ZF Live. Alina Popescu (Mercer) şi Cristina Postolache (Big4HR): Atragerea investiţiilor prin politica „avem cele mai mici salarii din Europa“ îngreunează creşterea salariilor angajaţilor

11 mai 2016 Autor: Alexandra Marcu

Cristina Postolache (stg.), managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Big4HR şi Alina Popescu, talent information solution leader pentru România şi regiunea Balcani în cadrul Mercer

Salariile angajaţilor români vor ajunge la nivelul de peste 1.000 de euro pe lună atunci când discursul de prezentare a României în faţa investitorilor străini nu va mai fi unul de tipul „avem cele mai mici salarii din Europa“, spun specialiştii în consultanţă în domeniul resurselor umane. Mai puţin de 5% din cei 4,7 milioane de salariaţi din economie câştigă peste 1.000 de euro net pe lună, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul Muncii.

 
„Politica noastră e să ne prezentăm ca o ţară cu salarii mici, acesta fiind singurul nostru atu pe care îl menţionăm în momentul în care o companie vine să investească aici. Ca să ajungem la acei 1.000 de euro ar trebui să schimbăm modul în care prezentăm România şi asta nu cred că pot să o facă investitorii, ci noi, local, să prezentăm România în mod diferit aşa cum face, de exemplu, industria IT“, a spus Alina Popescu, talent information solution leader pentru România şi regiunea Balcani în cadrul Mercer, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.
 
Doi din trei salariaţi din România câştigă mai puţin de 1.700 de lei lunar (380 de euro net) – salariul mediu net pe economie -, în condiţiile în care România nu reuşeşte să atragă investiţii cu valoare adăugată mare care să ofere locuri de muncă bine plătite, arată o analiză a ZF. Pentru a creşte numărul de angajaţi cu salarii mai mari trebuie făcută o analiză şi a structurii stat-privat a distribuţiei angajaţilor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.05.2016

 
Cuvinte cheie:
salarii
, angajati
, investitii
, europa
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide