Profesii

Warren Buffett, unul dintre cei mai mari investitori ai lumii, regretă că nu a investit în Google şi Amazon, şi vrea să-şi spele păcatele prin investiţii masive în Apple. ”Jeff Bezos a reuşit un adevărat miracol”

Warren Buffett, unul dintre cei mai mari investitori ai...

Autor: Dragoş Dinu

06.05.2018, 16:21 1065

Warren Buffett, unul dintre cei mai mari investitori ai lumii, a recunoscut sâmbătă acţionarilor săi că a greşit atunci când a decis să nu investească în cei mai mari giganţi tehnologici ai lumii - Google şi Amazon, scrie CNBC.

„Oracolul din Omaha” şi-a mărtursit ”păcatul” pe care l-a făcut faţă de acţionari când a decis să ignore acţiunile marilor companii din hi-tech, în care nu a investit pentru că nu a apreciat valoarea lor şi nu a crezut în ele.

„Am luat decizii greşite cu privire la Google şi Amazon. Am făcut greşeala de a nu ajunge la o concluzie, chiar dacă am simţit că, la preţurile de atunci, perspectivele erau mult mai bune decât costurile”, a declarat miliardarul cadrul întâlnirii generale a acţionarilor Berkshire Hathaway 2018.

Buffett a spus de mai multe ori că a evitat marile companii de tehnologie în trecut, deoarece nu a înţeles modalitatea prin care firmele au făcut bani şi dacă acestea sunt sustenabile pe termen lung.

În cazul Google, Warren Buffett a spus că ar fi trebuit să îşi dea seama că firma avea profituri uriaşe din publicitate, pentru că, în realitate, chiar el contribuia la rezultatele financiare ale gigantului din tech, prin intermediul firmelor pe care le conduce şi care plăteau pentru publicitate.

Păstrând seria de confesiuni de săptămâna aceasta, Buffett a deschis şi subiectul uneia dintre acţiunile din high-tech în care regretă că a investit: IBM.

„Nu apreciez IBM în acelaşi mod ca acum şase ani, când am început să cumpăr”, a spus Buffett. Acesta a adăugat că gigantul se „confruntă cu nişte concurenţi destul de duri”.

În schimb, miliardarul a pariat masiv pe Apple după ce a anunţat vineri că a achiziţionat 75 de milioane de acţiuni companiei în primele trei luni ale anului. Acestea se adaugă la cele 165 de milioane de acţiuni pe care Berkshire le deţinea la sfârşitul anului trecut în cadrul Apple.

Buffett a numit Apple „o companie incredibilă” şi a subliniat că generează mult mai mult profit decât orice altă corporaţie americană.

„Este un business incredibil”, spune el. „Toate produsele lor încap pe o masă. Nu aşa era în ţara asta. Este incredibil pentru mine”. Acum Apple este una dintre cele mai mari investiţii ale Berkshire.

Odată cu noua investiţie în Apple, Berkshire Hathaway şi-a crescut participaţia de la 5,3%  la cel puţin 6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO