Profesii

ZF Live. Iuliana Leurent, sales director la Humangest: Fabricile rămân fără angajaţi în regim temporar pentru că aceştia pleacă la cules de fructe în Italia, pe salarii duble

Autor: Roxana Rosu

06.08.2015, 00:08 965

Industriile care lucrează mult cu forţă de muncă temporară, cum este cea automotive, sunt afectate de fluctua­ţia masivă a personalului în perioada în care are loc culesul strugurilor şi al altor fructe, multe persoane plecând în străi­nătate, unde primesc 4 euro pe oră, faţă de 2,5 - 3 euro pe oră în fabricile locale.

„O fluctuaţie tolerabilă pe zona automotive e 15-20% lunar. În iulie-septembrie sau august-octombrie, depinde de fructe, rata creşte la 30-40%, pentru că mulţi angajaţi în regim temporar din fabrici pleacă la cules de struguri sau de mere, în ţară, dar şi mult în străinătate, în Germania, Italia, Spania“, a spus la ZF Live Iuliana Leurent, sales director în cadrul companiei  cu activităţi în sectorul serviciilor de resurse umane Humangest.

În general, angajaţii pleacă pentru două luni, în funcţie de sezonul fructelor, timp în care reuşesc să facă economii importante, ei neplătind masa sau cazarea la destinaţie.

Iuliana Leurent a precizat că pe orice job de sezon remuneraţia primită este mai mare. În plus, programul de muncă temporară în fabrică e de 8 - 10 ore pe zi, în funcţie de contract, putând exista şi ore suplimentare sau opţiunea de a lucra doar 4 zile. În schimb, la cules angajatul poate lucra zi-lumină, şi 10 - 12 ore pe zi, timp de 5 zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO