Profesii

Vorbitorii de limbi străine vor rămâne şi în 2017 printre cei mai căutaţi candidaţi din piaţa muncii

Vorbitorii de limbi străine vor rămâne şi în 2017...

Autor: Mihaela Pascari

26.12.2016, 14:00 4870

Cele mai căutate limbi străine, dar şi cele mai bine plătite din piaţa muncii, sunt limbile nordice precum olandeză, suedeză sau daneză, iar anul viitor cei care cunosc astfel de limbi străine vor rămâne la mare căutare de către angajatorii locali, a precizat Eduard Paştalac, preşedintele Asociaţiei Studenţilor la Limbi Străine (ASLS).

“Cred că oferta pentru vorbitorii de limbi străine va fi din ce în ce mai mare, chiar mai mare decât în anii precedenţi. În ceea ce priveşte numărul de angajaţi în companiile din piaţa locală, cred că multinaţionalele vor avea cel mai mult de spus”, a spus Eduard Paştalac.

De aceeaşi părere este şi Raluca Peneş, HR Coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de resurse umane Smartree România, care spune că necesarul de vorbitori de limbi străine va creşte anul viitor. “Sunt din ce în ce mai multe companii multinaţionale care şi-au deschis puncte de lucru în România şi care oferă servicii de suport în domenii precum HR, contabilitate, logistică sau IT pentru Europa sau alte zone geografice”, a explicat Raluca Peneş.

Printre limbile străine care vor mai fi la mare căutare şi în 2017 se mai numără limba germană, italiană, rusă şi franceză. Acestea vor fi urmate de limbile orientale, care vor avea în continuare o mare căutare, dar şi un grad de cunoaştere a acestora destul de ridicat. “Banii mai mulţi, dar concurenţa mai mare”, a menţionat Eduard Paştalac.

După aceste limbi străine o căutare destul de mare va fi şi pentru limbile străine precum olandeza sau polona, potrivit reprezentantului ASLS.

În ceea ce priveşte salariile pe care le vor oferi companiile în căutare de vorbitori de limbi străine, reprezentantul ASLS spune că companiile au început deja să crească salariile pentru anumite limbi străine, chiar şi pentru limba engleză. “Depinde şi de domeniul în care îţi exersezi limba. Este uşor pentru un vorbitor de limbi străine să înveţe bazele în IT sau consultanţă, acolo salariile trec bine peste cel mediu pe economie”, a precizat Eduard Paştalac.

În ceea ce priveşte regiunea care va scoate cele ma multe joburi destinate vorbitorilor de limbi străine, potrivit preşedintelui ASLS, Bucureştiul va rămâne şi anul viitor în topul clasamentului.

“În mod clar Bucureştiul este cel mai mare centru care oferă joburi pentru cunoscătorii de limbi străine şi aici avem noroc de multitudinea de companii multinaţionale care îşi au sediul la noi”, a explicat Eduard Paştalac.

Capitala va fi urmată de Cluj, Iaşi şi Timişoara. “Aceste regiuni încep să dezvolte o mai mare nevoie de vorbitori de limbi străine şi în curând vor exista nişte oportunităţi bune şi acolo”, a mai spus Eduard Paştalac. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO