Profesii

ZF LIVE. Pro şi împotriva majorării salariilor cu actualul şi fostul ministru de finanţe. În joc este un gol de un miliard de lei care trebuie găsit

Autor: Corina Zamfir

11.11.2016, 00:07 903

În vreme ce actualul titular al por­to­foliului finanţelor, ministrul Anca Dragu (tehnocrat), susţine că ma­jo­rările pe care guvernul le anticipează la 4,8 mld. lei pot fi operate doar cu tă­ierea cheltuielilor de investiţii, Eugen Teodorovici (PSD), fostul mi­nis­tru de resort, spune că ele se pot fa­ce dacă sunt tăiate cheltuielile inu­tile şi dă exemplu: o şedinţa de guvern costă 15.000 de euro, ceea ce, sugerează el, este stupid în epoca digitală.

Parlamentul a decis săptămâna tre­cută majorarea salariilor unor cate­gorii de medici şi profesori, fapt contestat de guvernul condus de Dacian Cioloş, care spune că o astfel de cheltuială nu poate fi suportată de buget decât cu preţul unui deficit bu­getar de peste 4% din PIB în 2017.

Prezenţi ieri la emisiunea ZF LIVE, Dragu şi Teodorovici au adus argumente împotriva majorărilor sau pentru acestea.

Salariile bugetarilor au crescut anul trecut cu 10-25%, ceea ce a însem­nat un efort bugetar de aproxi­mativ 13 miliarde de lei.

De asemenea, scă­de­rea TVA de la 24% la 20% a determinat la 9 luni un gol bugetar de 3,6 mld. lei, toate aceste decizii combinate conducând la o creştere a deficitului bugetar pe cash de la 1% din PIB în 2015 la aproxima­tiv 3% în acest an. La nouă luni, ve­niturile bugetului sunt mai mici cu 2%, an/an, iar cheltuielile cu 4%.

„Toată lumea doreşte să aibă salarii mai mari, aici nu avem niciun fel de dispută, problema este că dacă aceste salarii pot fi plătite şi în anii următori, cum administrăm econo­mia astfel încât să nu ajungem în recesiune.

Acest lucru (majorările salariale care determină creşterea consumului - n. red.) va duce la creşterea importurilor care va duce la depreciere”, a spus Anca Dragu. Ea mai opinează că decizia Parlamentului încalcă legea responsabilităţii fiscal-bugetare care interzice majorări de salarii şi de pensii cu 6 luni înainte de alegeri şi că orice cheltuială în plus pe salarii obligă la alte tăieri bugetare ca de plidă cheltuielile de investiţii.

De cealaltă parte, Teodorovici afirmă că a majora salariile înseamnă că oamenii politici se gândesc la viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO