Profesii

Topul oraselor europene pentru executivii de top

Topul oraselor europene pentru executivii de top
25.01.2010, 00:00 287

De ce pleaca executivii romani sa lucreze in strainatate? FlorinPetrescu, 32 de ani, fostul director de resurse umane al Citibankpentru Romania si Bulgaria, a fost promovat anul trecut in functiade Regional HR Business Partner in cadrul biroului regional albancii din Londra, functie din care raspunde pentru tarile dinEuropa de Est si Orientul Mijlociu pe segmentul de consumer sicommercial banking.

"Sa lucrezi intr-un birou regional este o experienta foarteimportanta pentru dezvoltarea profesionala, intrucat Londra oferaoportunitati de neegalat intre tarile din regiune. De asemenea,este un oras cosmopolit cu o foarte mare diversitate denationalitati. Un factor important in decizia de a lucra aici esteacela ca in mijlocul unei asemenea oaze de diversitate nu te simtideloc strain", spune Petrescu.

Citibank este prezenta in 25 de tari in Europa si OrientulMijlociu.

In Londra, un CEO poate castiga peste 10.000 de euro peluna

Salariile executivilor care lucreaza pe pozitii de top in Londravariaza intre 5.000 si 10.000 de euro pe luna, potrivit AdrianeiPaun, managing director al companiei Paun HR Consult din Bruxellessi fondator al Top Executive Agency, o agentie care ofera serviciide consultanta pentru managerii de top care vor sa-si schimbe jobulsau sa-si gaseasca un loc de munca.

Paun a fost anterior director de resurse umane la OrangeRomania, Mobistar Belgia, vicepresedinte in departamentul deresurse umane pentru mobilitate internationala la France Telecom sidirector de recrutare executiva la Schindler.

Astfel, un CEO din Londra castiga in fiecare luna doar dinsalariul fix cate 8.000 - 10.000 de euro net, in timp ce un CFO vaprimi un salariu lunar net cuprins intre 5.800 si 7.500 de euro."Londra este mai scumpa decat toate celelalte orase in termeni depret al locuintei sau al chiriei", explica Paun.

Cererile pentru executivii de top au crescut in ultima perioada,pe fondul nevoii de manageri care sa creasca productivitatea.

"Romanii care lucreaza pe pozitii de middle si top management ininstitutiile financiare din centrul financiar londonez castigaintre 75.000 - 150.000 de euro anual (6.250 - 12.500 euro pe luna-n. r.)", sustine Corina Diaconu, managing director al ABC HumanCapital, firma de recrutare si selectie, care a creat de curand odivizie de executive search, care sa gestioneze proiectele de acesttip.

Ea a mai precizat ca la salariile nete se adauga bonusurile sipachetele de relocare, care se stabilesc in functie de duratamandatului si de familia executivului. De regula, contractele demobilitate internationala se fac pentru o durata medie de trei ani,cu posibilitate de prelungire. "Daca se ramane mai mult intr-unpost, atunci avantajele negociate initial sunt incet eliminate sise ramane pe un contract 100% local", mai spune Paun.

Executivii din Elvetia castiga de trei ori mai binedecat la Bucuresti

Un roman care pleaca sa lucreze pe functia de CEO in Genevapoate castiga un salariu net cuprins intre 8.300 si aproape 11.000de euro pe luna, orasul elvetian fiind locul ideal pentru ca unexecutiv roman sa lucreze, arata un sondaj pe care compania Paun HRConsult din Belgia il foloseste pentru activitatile dehead-hunting.

De altfel, executivii din Elvetia castiga de trei ori mai multdecat managerii care ocupa aceeasi pozitie in Bucuresti, arata unstudiu realizat anul trecut de compania de consultanta in resurseumane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies. "Inacest moment, nu se mai practica contracte de expat in Europa.Romanii care pleaca sa lucreze in alte tari europene primesc uncontract local, cu un salariu similar cu al colegilor din tararespectiva si in unele cazuri au un sprijin la instalare (locuintaeste adesea platita pe o durata de doi - trei ani)", spune AdrianaPaun.

In general, contractele de expatriere presupuneau pastrareacontractului din tara de origine a executivului si un salariuaditional platit in tara in care se stabilea, care sa acoperecostul locuintei si al scolarizarii copiilor.

"Acest lucru nu mai este de actualitate, mai ales din cauzapresiunii pe costuri, dar si a faptului ca salariile in tarile careprimesc manageri straini sunt mai ridicate decat in tara deorigine", explica Paun.

Ea a mai precizat ca, de regula, romanii care pleaca cu contractpentru posturi de conducere se stabilesc mai ales in tari caFranta, Belgia, Germania, in tarile nordice si in Marea Britanie."Salariile in tarile europene difera in functie de nivelul taxelorsi impozitelor si al costului vietii (chirie, utilitati, alimenteetc.). Pentru un CEO, salariul net anual variaza intre 80.000 si120.000 de euro, pentru un CFO intre 65.000 si 100.000 de euro,pentru un director de marketing intre 70.000 si 110.000 de euro,iar pentru un director IT intre 60.000 si 100.000 de euro, acestevalori fiind valabile pentru anul 2009", mai spune Paun.

Cifrele oferite de Paun HR Consult se refera la mediana pentru oexperienta profesionala de aproximativ 10 ani intr-un post similar(sau o experienta profesionala intre 15 si 25 de ani), pe unesantion de varsta cuprins intre 40 si 50 de ani. Cifrele sebazeaza pe informatiile provenite din executive search si nudintr-un survey salarial oficial.

In Europa de Vest salariile variaza in functie de nivelul desenioritate, anii de experienta profesionala si vechimea inorganizatie.

Salariile cele mai mari se intalnesc in tarile in care si costulvietii este ridicat. Cea mai ridicata putere de cumparare o auexecutivii din Elvetia, tara in care si costul vietii este destulde ridicat (locul trei in Europa, dupa Rusia si Danemarca), maiarata studiul Mercer. In acelasi timp, Geneva este al doilea oraseuropean in ceea ce priveste calitatea vietii.

Viena, nr. 1 la calitatea vietii , pe locul 3 in topulsalariilor executivilor

Viena este orasul european cu cel mai ridicat nivel al calitatiivietii, arata studiul Mercer. Cu toate acestea, salariileexecutivilor care lucreaza in capitala Austriei sunt mai mici decatcele ale managerilor care lucreaza in Geneva sau Londra. Comparativcu salariile din Romania, insa, diferentele sunt destul desemnificative pentru pozitiile de top.

"Austria nu este o tara in care sa se pla­teasca excesiv, credca la unele capitole lucratorii romani sunt aproape de lucratoriiaustrieci - profesorii din Romania ar fi foarte surprinsi sa aflecat castiga profesorii din Austria", spune Mihai Tudor, CountryGeneral Manager al companiei IBM Romania, reprezentantafurnizorului american de servicii si produse IT. El lucreaza incadin 1994 in cadrul IBM Romania, unde a ocupat pozitii dereprezentant vanzari pentru segmentul public, director de vanzaripentru segmentele verticale, iar din 1998 pana la finele anului2004 a fost sales manager in cadrul IBM Romania. Din 2002 pana in2006 a lucrat la sediul IBM Europa Centrala si de Est din Viena,unde ultima pozitie ocupata a fost cea de director de vanzari incadrul diviziei Systems Technology Group a IBM Europa Centrala side Est, Orientul Mijlociu si Africa. Din 2006, s-a intors inRomania pe functia de Country General Manager pentru IBMRomania.

"Pentru companiile de IT, pot sa apreciez pentru unele dinpozitiile existente, ca salariile in Viena sunt duble fata deBucuresti", explica Tudor.

Potrivit statisticilor companiei Paun HR Consult, salariul unuiCEO in Viena era cuprins anul trecut intre 7.500 si 9.200 de euronet pe luna, in timp ce salariul unui director IT din Viena poatevaria intre 5.000 si 6.700 de euro net pe luna.

"In general, multinationalele au o politica de mobilitate atalentelor. In cazul in care o companie deschide filiale in altetari, are nevoie de oameni pregatiti, cu experienta, care sa preiaconducerea noilor unitati. De regula, executivii de top din Romanialucreaza o perioada la sediile centrale din Europa, pentru a seperfectiona si apoi preiau conducerea filialelor", sustine OanaDatki, country manager al Consulteam, re­pre­zentantul Mercer pepiata locala. Principalele destinatii ale romanilor care pleaca salucreze la sediile centrale ale multinationalelor sunt MareaBritanie, Germania, Austria, Franta si Italia.

Potrivit reprezentantei Mercer, sefii cu cea mai mare putere decumparare din Europa lucreaza in Elvetia, Germania, Irlanda siSpania.

De ce lucreaza managerii romani ca executivi de top inalta tara

Pentru Mihai Tudor, experienta pe care a avut-o in Viena l-apregatit pentru functia pe care o are in prezent, cea de directorgeneral de tara intr-o corporatie de talia IBM, cel mai marefurnizor de servicii IT, care a avut anul trecut un profit net de13,42 mld. dolari la nivel global si venituri de 95,75 mld. dolari.

"Am simtit ca am castigat mult in special la capitoluldisciplina si seriozitate in indeplinirea rolului dat de firma, lacapitolul experienta intr-un mediu multicultural divers, lacapitolul responsabilitate si raspundere pentru ceea ce faci si larezistenta si tenacitate in urmarirea scopului final, cu atentieatat la imaginea de ansamblu, cat si la detalii, care de multe orifac rezultatul final mai dulce sau mai amar", explica Tudor.

Pentru Florin Petrescu, de la Citibank, principalele provocariau venit ca urmare a schimbarii stilului de viata si a integrariiintr-o noua comunitate si cultura.

"Noul job m-a ajutat sa vad o alta dimensiune, un alt context alactivitatilor noastre si mai ales un nivel mai ridicat decomplexitate pe care rolul nostru de coordonare la nivel regionalil aduce. Experienta mea din tara m-a ajutat sa calibrez initiativepe care le avem la nivel regional, astfel ca impactul la nivelultarilor sa fie optim", spune Petrescu.

Ce le place executivilor romani in orasele dinEuropa

Mihai Tudor a locuit intr-unul din cartierele linistite aleVienei, intr-o zona cu multi expati, un loc in care existauposibilitati de recreere, sport si aprovizionare.

"Posibilitatea practicarii sporturilor de iarna si a golfului,precum si implicarea si participarea la viata culturala si socialaau reprezentat alte aspecte de multumire evidenta", explica el.

Infrastructura, zecile de piste de biciclete, role si trekking,salile de fitness, terenurile de golf din oras, pistele de kartingsi motociclete au fost doar cateva din aspectele de care seful IBMRomania s-a bucurat in timpul mandatului de la Viena. "Estecunoscut faptul ca in Viena nu ai nevoie de masina mica, avand invedere sistemul de transport public perfect, dar daca vrei sa faciexcursii de o zi, spre Semmering sau Wachau, sau daca vrei saaccesezi usor marile zone comerciale din sus si nord, merita oinvestitie intr-o masina pe masura marimii familiei", mai explicaTudor.

Lui Florin Petrescu i-au placut in Londra evenimentele culturalefrecvente, diversitatea restaurantelor si traditiile.

"Cu exceptia vremii, care in mod normal este foarte capricioasa,sunt foarte multe aspecte care imi plac aici. La nivel personal,poate doar condusul cu volanul pe dreapta a constituit o provocare.In rest, nu au fost prea multe «incercari» pentru ca Londra imieste un oras foarte familiar in care comunitatea de romani dinmediul de afaceri este foarte unita", mai spune Petrescu.

Ce nu le place: mancarea

"In mod clar, un roman nu va fi prin definitie foarte multumitde mancarea din Viena, ea nefiind la nivelul ofertei din Romania.Unul din motivele pentru care expatii prezenti in Romania nu vorpractic sa se mai intoarca in tarile lor de origine dupa ce petrecminimum 18 luni la noi, este dat de calitatea mancarii oferite inRomania", spune Tudor.

O alta diferenta dintre Viena si Bucuresti este data de faptulca magazinele se inchid foarte devreme in Austria, dupa modelulgerman, de regula la ora 18, iar duminica nu se pot facecumparaturi in Viena, intrucat sunt deschise numai unitatile dealimentatie publica si recreere.

"In ceea ce priveste aspectul lucrului la birou, desi englezaeste limba formala, este imposibil sa nu te trezesti in comunitatide austrieci in care se vorbeste germana, deci inca o datacunoasterea limbii este esentiala", explica Tudor.

Desi se adapteaza destul de bine la cerintele postului, romaniicare lucreaza in posturi de management in strainatate au problemeatunci cand nu au un networking bun si cand nu cunosc foarte binelimba din tara in care lucreaza.

"Trebuie remarcat ca, in general, sunt putini romani care suntrecrutati pe posturi de top management si ca cei care ajung sa aibaaceasta experienta sunt foarte buni in domeniul lor", mai spunePaun.

20 de executivi romani au fost "exportati" anul trecutcu o firma de relocare

Anul trecut, filiala locala a companiei Interdean, care oferaservicii de mutare pentru expati, a facut aproximativ 20 deexporturi pentru clientii romani, iar majoritatea executivilor auplecat catre orase precum Viena, Geneva, Varsovia sau Bruxelles.Cat i-a costat mutarea?

"Clientii romani pleaca rareori cu volume mari de efectepersonale. Valoarea medie a unui export pentru un client roman sesitueaza in jurul valorii de 2.000 - 2.500 de euro. Insa laintoarcere, de obicei volumul efectelor personale se dubleaza",sustine Alina Vuluga, global mobiliy coordinator in cadrulInterdean. Ea a mai precizat ca multinationalele care au patruns pepiata locala isi dezvolta si isi specializeaza angajatii romani peparcursul unor perioade mai lungi de timp, pana cand vor dobandi un"potential de export".

"Insa, in momentul in care acest potential este atins, expatiiromani vor avea deseori solicitari salariale mai mici decatspecialistii locali din tari cum ar fi Germania, Austria sau MareaBritanie. Acest lucru se intampla pentru ca specialistii romani isiraporteaza foarte mult cererile salariale la experienta veniturilordin Romania si nu la nivelul pietei spre care se indreapta",explica Vuluga.

"Romania fiind pentru multe dintre multinationale «hub» pentruBalcani, o parte considerabila au fost expatriati in capitaleleacestor tari : Ucraina, Rusia, Moldova au primit multi romani, inspecial din FMCG. Daca ne referim doar la Europa, probabil ca investul ei sunt mai putini romani expatriati decat in celelalte tarimentionate", sustine Radu Manolescu, managing partner in cadrulcompaniei de executive search K.M.Trust & Partners.

Cat castiga executivii romani in Bucuresti(euro/luna)

  • CEO: 4.200 - 6.200
  • CFO: 3. 750 - 4.600
  • Director de marketing: 3.300 - 4.400
  • Director IT: 2.900 - 4.000

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO