Profesii

ZF Live. Marius Mihăilescu, Tiffin University: Un program de educaţie managerială (executive MBA) asigură accesul la aproape orice nivel din conducere

Autor: Cristina Bellu

05.05.2016, 00:06 1494

Managerii români care urmează cursurile programelor de educaţie managerială de tip MBA sau Executive MBA au un nivel foarte ridicat din punct de vedere intelectual, iar acest lucru a fost subliniat în mod repetat de către profesorii americani care vin să predea în România, a spus Marius Mihăilescu, directorul programului de Executive MBA oferit de Tiffin University în România.

„Programul de EMBA îţi asigură un set de unelte, printre care se află abilităţile de comunicare, abilităţile de conducere, abilităţile de administrare sau de raportare financiară. Avantajul unui program de educaţie managerială avansată este că îţi asigură accesul la aproape orice nivel de conducere, inclusiv participaţii în consilii de administraţie. Fireşte că toate avan­tajele care pot fi dobândite ţin şi de fiecare student în parte“, a spus Marius Mihăilescu, directorul programului de EMBA oferit de americanii de la Tiffin University în România, program în care materiile sunt predate de 18 profesori din SUA. Programul de EMBA este oferit de Tiffin University pe plan local de 14 ani, iar până în prezent peste 400 de manageri locali l-au absolvit, iar 95% dintre aceştia au rămas în mediul de business local. Programul costă aproximativ 18.000 euro şi are o durată de doi ani.

„Noi încercăm să oferim cursan­ţilor  un conţinut pe care să-l punem într-un anumit context. Statistic, în mod evident, după absolvirea unui astfel de program există atât creşteri salariale, cât şi de venituri pentru că o parte dintre studenţi devin antreprenori, iar o parte importantă avansează ierarhic în companiile din care fac parte“, a mai spus Marius Mihăilescu.

Statistic, în România, într-un an de zile, aproximativ 250 de studenţi termină un program de de educaţie managerială de tip MBA sau EMBA.

„Avem absolvenţi care activează în poziţii de country manager, atât în România, cât şi în străinătate. Unul dintre absolvenţi, de exemplu, este vicepreşedintele global pe zona de operaţiuni comerciale în cadrul companiei Hoya, producător de lentile de ochelari şi produse optice. Un alt absolvent este George Berar, care a terminat programul de EMBA la 28 de ani. Atunci era antreprenor român cu o investiţie în domeniul IT, iar acum este antreprenor american unde a dezvoltat mai multe afaceri. Are investiţii totale estimate de noi de aproape 20 mil.  dolari în SUA“, a mai spus Marius Mihăilescu.

Într-un an există 25 de absolvenţi ai programului de EMBA al Tiffin University, iar cursurile se ţin la Bucureşti, doar în weekend.

„Învăţatul este mult contextualizat. Studenţilor li se oferă o privire de ansamblu asupra businessului. Aceştia la rândul lor trebuie să deţină nişte informaţii primare dobândite anterior programului. O condiţie a programului nostru este ca studenţii să fi deţinut o poziţie de  management de cel puţin trei ani, trebuie să fi avut de-a lungul carierei lor cursuri de administrare a afacerilor“, a mai spus el.

Pe de altă parte, a mai spus şeful EMBA-ului Tiffin University, un absolvent de istorie de exemplu, nu va putea avea acces la un astfel de program, din cauza faptului că cel mai probabil nu deţine cunoştinţe de natură economică.  

„Din experienţa mea, vârsta optima pentru un EMBA ar fi peste 30 de ani, dar au existat şi câteva cazuri importante pentru noi, studenţi care la 27-28 de ani au reprezentat un plus incredibil pentru seria din care au făcut parte.  De asemenea, am avut şi persoane cu vârsta de peste 50 de ani care au urmat cursurile programului”.

EMBA-ul oferit de Tiffin University este programul care a ieşit anul acesta pe locul I în topul celor mai bune programe de educaţie managerială realizat de ZF pe baza opiniilor absolvenţilor din ultimul an.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO