Profesii

Vine criza?

Vine criza?
07.11.2008, 17:27 95

Cuvantul de ordine pe piata fortei de munca din ultimii ani a fost "criza". Criza de forta de munca. De cateva luni, se vorbeste despre o altfel de criza, cea financiara, care, aparent, are si o parte pozitiva: este singura care poate rezolva criza de forta de munca.

"Nu suntem afectati de criza financiara", spune Calin Vesa, general manager al Connectronics Romania, subsidiara grupului belgian Connect Systems, producator de placi cu circuite integrate si de cabluri pentru telecomunicatii. Managerul companiei cu sediul in Oradea, pentru care lucreaza 900 de angajati, admite insa ca in judetul Bihor este "jale". "Mai multe firme au anuntat disponibilizari si sunt zvonuri ca numarul concedierilor ar putea creste", explica el.
Datele comunicate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) Bihor indica faptul ca in judet vor fi facute aproximativ 1.000 de disponibilizari in lunile urmatoare, cele mai multe la fabrica de confectii Oradinum, care va concedia 322 dintre cei 328 de angajati pe care ii are, si la Charlie Impex Oradea, care se ocupa cu producerea de cabluri pentru masini, care se inchide de tot, astfel incat cei 346 de angajati vor intra in somaj sau va trebui sa isi caute un alt loc de munca.
Compania pe care o conduce Vesa se afla insa intr-o pozitie privilegiata in acest moment, dat fiind ca grupul belgian Connect Systems a decis sa inchida o fabrica de cabluri din Slovacia si sa transfere activitatea la Romania, ceea ce inseamna ca pana in luna martie a anului viitor va fi nevoie de inca 100 - 150 de oameni la Oradea.
"Noi speram sa angajam o parte din angajatii disponibilizati de celelalte companii. Spre exemplu, o parte din noile angajari le facem in randul angajatilor concediati de Charlie (producator de cabluri pentru masini care s-a inchis - n.r.)", mai spune Vesa.
Exista insa si angajati mai putin norocosi, pentru care nu este tocmai simplu sa gaseasca un loc de munca.
"Victimele adevarate ale actualului context economic sunt oamenii care lucrau in fabrici de aproape 30 de ani, cu un nivel mediu sau submediu al studiilor, foarte specializati intr-un anumit domeniu si care nu stiu sa faca altceva decat ce au facut toata viata. Ei sunt victimele adevarate ale disponibilizarilor care urmeaza crizei financiare", spune Ovidiu Vilceanu, managing partner la Sales Consulting, companie de consultanta in resurse umane si recrutare, cu sediul central in Cluj-Napoca.
Angajatilor din zonele operationale de productie de peste 45 de ani le este si mult mai greu sa se recalifice, in conditiile in care piata fortei de munca are nevoie in prezent de altfel de specialisti: ingineri IT, operatori call-center, vorbitori de limbi straine. Necunoasterea limbilor straine si lipsa abilitatilor de a lucra pe calculator scot multi dintre candidati de pe lista companiilor care fac angajari.
Specialistii si middle managerii va trebui, pe de o parte, sa isi regleze asteptarile financiare la nivelul pe care il ofera piata si nu in functie de pretentiile personale, iar, pe de alta parte, va trebui sa se reorienteze si spre alte joburi, adiacente pregatirii lor profesionale. "Un sef de sectie de fabrica poate lua in considerare vanzarile tehnice", exemplifica Vilceanu.
Aproximativ 4.200 de disponibilizari colective au fost facute in lunile august si septembrie, cu 15% mai multe comparativ cu intervalul similar al anului trecut, cand au fost concediati 3.626 de oameni, potrivit datelor centralizate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).
In primele noua luni ale acestui an au fost facute 16.470 de disponibilizari, iar ultimele prognoze trimise de angajatori la ANOFM indica ca in intervalul octombrie-decembrie vor mai fi operate inca 17.700 de disponibilizari.
"Companiile sunt obligate prin lege sa comunice intentiile de concedieri colective. De obicei, disponibilizarile efective operate sunt sub prognoza initiala, astfel ca am putea avea mai putine concedieri pana la sfarsitul anului", spun reprezentantii ANOFM, care apreciaza ca impactul asupra somajului nu va fi foarte mare.
Anul trecut au fost facute 34.260 de concedieri colective la nivelul intregii economii.
In luna septembrie a acestui an, 38 de companii au operat 1.956 de concedieri, in timp ce in august 40 de firme au facut 2.221 de disponibilizari.
Domeniile care au vazut cele mai multe disponibilizari in ultimele luni sunt industria, textilele si producatorii de mobila.
Mai multi producatori romani care lucreaza pentru export au fost nevoiti sa isi restranga activitatea ca urmare a scaderii cererii de pe pietele externe afectate de criza financiara.
In acelasi timp, somajul a intrat pe o usoara panta ascendenta in octombrie, avansand pana la 4%, in conditiile in care in septembrie ajunsese la 3,9%.
Exista si voci mai optimiste, chiar in zonele despre care s-a vorbit cel mai mult despre disponibilizari in ultima perioada.
"Noi stam relativ bine", spune Petri Cristian, directorul AJOFM Bistrita, unde Comelf, producator de masini si utilaje pentru lucrari terasiere a anuntat recent ca face 100 de disponibilizari in urmatoarele luni, in timp ce Mebis va face 25 de disponibilizari in noiembrie-decembrie. "Piata poate absorbi angajati disponibilizati de ordinul sutelor, dat fiind ca avem zilnic oferte de locuri de munca", mai adauga directorul AJOFM Bistrita.
Unul dintre punctele fierbinti ale disponibilizarilor este Clujul, unde Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca a anuntat recent ca mai multe companii din judet au disponibilizat circa 2.000 de persoane, iar alti 2.000 de salariati sunt asteptati sa intre in somaj pana la sfarsitul anului, pe fondul crizei financiare.
Producaorul de mobila Vlaeasa din Huedin a trimis in somaj 234 de salariati incepand cu 25 octombrie, compania Com Fashion - alti 66 de angajati, iar producatorul de incaltaminte din Turda Toscano a disponibilizat un numar de 105 salariati. De asemenea, la Sticla Turda au fost concediati 450 de angajati, la Cesom Turda - 160, iar la Hidroconstructia - 200.
Disponibilizari masive, de 450 de angajati, a anuntat si Combinatul de Celuloza si Hartie Dej.
Rata somajului in judetul Cluj s-ar putea dubla pana la sfarsitul anului din cauza disponibilizarilor la care au recurs mai multe societati comerciale ca urmare a crizei economice internationale, a declarat recent directorul ANOFM Daniel Don, apreciind ca rata somajului ar urma sa ajunga de la 2,8%, cat era in septembrie, la peste 5%. "Este doar efectul de zvonistica de criza", apreciaza Vilceanu de la Sales Consulting, care adauga ca nu a auzit nimic concret de mari companii si mari disponibilizari, cu atat mai mult cu cat are clienti jucatori importanti din automotive, domeniu despre care se spune ca ar fi unul dintre cele mai afectate de criza financiara si scaderea cererii pe pietele internationale, care duce automat la reducerea productiei.
Opinia generala in randul autoritatilor, a specialistilor in recrutare, dar si a angajatorilor este ca efectele vizibile ale crizei financiare se vor vedea in Romania abia incepand cu anul viitor.
"Este o stare de expectativa. Oamenii asteapta sa vada ce se intampla", apreciaza Vilceanu.
Exista insa si o jumatate plina a paharului, spun specialistii in recrutare. Disponibilizarile anuntate, cata vreme nu vor atinge o masa critica, ar putea linisti piata fortei de munca, in care pana in urma cu cateva luni se vorbea doar despre criza de oameni.
"In tarile capitaliste dezvoltate, somajul este si de 6%, si de multe ori vorbim aici de somaj voluntar. Somajul era prea redus in Cluj (2,7% in octombrie - n.r.). Disponibilizarile vor regla putin piata. Daca vorbim de 4.000 de disponibilizari in judet, piata ii poate absorbi", afirma managing partnerul Sales Consulting, care considera ca pragul critic al disponibilizarilor, dupa depasirea caruia se poate vorbi de o problema reala pe piata fortei de munca clujene, este de 6.000 de oameni concediati.
Oamenii disponibilizati de companiile care sunt nevoite sa isi restranga productia se adauga in acest an generatiei duble de absolventi pe care i-au livrat pe piata universitatile romanesti, ca urmare a aplicarii Conventiei de la Bologna, care prevede scurtarea ciclului universitar de la 4 la 3 ani.
Si in ceea ce priveste numarul dublu de absolventi, estimat la aproximativ 250.000 in acest an, criza financiara pare sa isi arate o fata mai prietenoasa.
"Asteptarile lor se regleaza. Pana acum cateva luni se duceau la interviuri si cereau salarii de 800 de euro, iar angajatorii 'ii scoteau afara in suturi'.
Acum incep sa fie mai temperati", spune Vilceanu.
Specialistii in recrutare sunt de parere ca de o atitudine de reajustare a asteptarilor ar trebui sa dea dovada si angajatii care vor fi afectati de disponibilizari.
"In '97 - '98, cand a avut loc un val puternic de disponibilizari, oamenii au luat salarii compensatorii si au stat acasa un an de zile fara sa isi caute activ ceva de lucru si fara sa incerce sa se recalifice", explica managerul Sales Consulting.
Cele mai afectate sunt companiile de productie, in special cele care lucreaza pentru export, dat fiind ca cererea pe pietele internationale s-a redus. De asemenea, exista si victime colaterale ale incetinirii ritmului de productie de pe marile platforme industriale.
Numarul disponibilizarilor colective anuntate de companiile galatene care au contracte cu combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a trecut de 630 in doar cateva zile.
"Astazi vorbim de 675 de concedieri colective, cele mai multe dintre companiile care au anuntat disponibilizari avand ca unic beneficiar ArcelorMittal. Cred ca acesta este doar inceputul", spunea la mijlocul saptamanii trecute Carmen Tofan, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Galati.
Inca doua companii au anuntat ca vor face peste 330 de disponibilizari in perioada urmatoare, dupa ce in ultimele zile au fost anuntate 300 de concedieri la trei firme care au contracte cu combinatul siderurgic.
Compania Super A Plus K, care are ca obiect de activitate reparatiile siderurgice, a anuntat ca va concedia de la 1 decembrie 260 din cei 540 de salariati.
O alta companie care are contracte cu ArcelorMittal este Transtrom 2, care a anuntat ca va disponibiliza de la 1 noiembrie 72 din cei 129 de angajati. Aproximativ 45.000 de salariati lucrau in industrie in judetul Galati la sfarsitul lui 2005, potrivit datelor Institutului National de Statistica, ceea ce inseamna ca cele 630 de disponibilizari anuntate de companiile care au contracte cu ArcelorMittal reprezinta aproape 1,4% din numarul total de angajati din industrie din judetul Galati.
Grupul ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel la nivel mondial, a anuntat in urma cu cateva zile ca-si va reduce productia cu circa 30%, dublu fata de reducerea de 15% anuntata luna trecuta, ca urmare a scaderii drastice a cererii pe fondul incetinirii economiei la nivel global.
"Nu cred ca trebuie sa intram in panica. Inca. Am avut criza de oameni, acum avem criza financiara. Criza a fost un cuvant la moda anul acesta", afirma Vilceanu, care precizeaza ca in parcul Nokia din Cluj inca se fac angajari, iar concernul Emmerson, cu afaceri de 22 mld. euro, care deruleaza o investitie de 125 mil. euro in parcul industrial Tetarom II din Cluj-Napoca, recruteaza in continuare. Pe de alta parte, zvonistica crizei are un efect in spirala. Ovidiu Vilceanu spune ca investitori care la inceputul acestui an anuntau drept sigure anumite locatii din Cluj, acum au "hold" la nivelul planurilor de extindere.
Vanzarile par sa fie in prezent unul dintre domeniile in care se fac cele mai multe angajari. "In perioade de criza, se recruteaza mai multi oameni ca niciodata in vanzari, dat fiind ca angajatorii muta focusul pe atragerea de noi clienti", spune Vilceanu, care admite ca piata fortei de munca este usor amortita.
Productia, vedeta disponibilizarilor din aceasta perioada, va face si cele mai putine recrutari.
Directorul AJOFM Galati, Carmen Tofan, este de parere ca angajatii disponibilizati nu vor putea fi absorbiti automat de piata fortei de munca. "Multi trebuie sa se reprofileze si sa accepte conditii de munca si de salarizare diferite de cele de pana acum", a explicat Tofan. Ea a adaugat ca in "lunile bune" sunt disponibile la nivelul AJOFM Galati aproximativ 1.000 de locuri de munca, in constructii, comert si pe pozitii necalificate.
Constructiile ar fi putut fi o varianta pentru recrutarea angajatilor disponibilizati din zonele de productie, insa dat fiind caracterul sezonier al domeniului, precum si o oarecare incetinire si pe acest segment, nu sunt sperante foarte mari ca se vor face multe angajari pe santiere in acest an si in prima parte a anului viitor.
 
Cine angajeaza
 
  • 300 Ericsson Telecommunications Romania si-a propus ca pana la sfarsitul anului sa recruteze peste 300 de persoane.
  • 400 Compania de consultanta PricewaterhouseCoopers, pentru care lucreaza in prezent 600 de oameni, in tara si in Republica Moldova, va ajunge intr-un an-doi la 1.000 de salariati.
  • 80 Procter&Gamble, cel mai mare jucator din industria bunurilor de larg consum nealimentare, va angaja 80 de persoane anul acesta. Cei vizati sunt atat cei de nivel junior, cat si senior.
  • 600 Centrul de servicii de la Bucuresti al gigantului Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producator de PC-uri si imprimante din lume, care are in prezent 1.500 de angajati, va mai angaja anul viitor cateva sute de oameni, intre 450 si 600.
  • 200 Lantul de restaurante de tip fast-food Burger King Romania va angaja pana la sfarsitul anului inca 200 de oameni in cele 4 locatii pe care urmeaza sa le deschida.
Cine face disponibilizari
 
Galati: 675
  • 260 Compania galateana Super A Plus K, care are ca obiect de activitate reparatiile siderurgice si care are contracte cu combinantul siderurgic ArcelorMittal Galati, a anuntat ca va concedia de la 1 decembrie 260 din cei 540 de salariati.
  • 200 Grand Smithy Works International, care are contracte cu ArcelorMittal Galati, a notificat AJOFM cu privire la concedierea colectiva a 200 de angajati
  • 78 Petantic urmeaza sa concedieze, din decembrie, 78 de salariati.
Cluj: 1.500
  • 234 Producatorul de mobila Vladeasa din Huedin a trimis in somaj 234 de salariati incepand cu data de 25 octombrie.
  • 105 Toscano, producator de incaltaminte din Turda a disponibilizat 105 de salariati.
  • 450 Sticla Turda a concediat 450 de oameni
  • 200 Compania de constructii Hidroconstructia a decis sa concedieze 200 de oameni in judetul Cluj.
  • 450 Disponibilizari de 450 de angajati a anuntat Combinatul de Celuloza si Hartie Dej.
Bistrita: 600
  • 100 Comelf Bistrita, care se ocupa de fabricarea masinilor si utilajelor pentru lucrari terasiere, a anuntat ca va disponilibiza, in perioada urmatoare, peste 100 din cei 1.100 de angajati din cauza reducerii comenzilor din strainatate, pe fondul crizei economice
  • 25 Producatorul de echipamente de ridicat si manipulat Mebis Bistrita va disponibiliza 25 de angajati in octombrie si noiembrie

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO