Proprietăţi

Apartamentele noi din Bucureşti, inaccesibile la salarii mai mici de 600 de euro

Apartamentele noi din Bucureşti, inaccesibile la salarii mai mici de 600 de euro

Autor: Cristi Moga

20.02.2011, 23:57 214

Cu alte cuvinte, fără un salariu de cel puţin 600 de euro lunareste aproape imposibil de suportat o rată de circa 350 de euro laun împrumut de 57.000 de euro prin programul Prima casă, cuajutorul căruia poate fi achiziţionată o garsonieră în BucureştiiNoi sau în Obor.

Potrivit celor mai recente informaţii de la Institutul Naţionalde Statistică, salariul mediu net în Capitală este de 1.864 lei(440 de euro), venituri din care nu poate fi susţinută decâteventuala achiziţie a unei garsoniere într-un bloc vechi de lamarginea Bucureştiului.

Cât mai sunt preţurile apartamentelor noi?

Spre exemplu, firma de consultanţă imobiliară Real Time are sprevânzare apartamente în şapte complexuri noi de locuinţe dinBucureşti, în care cea mai ieftină locuinţă este o garsonieră cu unpreţ de pornire de 57.000 de euro, cu TVA inclusă, aflată înproiectul Armonia din cartierul Titan.

În proiectul Metropolis Residence, din zona Bucureştii Noi,preţurile garsonierelor pornesc de la 62.000 de euro plus TVA,adică ceva mai mult de 65.000 de euro cu TVA inclusă, în timp ce înansamblul Obor Towers de lângă primăria sectorului 2 preţurilegarsonierelor încep de la 63.800 de euro plus TVA. Garsonierele dela Obor costă astfel cât un apartament cu două camere în complexulOptima din Titan.

Pe de altă parte, pentru familiile cu copii, în cele şapteproiecte promovate de Real Time, apartamentele cu trei camere aupreţuri de minimum 95.000 de euro, inclusiv TVA, cât costă înproiectul Armonia din Titan. În aceste condiţii, piaţaapartamentelor noi rămâne parţial îngheţată, în condiţiile în caremarea majoritate a locuinţelor aflate la vânzare au suprafeţe marişi de regulă cel puţin trei camere.

Ce spun potenţialii clienţi?

"Am avut un dosar pentru Prima casă aprobat pentru suma de52.000 de euro în prima fază. Am amânat însă decizia de a cumpăraun apartament din cauza condiţiilor impuse de bancă şi a faptuluică preţurile sunt încă prea mari. Cine îşi închipuie că va puteanegocia mai mult de 1.000-2.000 de euro la achiziţia unuiapartament se înşală. Am văzut în decurs de trei luni cam 5-6apartamente pe săptămână, în special vechi. Nu m-am orientat sprecele noi deoarece sunt fie prea scumpe, fie sunt prost plasate",spune Alexandra D., care câştigă lunar peste 600 de euro.

În Capitală mai sunt câteva mii de apartamente nevândute doar înansamblurile mari, finalizate în perioada 2008-2010 în diverse zoneale oraşului.

Astfel, în complexul Monaco din Berceni mai sunt disponibilecirca 200 de locuinţe cu preţuri pornind de la 80.000 de euro cutot cu TVA pentru apartamentele cu două camere. Pe de altă parte,în complexul Citadella din Titan mai sunt disponibile 140 deapartamente cu preţuri pornind de la 47.400 de euro plus TVA pentruo garsonieră de 40 de metri pătraţi utili. Cumpărătorii trebuie săia în calcul şi faptul că ratele bancare sunt calculate la odobândă variabilă, în funcţie de indicatorii Robor sau Euribor, darşi taxele de administrare şi întreţinere a apartamentelor, care potajunge iarna chiar şi la 200-300 de euro lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO