Profesii

Topul celor mai mari venituri medii în rândul bugetarilor: un angajat din justiţie câştigă de trei ori cât un funcţionar dintr-o primărie

Topul celor mai mari venituri medii în rândul...

Autor: Adelina Mihai

18.05.2016, 14:56 1775

Demnitarii, angajaţii cu “funcţii specifice”, diplomaţii şi salariaţii din sectorul justiţiei sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din sectorul bugetar, potrivit unei prezentări realizate de Ministerului Muncii în contextul discuţiilor privind noua lege a salarizării din sectorul bugtar.

Astfel, un demnitar din România (categorie în care intră preşedintele, premierul, senatorii, deputaţii, premierul, miniştrii, secretarii de stat etc.) are un câştig mediu de 9.264 de lei pe lună (salariu fix + alte sporuri sau indemnizaţii), de şase ori mai mult decât un bugetar care lucrează în sectorul asistenţei sociale.

Pe locul 2 în topul celor mai bine plătite poziţii din sectorul bugetar se află angajaţii de la categoria “funcţii specifice” unde se câştigă, în medie, câte 9.056 de lei pe lună. De asemenea, un diplomat câştigă în medie 8.140 de lei pe lună, iar un angajat din justiţie are venituri lunare medii de 7.215 lei pe lună, acestea fiind cel mai bine plătite funcţii de la stat.

În exemplele de salarii pe funcţii din prezentarea Ministerului Muncii nu se precizează dacă sunt valori brute sau nete.

La polul opus, în clasamentul celor mai mici venituri medii din sectorul bugetar sunt obţinute de angajaţii încadraţi la categoria „contractuali locali”, care au venituri medii de circa 1.408 lei pe lună, urmaţi de angajaţii din sectorul asistenţei sociale, care au venituri medii de câte circa 1.500 de lei pe lună.

În sănătate, venitul mediu este de circa 3.000 de lei, în sectorul învăţământului universitar este de peste 4.233 de lei, iar funcţionarii publici din aparatul central au venituri medii de câte  circa 4.000 de lei pe lună, în timp ce funcţionarii din aparatul local  au venituri medii de câte circa 2.700 de lei pe lună.

Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, câştigul salarial mediu la nivel naţional (bugetari  +angajaţi din privat) a fost de 2.829 de lei brut în luna martie (2.051 de lei net).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO