Profesii

Viaţa de familie sau lipsa de abilităţi le împiedică pe femei să avanseze mai uşor pe funcţii de conducere?

Viaţa de familie sau lipsa de abilităţi le împiedică pe femei să avanseze mai uşor pe funcţii de conducere?

Anca De Maio, Sales&Marketing Director pentru regiunile Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Mercer: În ţările Europei de Est, e clar că femeile active se confruntă cu nenumărate greutăţi, dar sprijinul adus de către bunici în creşterea copiilor e un mare avantaj greu de găsit în Occident. În general, pornind de la primul loc de muncă, e evident că femeile rămân în urma bărbaţilor în avansarea în carieră.“

Autor: Adelina Mihai

20.03.2011, 23:50 386

Lipsa de susţinere din partea şefilor şi dificultatea găsiriiunui echilibru între viaţa personală şi cea profesională suntprincipalii factori care le împiedică pe femei să avanseze încarieră, arată cel mai recent studiu al companiei de consultanţă înresurse umane Mercer. Cum au reuşit însă femei precum MarianaGheorghe (Petrom), Liliana Solomon (Vodafone), Monica Iavorschi(Arctic), Severina Pascu (UPC) sau Cornelia Coman (ING Asigurări deviaţă) să conducă businessuri de zeci şi chiar sute de milioane deeuro, cu mii de angajaţi şi cu puternici competitori - într-o lumea liderilor dominată de bărbaţi - să îmbine cu succes cariera cuviaţa de familie?

Accesul femeilor la poziţii de top-management este oches­tiune care ţine de mentalitatea, carisma, educaţia, competenţaşi voinţa acestora, este de părere Carmen David, un executiv cu oexperienţă de peste 15 ani în managementul vânzărilor, marketing şiservicii pentru clienţi.
"Singurul motor al succesului profesional trebuie să rămânăcompetenţa, iar încercarea de a îndrepta un dezechilibru istoricprin instaurarea unei alte nedreptăţi (cum ar fi îndepărtarea unorbărbaţi competenţi de la funcţii de conducere în temeiul asigurăriiaccesului unor femei, poate mai puţin competente, la acele funcţii)mi se pare nu numai păguboasă şi periculoasă, dar şi extrem deprecar argumentată. În întreaga mea evoluţie profesională, nu amresimţit în niciun fel vreo piedică generată de orice tip dediscriminare", a spus Carmen David, care a condus operaţiunilecompaniei Kodak pe piaţa locală timp de şapte ani şi care a fost şidirector general al companiei cu activităţi în domeniul imo­biliarContempo. În prezent, ea este consultant în management şipar­te­ner în cadrul companiei de consultanţă în management TheConsole Group.
Norvegia impune în mod legal o pondere de 40% pentru femei îndirectoratul companiilor private cotate la bursă încă din2003-2006, iar în sectorul de stat din 1985, astfel de legiexistând şi în Franţa sau Spania, spun reprezentanţii Mercer.
Femeile sunt mai exigente decât bărbaţii în viaţa defamilie

Studiul, realizat la nivel mondial, arată că mai bine dejumătate din cei 1.800 de directori de resurse umane chestionaţi auevocat echilibrul între viaţa personală şi cea profesională ca primobstacol în dezvoltarea carierei femeilor (52%), apoi lipsa desusţinere din partea conducerii (43%) şi pe locul treiindisponibilitatea de a se muta pentru a asuma funcţii în altălocalitate sau ţară (27%).
"De ce e mai greu pentru o femeie? Cu siguranţă din cauzafaptului că, în ansamblu, exigenţele familiale rămân superioare încazul femeilor faţă de cele ale bărbaţilor. Progrese semnificativela acest capitol sunt vizibile în nordul Europei, unde femeile şibărbaţii contribuie în mod echitabil la buna funcţionare afamiliei. În Norvegia sau Danemarca, de pildă, concediile dematernitate şi paternitate sunt interschimbabile", susţine Anca DeMaio, românca şefă pe diviziile de vânzări şi marketing pentruregiunile Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Mercer,companie care are 20.000 de angajaţi localizaţi în 40 deţări.
Adriana Păun, Managing Partner al firmei de consultanţă înresurse umane Păun HR Consult din Bruxelles, crede că problemaechilibrului între viaţa personală şi cea profesională a devenit oadevărată "mantră" în ultimii ani, mai ales că femeile îşi fixeazămereu obiective din ce în ce mai greu de atins, pe toate planurile.Această tendinţă a femeilor de a fi "multi-tasking" a dus laefectul de presiune a femeilor asupra propriilor persoane, învederea găsirii echilibrului între profesie şi viaţa personală."Mai departe, a venit «sprijinul» societăţii, care ne-a «ajutat» sădedicăm mai mult timp familiei, fiind încurajate să trecem laprograme part-time sau să renunţăm la ambiţia de a fi promovate înjoburi cu răspundere. În Belgia, 40% din femeile active lucrează cucontract part-time, iar în Olanda acest procentaj se ridică la 75%,sistemul fiind foarte încurajat de societate", a spus Păun, careeste şi fondator al Top Executive Agency, agenţie care oferăservicii de consultanţă pentru manageri de top care vor să-şischimbe jobul sau să-şi găsească un loc de muncă.
Ştiu angajatorii să-şi "preţuiască" femeile -lider?

Majoritatea companiilor (70% la nivel mondial şi 67% înEuropa, nu au o strategie orientată spre dezvoltarea femeilorpentru poziţii de lider, mai arată studiul Mercer, care a inclus înmare parte multinaţionale din Europa de Vest cu peste 10.000 desalariaţi, care sunt prezente şi în România. Mercer este prezent şipe piaţa locală printr-un joint-venture cu compania-soră Marsh, iarîmpreună cele două companii fac parte din grupul Marsh &McLennan Companies, listat la bursele din New York şiChicago.
"Mai bine de două cincimi dintre angajatorii europeni recunosccă nu oferă programe specifice de dezvoltare a femeilor ca lideri,în timp ce doar 21% declară că oferă unele activităţi cum ar fiflexibilitatea în stabilirea programului de lucru, mentoring şicoaching, iar 11% susţin că intenţionează să introducă asemeneapractici", adaugă De Maio. În opinia sa, un program de lucruflexibil, un mentor sau un coach individual sunt esenţiale îndezvoltarea femeilor.
Una dintre multinaţionalele prezente pe piaţa locală şi careoferă un program de dezvoltare pentru femeile din conducere(Women's Leadership Development) este firma de curierat UPS, laconducerea căreia se află tot o femeie.
"Cred că toate femeile s-au confruntat cu anumite feluri depreconcepţii sau prejudecăţi la un moment dat în viaţă. Dinfericire, eu am avut un mediu pozitiv de evoluţie în carieră, datfiind faptul că ultimul meu şef era femeie, iar şeful ei era tot ofemeie", spune Iulia Nartea, country manager al UPS, un business de13,8 milioane de euro în 2009, potrivit datelor publicate pesite-ul Ministerului de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO