Profesii

Topul celor mai mari salarii din economie în 2009

Topul celor mai mari salarii din economie în 2009

Autor: Razvan Voican, Claudia Medrega

28.09.2010, 23:20 129

Cele mai mari venituri de tip salarial înregistrate anul trecutîn România au fost încasate în bănci, şapte dintre primii 10 celmai bine plătiţi angajaţi din economie lucrând în instituţii decredit pe poziţii de top management.

Procedura după care bancherii îşi încasează bonsurile anuale înanul următor celui pentru care sunt recompensaţi a provocat în 2009o distorsiune majoră în ierarhia celor mai mari salarii din Româniaşi în nivelul sumelor totale asimilate salariilor: în plinărecesiune şi cu creditarea în declin au fost şefi de bănci curemuneraţii anuale majorate cu 30-50%, iar bănci întregi dinierarhia celor mai mari jucători din domeniu au raportat creşteriale cheltuielilor salariale totale de peste 20%.

Potrivit datelor centralizate la Agenţia Naţională deAdministrare Fiscală (ANAF), nu mai puţin de cinci bancheri au avutîn 2009 câştiguri salariale nete reprezentând echivalentul a pesteun milion de euro fiecare, cu toate că anul trecut profiturilebăncilor pe care le conduc au înregistrat scăderi de profit cu douăcifre după standardele internaţionale de raportare financiară.

Această situaţie apare ca o adevărată sfidare la adresa crizeidin economie şi nu este specifică României. În Vest, scandalurileprivind politicile de bonusare din bănci s-au ţinut lanţ în ultimiidoi ani, pe piaţă circulând informaţii despre manageri de top careau preferat să recurgă la concedieri de personal pentru cabonsurile conducerii să nu fie afectate.

Culmea este că în acelaşi timp bancherii au cerut diferite formede sprijin de la bănci centrale şi state şi s-au plâns de scădereaveniturilor, fără să poată însă raporta reduceri ale cheltuielilorsalariale, aşa cum a fost cazul în alte sectoare economice. ÎnFranţa şi Austria a fost nevoie de intervenţii guvernamentalepentru restricţionarea bonusurilor.

Şi în România multe bănci mari au avut anul trecut creşteri alecheltuielilor salariale pentru că bancherii şi-au încasat fărăezitare bonusurile pentru 2008, chiar dacă în 2009 situaţiasectorului bancar s-a deteriorat vizibil.

Dintre toate industriile din România, doar alte trei au avut în2009 manageri care să concureze prin câştig cu bancherii.

Unul este din asigurări de viaţă, adică tot din industriafinanciară, şi a ocupat locul al treilea, cu un venit salarialtotal de 5,26 mil. lei (1,25 mil. euro). Practic, primele şaptepoziţii din clasamentul celor mai mari 10 salarii sunt din sectorulfinanciar, în virtutea "anului de glorie" 2008 care probabil nu seva repeta.

Deşi piaţa de advertising a căzut în 2009, vânzările depublicitate au generat într-o firmă de specialitate un câştig anualnet de locul 8 în clasament, cu peste 3,5 mil. lei. Este pentruprima dată în ultimii trei ani când acest domeniu apare în top 10salarii. Fostul lider din 2008, manager de top din sectorultelecomunicaţiilor prin reţele cu cablu, a alunecat pe locul 9, cuun salariu total diminuat cu aproximativ 30%.

Consultanţa, unul dintre domeniile cele mai bănoase ale anilortrecuţi, a ieşit din clasament. În 2007, când economia era încreştere, încăpeau în top 10 şi domenii productive precum băuturirăcoritoare şi ape minerale sau fabricare articole din plasticpentru construcţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO