Profesii

De unde vine presiunea statului pe firme: salariile cresc cu 21% la stat şi cu 4,5% în privat. Vladimir Sterescu, CGS: „Părerea mea este că, din păcate, toată această creştere economică pe care o avem se duce într-o gaură neagră"

De unde vine presiunea statului pe firme: salariile cresc...

Autor: Adelina Mihai

06.09.2016, 00:08 6790

Vladimir Sterescu, CGS: Nu zic că salariile unor bugetari nu trebuie aliniate sau indexate, însă nu are loc nicio restructurare, nu există nicio viziune şi nicio tentativă de răsplată pe bază de performanţă a angajaţilor de la stat.

Angajaţii din mediul privat au avut parte de creşteri salariale medii de 4,5% anul acesta, arată rezultatele celui mai recent studiu realizat de firma de consultanţă Mercer. La stat, angajaţii au avut parte de majorări salariale medii de 21% în ultimul an, potrivit datelor de la Statistică.

„Părerea mea este că, din păcate, toată această creştere economică pe care o avem se duce într-o gaură neagră (...). Nu zic că salariile unor bugetari nu trebuie aliniate sau indexate, însă nu are loc nicio restructurare, nu există nicio viziune şi nicio tentativă de răsplată pe bază de performanţă a angajaţilor de la stat“, crede Vladimir Sterescu, Country Manager în cadrul furnizorului american de servicii de outsourcing CGS (Computer Generated Solu­tions), companie cu 3.100 de angajaţi. El spune că săptă­mâna trecută a avut, pentru prima dată, 4 solicitări din partea unor instituţii de stat care cereau companiei, dacă poate, să acorde concediu fără plată pe perioadă ne­determinată pentru unii angajaţi.

Angajaţii din sectorul bugetar câştigă, în medie, câte aproape 2.300 de lei net pe lună, pe când angajaţii din sectorul privat au salarii lunare medii de circa 1.800- 1.900 de lei net pe lună. Creşterea salariilor buge­tarilor  împiedică majorarea mai accelerată a salariilor din mediul privat, pentru că generează creşteri de taxe şi impozite suportate de con­tribuabilii din privat, spune Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice.„Decalajul dintre creşterile salariale de la stat versus cele din privat este generat de anul electoral. Sigur, în mentalitatea aproape socialistă a ambelor partide mari din România, probabil că, dacă ar putea, acestea ar mări şi salariile din sectorul privat, iar tot ce pot face în acest sens este să lucreze la salariul minim, dar nu rezolvă mare lucru“.

Potrivit datelor de la Statistică, cele mai mari creşteri salariale din sectorul bugetar au avut loc în sectorul sănătate şi asistenţă socială, unde majorările au fost de 25% în ultimul an. În privat, conform studiului Mercer, salariile au crescut cel mai mult în centrele de servicii externalizate, unde creşterile au fost, în medie, de 8%.

Din totalul celor 4,5 milioane de salariaţi din economie, un sfert (adică 1,2 milioane de persoane) sunt angajaţi în sectorul bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO