Proprietăţi

Au iesit pe piata locuintele investitorilor: 2.000 de apartamente noi, „second-hand"

Au iesit pe piata locuintele investitorilor: 2.000 de apartamente noi, „second-hand"
25.02.2009, 15:07 60

Norvegienii de la Romania Invest au scos si ei pe piata saptamana trecuta cele 800 de apartamente cumparate in perioada 2007-2008, dupa ce in luna octombrie a anului trecut, firma controlata de omul de afaceri canadian Michael Topolinski a anuntat inceperea procesului de vanzare a celor 900 de locuinte din portofoliul din Bucuresti.

Acesti investitori sunt printre cei mai mari de pe piata, dar cu un portofoliu mai mic de locuinte sunt numeroase firme sau persoane care au cumparat locuinte noi inca neconstruite, mizand pe continuarea cresterii preturilor la locuinte, precum si pe faptul ca au beneficiat de discount-uri semnificative din partea dezvoltatorilor datorita faptului ca au cumparat agresiv.
Astfel, firma de brokeraj si consultanta More International Invest are spre vanzare sapte apartamente cu doua camere in cadrul ansamblului rezidential Emerald din zona Lacului Tei, la un pret negociabil de 1.800 euro/metrul patrat plus TVA, in timp ce o alta firma din Spania a scos la vanzare inca de anul trecut 27 de apartamente in ansamblurile Asmita Gardens, Rose Garden, Platinum Towers, Residenz si Quadra Place.
Toti acesti investitori sperau sa obtina profituri de 30-50% din revanzarea locuintelor, tinand cont ca, spre exemplu, vanzarile in cadrul ansamblului Emerald au inceput de la un pret de 1.300 euro/metrul patrat.
Ce se va intampla insa acum, cand, inclusiv dezvoltatorii, se vad in situatia sa „dea inapoi" preturile, pe fondul nivelului scazut al vanzarilor de la inceputul acestui an?
„Cred ca acesti investitori ar putea sa obtina fara probleme un profit de 30% la pretul mare al apartamentelor (majoritatea au achitat pana in prezent doar avansurile de 25% - n.r.) daca vor reusi sa tina clientii la ei in birou, sa ii ajute cu finantare - sa nu ii trimita in aceste zile la banca. Daca nu vor lucra foarte bine la promovare insa, nu va merge nimeni la ei, chiar daca au preturi bune", apreciaza Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Ro­mania.
El spune ca majoritatea aces­tor apar­tamente au fost cumparate inainte de lan­sarea pro­iectelor pe piata, evolutia pre­turilor fiind ex­plicata printr-un al­goritm de forma: 900 euro/mp pret de achi­zitie - 1.000 euro/mp pret de lansare a pro­iectului - 1.400 euro/mp pretul maxim la care au ajuns apartamentele anul trecut - 1.100 euro/mp pretul la care ajung in prezent, sub presiunea nivelului scazut al vanzarilor.
Norvegienii de la Romania Invest vor deschide in urmatoarele trei saptamani un show-room de vanzare a apartamentelor in zona Maria Rosetti, la fel cum au facut si canadienii de la Topo Capital, care isi vand locuintele intr-un spatiu al cladirii de birouri America House.
Ambii investitori au declarat ca preturile solicitate pentru apartamentele din portofoliu vor fi extrem de apropiate de cele ale dezvoltatorilor, profiturile urmand a fi obtinute in special din negocierile cu dezvoltatorii, care au beneficiat de faptul ca aceste companii au sustinut proiectele cu sume importante de bani la inceputul lucrarilor.
De altfel, Bjorn Hauge, country manager al Romania Invest, declara ca a renegociat deja contracte in patru dintre proiectele unde a precontractat locuinte, atat in ceea ce priveste preturile, cat si termenele de plata.
„Dezvoltatorii ar trebui sa fie flexibili si sa-i ajute sa ramana in piata", apreciaza Ilie de la Coldwell Banker.
Compania norvegiana a platit pana in prezent circa 30 de milioane de euro din fonduri proprii ca avansuri pentru cele 800 de apartamente din portofoliu, singurele achitate integral fiind 15 locuinte in ansamblul Residenz din Chitila.
Valoarea de piata a celor 800 de locuinte era apreciata la 115 milioane de euro in noiembrie anul trecut, in timp ce costul total de achizitie se ridica la circa 80 de milioane de euro.
Pe de alta parte, si site-urile de imobiliare au fost asaltate in ultimul timp de apartamente in blocuri noi oferite spre vanzare in majoritatea ansam­blurilor de pe piata.
Preturile locuintelor din Bucuresti au scazut puternic in ultimul an, in special in cazul aparta­mentelor vechi care s-au devalorizat cu 30-40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pe de alta parte, in ultimele luni numarul dezvoltatorilor care au anuntat reducerea preturilor a crescut, in cazul locuintelor noi discount-urile ridicandu-se la circa 10-15% fata de valorile solicitate in vara anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO