Proprietăţi

Birourile din Bucureşti, printre cele mai goale din ECE, dar dezvoltatorii continuă investiţiile

Birourile din Bucureşti, printre cele mai goale din ECE, dar dezvoltatorii continuă investiţiile

Autor: Cuncea Elena Cristina

08.03.2011, 14:28 53

Clădirile de birouri în construcţie în Bucureşti totalizează273.000 metri pătraţi, fiind printre cele mai mari suprafeţe dinEuropa Centrală şi de Est (ECE), dar în acelaşi timp rata deneocupare, estimată la 20% în decembrie, este una dintre cele mairidicate din regiune, potrivit Colliers.

Sofia se află pe primul loc în regiunea analizată în ceea cepriveşte suprafaţa de birouri aflată în construcţie, cu aproape720.000 de metri pătraţi, având în acelaşi timp şi un grad deneocupare mai ridicat decât cel din Bucureşti, respectiv de 25,4%,potrivit celui mai recent raport al Colliers care analizează piaţade birouri din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Stocul de spaţii de birouri din Sofia se ridică la 1,31 milioanede metri pătraţi, comparabil cu cel din Bucureşti care este de 1,36milioane de metri pătraţi. În aceste condiţii, în Bucureşti peste270.000 de spaţii de birouri sunt goale, în timp ce în Sofiasuprafaţa care depăşeşte 330.000 de metri pătraţi nu arechiriaşi.

Budapesta înregistrează cel mai ridicat grad de neocupare alimobilelor de birouri, de 25,7%, în schimb proiectele înconstrucţie totalizează doar 164.000 de metri pătraţi. În capitalaUngariei, proiectele de birouri finalizate au în total 2,34milioane de metri pătraţi. Astfel, peste 600.000 de metri pătraţide spaţii de birouri din Budapesta nu au chiriaşi.

Cel mai redus grad de neocupare din regiune se înregistrează laVarşovia, unde 7% din stocul de peste 3,4 milioane de metri pătraţinu a fost închiriat. În capitala Poloniei sunt în construcţie125.000 de metri pătraţi de birouri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO