Profesii

VIDEO ZF Live. Alin Popescu, Neumann Partners: Un preşedinte de bancă câştigă între 250.000 şi 400.000 de euro net fără bonus

Autor: Cristina Bellu

04.01.2018, 00:05 2538

Interesul în recrutarea candidaţilor în poziţii de top management rămâne crescut şi în 2018, industria bunurilor de consum, industria farmaceutică şi industria prelucrătoare fiind sectoarele unde există o cerere ridicată în momentul de faţă, potrivit lui Alin Popescu, directorul companiei de executive search Neumann Partners Romania.

„Dacă anul trecut am recrutat poziţii relevante în zona de IT&C şi în sectorul serviciilor bancare, anul acesta există un interes crescut în industria bunurilor de consum, industria farmaceutică şi industria prelucrătoare, respectiv în industria auto şi în cea de petrol şi gaze.“

El apreciază că deşi bazinul de recrutare în zona serviciilor financiare, a asigurărilor şi a serviciilor bancare pare a fi unul destul de larg, în realitate opţiunile nu sunt atât de multe comparativ cu pieţele din Austria, Cehia sau Polonia. „Lucrul acesta este determinat în mare parte de aşteptările celor care angajează. O bancă de dimensiuni mari se va uita către candidaţi cu expertiză într-o bancă similară, în timp ce o bancă specializată pe zona de corporate va căuta oameni cu experienţă pe acest segment. Cu toate că pare o piaţă mare, în momentul în care candidaţii încep să fie selectaţi îţi dai seama că nu mai este atât de mare.“

Salariul unui preşedinte de bancă în România poate varia în­tre 250.000 şi 400.000 de euro pe an (21.000-34.000 de euro pe lună), în funcţie de dimensiunea instituţiei, la care se ada­ugă bonu­suri de 20-60% din sala­riul anual. „La nivel de vice­pre­şedinţi, pache­te­le salariale sunt în general mai mici cu aproximativ 20% faţă de cele ale preşedinţilor de bănci.“

El precizează că în cazul poziţiilor unice candidaţii sunt inte­re­saţi în primul rând de exper­tiza pe care o pot câştiga în cadrul jobului respectiv, de structura mediului de lucru şi de modul în care pot face faţă provocărilor postului respectiv, partea de beneficii reprezentând doar 20% din totalul criteriilor enumerate.

Neumann recrutează între 20-30 de proiecte anual, clienţii companiei fiind interesaţi în general de un partener de discuţie înainte de a începe procesul de recrutare şi de selecţie, alături de care să definească care sunt nevoile de business, în ce măsură piaţa în care caută poate să ofere candidaţii cu profilul dorit şi cum ar putea să îi atragă.

„Au existat situaţii în care job-ul era locat în România, dar tipul de profil căutat nu exista aici şi atunci am recurs la căutarea în afara ţării. Procentul expaţilor este de aproximativ 10%. Candidaţii europeni care acum lucrează în Asia sunt destul de deschişi în a veni în Europa de Est, cu predilecţie în industria auto şi în cea farmaceutică.“, explică Alin Popescu.

Procesul de recrutare se poate întinde pe o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni.

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO