazat pe profiturile record din 2008, care au cumulat circa 1,2 mld. euro la nivelul întregului sistem bancar. Câştigul net cumulat pe sistem a scăzut în 2009 de şase ori, la 815 mil. lei (192,7 mil. euro), pentru ca anul trecut sistemul bancar să înregistreze o pierdere netă de 304 mil. lei (72,2 mil. euro), pentru prima dată din 1999.

În opinia Irinei Vasile, country manager al companiei de executive search Antal România, era normal ca veniturile încasate de bancheri să scadă, pentru că performanţa instituţiilor financiare gestionate de aceştia a fost mult mai slabă în cel de-al doilea an de criză. "Cei care au reuşit să obţină venituri foarte mari au primit un bonus pentru că au avut oportunitatea de a încheia una-două tranzacţii mari. Deşi vedem o ameliorare a pieţei, companiile nu mai aruncă cu salarii fixe foarte mari sau cu pachete de beneficii care să cuprindă maşini luxoase, sunt mult mai prudente. Pentru un CEO, un pachet de 150.000 - 200.000 de euro pe an cu tot cu beneficii este deja foarte mare", a spus Irina Vasile.

În 2010, sectorul financiar a rămas cu o singură reprezentare în top 10 al salariilor, păstrându-şi prima poziţie.

În 2010, comerţul a fost cel mai bine reprezentat în topul câştigurilor, cu trei prezenţe, pe locurile 7 - comerţul cu legume şi fructe, 9 - comerţul cu produse chimice şi 10 -comerţul cu produse cosmetice.

"Retailul a mers foarte bine, lucru care era de aşteptat, pentru că reţelele s-au extins foarte mult şi a fost nevoie de oameni", a mai spus Irina Vasile, care conduce o companie cu afaceri estimate anul acesta la 600.000 de euro, aproape duble faţă de anul trecut. Compania a plasat anul acesta peste 100 de manageri şi specialişti pentru retailerul suedez de îmbrăcăminte H&M.

Dacă în topul din 2009 primele şase persoane din top aveau fiecare salarii de peste 1 milion de euro, în 2010 doar venitul primului clasat a trecut de 1 mil. de euro. Dintre toate industriile din România, în 2009 doar alte trei au avut manageri care să concureze prin câştig cu bancherii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO