Profesii

Un avocat ceh: „Întrevăd o uşoară revigorare a afacerilor cehe în România“

Avocat Moţec Ştefan: „România reprezintă un mediu prietenos pentru oamenii de afaceri din Cehia”

Avocat Moţec Ştefan: „România reprezintă un mediu prietenos pentru oamenii de afaceri din Cehia”

Autor: Bogdan Cojocaru

26.09.2014, 00:03 428

Companiile şi firmele cehe interesate de piaţa din România beneficiază nu doar de promovare, ci şi de asistenţă juridică asigurată de conaţionali. Unul dintre aceştia este Moţec Ştefan, un cetăţean român de naţionalitate cehă.

El a „spart gheaţa“ în anii 2000 cu un antreprenor din Republica Cehă, TEEN Engineering, care avea nevoie de un avocat şi un reprezentant în România pentru implementarea de la zero a unui proiect industrial în Braşov, bene­ficiarul final fiind INA Schaeffler, unul dintre cei mai mari produ­cători de rulmenţi din lume.

„Practic, în acest caz, un antre­pre­nor ceh a facilitat imple­men­tarea unei investiţii germane (cea mai mare din judeţul Braşov şi chiar din regiune la acel moment“, spune domnul Moţec.

Schaeffler a investit până în prezent peste 500 de milioane de euro în fabrica de la Braşov, unde produce, printre altele, compo­nente pentru industria auto şi rulmenţi pentru turbine eoliene. 

Clienţii cabinetului de avocatură al domnului Moţec sunt în cea mai mare parte din Cehia, iar domeniul lor de activitate variază de la industria alimentară şi construcţii la asigurări, transpor­turi, comerţ şi energie rege­nerabilă. După 15 ani de ex­perienţă în avocatura de business, domnul Moţec are acum 16 angajaţi.

Printre clienţii cehi, cu activi­tăţi în România, ai cabinetului de avocatură se numără Cerozfrucht, producător distri­buitori de fructe şi legume din Cehia, Hame, producător de ali­mente conservate, D.A.S. pojis­tovna pravni ochrany şi Kupeg, firme de asigurări, W.A.G. pay­ment solutions, care oferă soluţii de plată pentru flote auto, şi C.S. Cargo, companie de logistică şi transport.

Cabinetul de avocatură al domnului Moţec este  membru al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, iar Moţec Ştefan a fost numit consul onorific al Republicii Cehe la Timişoara.

În ceea ce priveşte afacerile cehe în România, „după semnalele pe care le am, întrevăd o uşoară revigorare a afacerilor cehe în România“, spune domnul Moţec.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO