Profesii

Video ZF Live. Un business pornit cu 800 de euro ajută corporatiştii să scape de stres prin bătutul cuielor

Autor: Bianca Dorobanţu

02.08.2016, 00:05 1937

Trei tineri studenţi din Timişoara au pus la începutul acestui an bazele Cufir, o afacere de realizare manuală a tablo­u­ri­lor din cuie bătute prin teh­nica artistică  denumită „string art“.

„Am început proiectul cu pes­te 800 de euro, iar mo­mentan avem şapte cola­­bo­ratori“, a spus Remus Rădvan, co­fon­dator al afacerii Cufir, prezent la emisiunea online de business ZF Live.

Afacerea Cufir şi-a început activitatea în lu­na ianuarie a acestui an, fondatorii afacerii fiind trei studenţi/absolvenţi ai unor fa­cultăţi din Timişoara: Remus Rădvan (25 de ani, absolvent al Facultăţii de economie şi de administrare a afacerilor  (FEAA) a Universităţii de Vest), Andrei Mimis (22 de ani, absolvent al Facultăţii de economie şi de administrare a afacerilor din cadrul din cadrul Universităţii de Vest) şi Rareş Mateescu (28 de ani, absolvent al Facultăţii de arhitectură a  Universităţii Politehnice din Timi­şoara). Cei trei tineri s-au cunoscut prin intermediul Minds Hub, un hub educaţional fondat de Remus Rădvan în cadrul FEAA, menit să aducă la aceeaşi masă profesori, studenţi şi reprezentanţi din companiile private în cadrul unor proiecte educaţionale.

 „La Minds Hub punem laolaltă principalii trei actori din viaţa studenţilor într-un fel de «afterschool» -  profesorii universitari, organizaţii studenţeşti şi com­pa­nii - pentru a crea programe educaţionale care să deservească creşterea competenţelor practice pentru studenţi şi absolvenţi.“

Tablourile Cufir sunt realizate pe o placă de lemn, pe care sunt bătute cuie între care este întinsă aţa colorată, lâna sau firele cu di­fe­rite texturi pentru a crea diferite modele geometrice. „Artiştilor le lipseşte abilitatea de a se promova, de a-şi face un branding, ei nu au cunoştinţe de economie sau de fis­ca­litate, iar acesta este principalul im­pe­di­ment pentru a-şi transforma pasiunea în ceva din care pot trăi.“

Afacerea Cufir a adus până acum 3.500 de euro din încasări, bani care în mare parte se împart între artiştii care realizează ta­blo­urile, iar o cotă se reinvesteşte în marketing.

Pentru extinderea Cufir au fost lansate două proiecte, unul care constă în atelierele pentru angajaţii din corporaţii şi pentru programele de teambuilding, iar altul constă în expunerea produselor în cadrul atelierelor unor fashion desgineri din Timişoara.

„Prin ateliere de handcrafting se reduce nivelul de stres şi pot fi evaluate com­petenţele angajaţilor, abilitatea de a ră­mâ­ne concentraţi, atenţia la detalii. Al doi­lea proiect este o provocare  pentru că dorim să transmitem realitatea acestui produs dincolo de fotografii. Proiectul «Cufir cu Stil» constă în parteneriate cu fashion desig­ne­ri,  prin care vrem să le realizăm co­lec­ţiile pe viziunea lor, cu tehnica şi execuţia noastră.“

În ce priveşte planurile de viitor pentru Cufir, fondatorii afacerii cred că până în luna septembrie vor ajunge la un număr de zece designeri cu care vor colabora, iar pentru următoarea perioadă iau în calcul extinderea în reţele de retail, participarea la festivaluri,  precum şi în zona corporate (ateliere pentru angajaţi).

„Pe termen lung vrem să ajungem la 50 de artişti colaboratori în toată ţara.“

Preţul unui tablou Cufir depinde de mărimea acestuia, cel mai mic costă între 70 -80 de lei şi poate ajunge la 100 de lei, iar cele mai mari, de mărimea A3, variază între 200  şi 400 de lei. În luna august se vor atinge 100 de tablouri realizate, iar într-un cufir pot intra şi 1.000 de cuie, mai spune Remus Rădvan.

De asemenea, ca obiectiv pentru anul viitor, cofondatorul Cufir spune că doreşte ca business-ul să fie mai prezent în Bucureşti, datorită existenţei unui număr mare de festivaluri, ateliere şi proiecte, dar şi interesului mai mare al oamenilor pentru astfel de artă.

Majoritatea clienţilor care cumpără un tablou realizat de Cufir sunt femei, care doresc să iasă în evidenţă când oferă un cadou, mai spune Remus Rădvan.

„Clienţii se încadrează între 27 şi 32 de ani, 70% sunt femei, persoane care au domiciliul lor sau, chiar dacă stau în chirie, vor să aibă o casă aranjată, cochetă. De asemenea, sunt persoane sociabile, care vor să se diferenţieze când vin prietenii în vizită şi când oferă un cadou.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO