Profesii

Unde lucrează analiştii CFA din România: o treime sunt în bănci

Unde lucrează analiştii CFA din România: o treime sunt...

Autor: Anelis Baciu

08.09.2014, 12:02 1647

O treime din analiştii români care deţin o certificare Chartered Financial Analyst (CFA) lucrează în cadrul Raiffeisen, ING, UniCredit şi Estre Group (acţionarul BCR), potrivit datelor asociaţiei. Subsidiara locală a grupului austriac Raiffeisen se laudă cu cel mai mare număr de analişti CFA, 22, urmată de ING cu 12 analisţi. Uncredit are 9 analişti CFA, în timp ce Erste Group 6.

Băncile sunt instituţiile în care cei mai mulţi absolvenţi din România CFA aleg să lucreze, însă sunt şi analişti CFA care lucrează în cadrul companiilor de consultanţă. Spre exemplu, 6 absolvenţi din România ai CFA ocupă poziţii de consultanţi la PriceWaterhouseCoopers.

Asociaţia CFA România numără în prezent 153 de membri, cu 50% mai mult decât în ultimii cinci ani.

Aproximativ 450-500 de candidaţi se înscriu anual în România la cele trei examene pentru obţinerea certificării. În acest an 19 de candidaţi au promovat cel de-al treilea nivel al CFA.

Potrivit datelor asocialţiei la nivel global 1 din 5 candidaţi care se înscrie la nivelul unu ajunge în final să obţină certificarea.

Pentru obţinerea certificării, pe lângă promovarea celor trei examene, este solicitată o experienţă profesională relavantă în industrie de peste 4 ani, aderarea la un cod de etică şi înregistrarea ca membru al CFA Institute.

CFA este una dintre cle mai râvnite certificări în domeniul finanţelor, iar în prezent  circa 100.000 de persoane din întreaga lume deţin această diplomă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO