Profesii

Un nou gigant pe piaţa muncii: POSDRU. A făcut 20.000 de noi angajări

15 şomeri din Bucureşti învăţau ieri-dimineaţă, în cadrul unui prim curs de patru ore, care sunt componentele unui calculator, cum se deschide un calculator sau cum pot fi folosite elementele din bara de start. Calculatoarele, aşa cum se vede şi în imagine, sunt noi, ca în toate proiectele UE care finanţează achiziţia de mobilier, de computere, precum şi închirierea spaţiului

15 şomeri din Bucureşti învăţau ieri-dimineaţă, în cadrul unui prim curs de patru ore, care sunt componentele unui calculator, cum se deschide un calculator sau cum pot fi folosite elementele din bara de start

Autor: Adelina Mihai

08.02.2011, 00:00 5836

Silvia Suciu (50 de ani), Florentina Baciu (48 de ani), SorinMorega (47 de ani), Adelin Niculae (23 de ani) şi Ana I. (56 deani) erau ieri dimineaţă într-o sală la etajul II în complexul debirouri Cotroceni Business Center, atenţi la ce le spunea RuxandraGrou despre cum să deschidă sau să în­chidă un calculator.

Ei sunt şomeri de anul trecut, dar nu au reuşit încă să seangajeze şi de aceea au venit la un curs gratuit, plătit din banieuropeni. La fel ca ei mai sunt în acest moment în ţară alţi 15.000- 30.000 de şomeri, femei, tineri absolvenţi de facultate saudoctoranzi, care merg în fiecare zi la cursuri gratuite, finanţatedin fonduri europene, pentru a-şi îm­bunătăţi sau pentru a-şicertifica anumite competenţe. Acestea sunt cursurile finanţate dinfondurile europene prin aşa-numitul program POSDRU (ProgramulOperaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Uma­ne), care a atraspână acum cei mai mulţi bani de la UE şi pentru care a fost cea maidură competiţie. Puţini ştiu că acest program este în prezent celmai mare nou "angajator" de pe piaţă, de cinci ori mai mare decâtNokia, de exemplu, care a creat 4.000 de locuri de muncă laCluj.

Dacă ar fi privit ca o uriaşă companie, programul de finanţaredin fondurile UE pentru resurse umane este un gigant furnizor detraining, cu o cifră de afaceri de 4,25 mld. euro (aceasta fiindvaloarea întreagă a programului până în 2013), cu peste 20.000 deangajaţi (traineri, cum este de exemplu Ruxandra Grou, care predaieri noţiuni de IT&C, consultanţi, manageri şi asistenţi deproiect) care derulează 2.000 de programe de training. Programulare o arie largă de "clienţi" - de la şomeri, femei, persoane cudizabilităţi, până la bancheri de top care sunt dispuşi să urmezecursuri de leadership sau de studiu comportamental.

Cele 2.000 de programe de training contractate sunt dintre celemai diverse: de la consiliere în carieră, traininguri pentrudezvoltarea competenţelor antreprenoriale, pentru instruireafemeilor din mediul rural, cu valori de la 10.000 de euro până la 5milioane de euro.

Programele au fost propuse de firme, ONG-uri, fundaţii şichiar instituţii de stat. Un trainer poate câştiga până la 3.300 deeuro net pe lună într-un astfel de program cu un contract de celpuţin patru ore pe zi. În 2008, 2009 şi 2010 s-au făcut plăţi de485 milioane de euro pentru aceste proiecte. Banii merg pesalariile trainerilor, pe suport de cursuri, computere, mobilier şiînchirieri de săli. Pentru 2011 sunt preconizate plăţi de 800-1miliard de euro, din care cel puţin jumătate sunt pentru salariiletrainerilor.

Cei 15 şomeri din Bucureşti au învăţat ieri-dimineaţă, timp depatru ore, care sunt componentele unui calculator, cum sedeschide/închide un calculator sau cum pot fi folosite elementeledin bara de start. Gratuit.

În două săptămâni, vor şti deja să deseneze scheme sau sămodifice şi să taie fotografii în Paint, să redacteze şi să editezedocumente în Open Office, o alternativă gratuită de la Windows aMicrosoft Office.

Proiectul"Acţionează acum pentru tine!", câştigat de firma Tiurenlau HotelManagement (cu activităţi în implementarea unor sisteme informaticede gestiune în hoteluri, care presupune şi traininguri pentruangajaţi în hoteluri), are o valoare de peste 470.000 de euro şi seva desfăşura pe o perioadă de 18 luni. Acesta este numai unuldintre sutele de exemple de companii care au câştigat proiecte învaloare de sute de mii de euro de la Uniunea Europeană pentru aorganiza cursuri de formare profesională, de consiliere şiorientare în carieră sau de reconversie profesională pentru şomericare nu reuşesc să se angajeze. Primul proiect de acest tip,declarat câştigător în 2008, se numeşte "Învăţământul profesionalşi tehnic în domeniul TIC" şi a fost câştigat în luna mai a anuluitrecut de către Centrul Naţional de Dezvoltare a ÎnvăţământuluiProfesional şi Tehnic, cu o valoare de peste un milion de euro şiare ca scop formarea a opt standarde ocupaţionale (precum tehnicianîn automatizări sau analist programator), precum şi o programăactualizată pentru aceste calificări din domeniul IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO