Profesii

ZF Live. Merită să te faci actor sau regizor? Da, merită; un actor câştigă de la stat un salariu de 1.500 de lei, dar poate să mai aibă alte proiecte

Mihai Constantin Ranin: Un regizor ia numai de la stat între 1.500 şi 3000 de lei net

Mihai Constantin Ranin: Un regizor ia numai de la stat între 1.500 şi 3000 de lei net

Autor: Mihaela Pascari

03.06.2017, 11:17 7686

Salariul unui actor care lucrează la un teatru de stat porneşte de la 1.500 de lei net şi poate să ajungă şi la 3.000 de lei net. Pe lângă spectacolele de la teatru, actorii şi regizorii se pot implica şi în alte proiecte, a spus Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte şi şeful Festivalului Internaţional al Artelor şi Spectacolul Babel, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

“Pe lângă spectacolele de la teatru actorii pot să se implice şi în alte multe lucruri. Actorii buni nu mor de foame pentru că sunt solicitaţi în diverse joburi. Un regizor debutant câştigă la fel ca actorul, doar că sunt puţine locuri pentru ei”, a spus Mihai Constantin Ranin.

El a revenit în România după ce a petrecut aproape zece ani în Franţa unde a lucrat ca regizor la Disneyland, dar şi jurnalist.

“Între România şi Paris există o diferenţă de 200 de teatre. Nu pot face o diferenţă cu Franţa pentru că acolo sunt foarte puţine teatre de stat”.

Mai mult, el precizează că în Franţa, actorii lucrează şi sunt plătiţi doar pe proiecte.

“În Franţa este mai greu să fii actor decât în România, ei nu se pot dezvolta aşa cum ne dezvoltăm noi. Noi am luat moda de la ruşi şi suntem invidiaţi pentru teatrele noastre deoarece cu bani puţini, dar oameni bine pregătiţi, avem producţii bune”.

El spune că a ales Târgovişte pentru că este oraşul său de origine, dar şi pentru că există un public de teatru. “Primul spectacol în aer liber a avut loc în apropiere de Târgovişte, a fost în limba franceză”, a mai spus Mihai Constantin Ranin.

Cât despre Festivalul Babele, el spune că anul acesta vor veni artişti din 27 de 27 de ţări din toată lumea. “Avem artişti din Australia sau India”.

Bugetul pentru a organiza Festivalul Babele este de 400.000 de lei, resurse primite din partea Primăriei Târgovişte. “Pentru că cu această sumă este aproape imposibil de făcut un festival, apelăm la Ambasate, Institute  Culturale. Suntem ajutaţi de bănci. Spre exemplu, ruşii sau coreenii îşi plătesc singuri deplasarea. Aşa reuşim să dublăm bugetul sau să ajungem măcar la jumătatea acestuia buget. În momentul în care aduci o trupă mare, prestigiul festivalului creşte şi sponsorii sunt atraşi de festival”.

Teatrul Bulandra din Târgovişte are 16 angajaţi, iar în cadrul teatrului funcţionează o secţie pentru copii, unde se ţin spectacole de 3-4 ori pe săptămână, teatrul mare şi secţia de evenimente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO