Profesii

VIDEO ZF LIVE. Dragoş Gheban, Catalyst Solutions. Cei mai doriţi angajatori din România: un mix între companiile din IT&C, energie, auto şi bunuri de larg consum

Autor: Cristina Bellu

01.08.2017, 20:16 604
Interesul pentru companiile cu o com­ponentă puternică de tehnologie, fie că sunt companii de software sau sunt companii asociate cu inovaţia, de­vine tot mai mare în rândul candidaţilor, re­levă studiul „Cei mai doriţi an­ga­ja­tori“, reali­zat de compania de con­sul­tanţă în resurse uma­ne Catalyst Solu­tions, desfăşurat în pe­rioada  martie-mai 2017, pe un eşan­tion de 11.036 de pro­fesionişti şi studenţi.
 
„Dacă ar fi să comparăm cu topuri si­milare din alte ţări, ne putem da seama în funcţie de companiile care conduc în pre­ferinţe şi de industriile din care acestea fac parte, de  principalul motor de dezvoltare al ţărilor respective. Dacă în America vorbim de tehnologie, iar în Germania de companiile din sectorul automotive, în România există un mix între companiile din IT&C, energie, auto şi companiile de bunuri de larg con­sum“, explică Dragoş Gheban, managing partner în cadrul companiei.
 
Primele zece poziţii în analiza realizată de Catalyst Solutions sunt ocupate de companiile Oracle, Microsoft, IBM, Continental, Google, OMV, Vodafone, Amazon, Grupul Renault şi Coca-Cola HBC România.
 
„Topul general ne arată companiile care au volum mare de recrutare, o răspândire geografică importantă şi care angajează într-o varietate de domenii“, spune Dragoş Gheban, care precizează că Oracle, compania prezentă pe primul loc în topul celor mai doriţi angajatori, bifează multe dintre aceste criterii.
 
„Oracle e pe primul loc de câţiva ani consecutivi, însă am observat că au început să crească în top şi companiile din ţară. Dacă în urmă cu ceva  timp Capitala deţinea monopolul, acum au început să crească companiile cu o răspândire geografică mare, cum ar fi Continental de exemplu, companie prezentă în Timişoara, Braşov, Sibiu, Iaşi şi care recrutează pentru toate zonele în care este prezentă.“
 
Principalele criterii după care candidaţii îşi aleg angajatorul vizează  în primul rând atmosfera plăcută de lucru, pachetul salarial oferit (salariul de bază plus beneficii), siguranţa locului de muncă, provocările profesionale, pro­gra­mele de training oferite etc.
 
„Petrecem mai bine de opt ore la birou şi atunci, este important să alegem un loc de muncă unde să ne simţim bine. Atmosfera de lucru plăcută include un cumul de criterii. Multe dintre companii s-au concentrat în ultimii ani să dezvolte locuri de muncă care să le reprezinte cultura organizaţională, care să denote atenţie faţă de angajaţi“.
 
Rezultatele studiului mai indică faptul că 58,06% dintre participanţi preferă un job care să îi ajute să îşi dezvolte în mod accelerat competenţele profesionale prin programele de dezvoltare pe care le pot accesa sau prin proiectele la care pot lua parte decât un job cu un pachet salarial atractiv.
 
„Investiţia în imaginea de angajator reprezintă un factor care va atrage din ce în ce mai mult atenţia, inclusiv executivului şi echipei de management, pentru că acest lucru începe să devină o zonă care va face diferenţa între competitori. Dacă până acum clientul monopoliza atenţia echipei de management cred că în perioada următoare vom asista la o concentrare mai mare pe angajaţi“, este de părere Dragoş Gheban.
 
 Pentru a putea ajunge o opţiune în topul celor mai doriţi angajatori specialistul în domeniul resurselor umane este de părere că organizaţia trebuie să se uite în primul rând către grupul ţintă de interes, apoi trebuie să se orienteze către o politică care să lucreze la părerea pozitivă a angajaţilor vizavi de companie şi nu în ultimul rând să identifice câteva elemente prin care să se diferenţieze de alţi angajatori din piaţă. 
 
 „Poate să fie faptul că investeşti foarte mult în programe de dezvoltare sau că ai un program flexibil de lucru. Trebuie construită o strategie coerentă prin care să reuşeşti să comunici aceşti diferenţiatori către grupul ţintă definit în prima etapă.“
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO