ZF 24

Un controlor de trafic aerian câştigă 21.000 de lei net/lună. Topul profesiilor cu cele mai mari salarii din România şi diferenţele faţă de media naţională

Un controlor de trafic aerian câştigă 21.000 de lei...

Autor: Adelina Mihai, Corina Mirea

15.07.2015, 12:00 25694

Un controlor de trafic aerian câştigă, lunar, aproximativ 21.000 de lei net, de 12 ori mai mult decât angajaţii din România care sunt plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie, potrivit celor mai recente date oferite ZF de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, aceştia sunt salariaţii cu cele mai mari venituri de pe piaţa locală a muncii.

Controlorii de trafic aerian supraveghează şi organizează deplasarea avioanelor în aer, la aterizare şi la sol, prin folosirea radarului şi a comunicaţiilor radio. Printre obligaţiile lor de serviciu se numără comunicarea prin radio cu piloţii, rezolvarea situaţiilor care apar în traficul aerian sau acordarea de permisiuni pentru decolare, aterizare sau zbor la anumite altitudini. Aceştia lucrează în aeroport, la turnul de control al traficului aerian.

Controlorii de trafic aerian din România (cei care coordonează deplasarea avioanelor civile) aparţin de ROMATSA, regie autonomă de stat aflată în subordinea Ministerului Transporturilor cu o cifră de afaceri de 712 de milioane de lei (161 de milioane de euro), un profit de circa 18 milioane de lei (4 milioane de euro) şi peste 1.500 de salariaţi. Aceasta este una dintre cele mai bogate companii de stat, care astăzi, miercuri (15 iulie 2015), a intrat în impas din cauza unei greve a controlorilor de trafic aerian, care sunt nemulţumiţi din cauza neîncheierii contractului colectiv de muncă..

Şaptesprezece zboruri, dintre care 11 aterizări şi şase decolări, de pe Aeroportul Otopeni, au fost afectate, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, din cauza grevei. Zborurile vizează destinaţii din mai multe ţări europene, dar şi câteva curse interne.

Sindicatul Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR a anunţat în 9 iulie greva de avertisment, liderul sindical Gabriel Tudorache spunând că patronatul a refuzat, după aproximativ 80 de zile de negocieri, să mai continue negocierile pentru încheierea contractului colectiv de muncă. Controlorii de trafic gestionează zborurile effectuate de 2.500 - 3.000 de aeronave care tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO