Proprietăţi

Blocajul imobiliar nu a falimentat inca dezvoltatorii „de ocazie"

Blocajul imobiliar nu a falimentat inca dezvoltatorii „de ocazie"

La cel mai recent targ imobiliar, organizat saptamana trecuta in Bucuresti, nu a fost prezentat niciun ansamblu rezidential cu mai mult de 200 de locuinte

03.06.2009, 15:02 333

„Scump si sarac in oferte", a sunat descrierea unui vizitator al targului imobiliar organizat la sfarsitul saptamanii trecute in Bucuresti, in ciuda faptului ca un numar ridicat de persoane a trecut pragul evenimentului organizat in holul din Palatul Copiilor.

Ceva mai mult de zece proiecte de locuinte, o parte dintre acestea in zone precum Giulesti, IMGB, Popesti Leordeni sau Corbeanca - aceasta a fost oferta prezentata in cadrul evenimentului, desi in Bucuresti au Proiectul New Town din zona Dristor a Capitalei este dezvoltat de catre compania nord-irlandeza Mivan, care a mai finalizat in Bucuresti si centrul comercial Liberty Center din zona Trafic Greufost cumparate in ultimii ani numeroase terenuri situate in zone mai apropiate de centru, pe care insa dezvoltatorii prefera sa amane constructia.
„Am venit aproape degeaba la targ. Sunt solicitate preturi exorbitante pentru niste «cocioabe» in Giulesti sau Popesti Leordeni, unde sunt cele mai ieftine. Am fost si pe teren sa vedem care e situatia si nu au muncitori calificati, au ziduri subtiri de rigips, nu sunt drumuri de acces, iar cele care sunt mai bine construite sunt prea scumpe", a declarat Ionela S., de profesie psiholog, aflata duminica la targul imobiliar organizat in Bucuresti.
Ea spune ca e dispusa sa plateasca in jur de 40.000 de euro pentru o garsoniera „locuibila" si apreciaza ca s-ar putea indrepta catre o locuinta intr-un bloc vechi, deoarece „este exagerat sa ceri 80.000 de euro pe o garsoniera noua".
In ultimii ani au facut investitii imobiliare numerosi oameni de afaceri care nu aveau experienta in acest domeniu si nici o putere financiara prea mare, care sa le permita sa isi sustina din propriul buzunar investitiile in aceasta perioada.
Modelul era simplu: proprietarul detinea un teren si putea obtine finantare bancara pentru 80-90% din costul constructiei, estimand ca nivelul ridicat al cererii si trendul ascendent al preturilor vor face din orice investitie imobiliara o afacere profitabila atat pentru dezvoltator cat si pentru banca.
O buna parte din aceste companii inca sunt pe piata si chiar promoveaza locuintele aflate in diferite stadii de constructie la targurile de profil, desi aprecierile consultantilor erau ca unul dintre aspectele pozitive ale crizei este faptul ca va elimina companiile neprofesioniste din piata.
Printre cele mai importante proiecte prezente in cadrul targului s-au numarat Vitan Residence (186 de unitati), Avantia 1 Decembrie (110 unitati) sau Lily Residence (80 de unitati) in zona Iancului.
In prezent, in Bucuresti se lucreaza la cel putin 20 de proiecte cu mai mult de 200 de locuinte fiecare, in care locuintele nu au fost pana acum vandute. Dezvoltatori locali importanti, precum Impact, Can Serv sau Domus Stil, precum si companii internationale care au anuntat planuri pentru sute sau mii de locuinte in Bucuresti, precum Adama, GTC sau Hercesa nu au fost prezente la eveniment, desi au locuinte in constructie si disponibile spre vanzare. O explicatie pentru aceasta situatie poate fi legata si de faptul ca multi dezvoltatori considera ca eforturile de promovare sunt inutile in aceasta perioada, in care potentialii cumparatori sunt dominati de sentimentul de insecuritate si asteapta continuarea trendului descendent al preturilor.
Cu toate acestea, Can Serv, Impact sau GTC au fost aproape nelipsiti de la targurile imobiliare organizate in prima parte a acestui an. Pe de alta parte, cand va fi schimbata destinatia terenurilor unor foste fabrici din Bucuresti - precum Tricodava, Compania Industriala Grivita, Laromet, Muntenia sau Spicul - aflate in zone mult mai atractive decat Popesti Leordeni sau Corbeanca, in conditiile in care aceste localitatiInCity Residences este primul proiect rezidential dezvoltat pe piata locala de compania Anchor Grup, proprietarul centrelor comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania raman extrem de indepartate, in special ca timp de parcurs, de zonele de interes din centrul Capitalei.
 Pana in prezent nu au devenit publice esecuri rasunatoare pe segmentul locuintelor, iar acest lucru va intarzia sa se intample, cat timp bancile vor continua sa reesaloneze creditele si nu isi vor asuma finantarile neperformante acordate pentru achizitia unor terenuri sau constructii in zone neatractive.
Cu toate acestea, Catalin Scripcaru, fostul sef al companiei de dezvoltare imobiliara Raiffeisen Evolution si actionar in prezent al firmei Advanced Development, spune ca orice proiect intarziat poate fi considerat unul cu probleme, atat timp cat planul de afaceri initial nu este respectat.
„In momentul in care nu mai esti conform programului, te poti considera distressed. Se schimba randamentul investitiei, deoarece durata pana la exit creste, iar in plus si proprietatile se pot devaloriza, cum se intampla in aceasta perioada", spune Scripcaru, care a amanat in trei randuri inceperea constructiei la un proiect de 1.000 de locuinte in zona Cernica, alaturi de alti investitori precum Salamance Finance sau Immoeast.
Advanced Development lucreaza in prezent la un proiect de 13 locuinte in zona Pietei Rosetti din centrul Bucurestiului si intentioneaza sa vanda apartamentele anul viitor, cand constructia se va apropia de finalizare, la un pret de aproximativ 2.500 euro/mp. Suprafetele apartamentelor pornesc de la 80 de metri patrati, astfel ca cea mai ieftina locuinta ar urma sa coste 200.000 de euro.
„Segmentul spre care se indreapta aceste apartamente sufera cel mai putin in aceasta perioada", apreciaza Scripcaru. El spune ca daca inainte de criza 70 de persoane dintr-o suta se incadrau pentru un credit, acum numarul acestora a scazut la 30, iar dintre acestia doar 10 vor sa ia credit, din cauza lipsei de stabilitate economica si sociala.
Cu toate acestea, la targul organizat la sfarsitul saptamanii trecute in Bucuresti, cei mai multi vizitatori cautau apartamente convenabile, la un buget de 50.000-60.000 de euro.
„Bugetul nostru este in functie de banca si ne asteptam sa dam circa 65.000 de euro pentru un apartament cu doua camere, in zona unei statii de metrou cat mai aproape de centrul orasului. Targul mi s-a parut cam scump. Am gasit cateva oferte mai ieftine, dar in Chiajna sau Adunatii Copaceni, pe care le-am refuzat din start", au declarat membrii unui cuplu care lucreaza in domeniul bancar.
 
Ktik Development sau Blitz Construct, printre expozanti
Printre companiile prezente in cadrul targului s-au numarat Premier, WestInvest, Hillside Development sau Blitz Construct, firma controlate in general de oameni de afaceri locali, firme care promoveaza proiecte aflate in special in localitatile din jurul Capitalei.
Printre cele mai importante proiecte de locuinte a caror constructie a fost stopata se numara ansamblul Bonaire, al spaniolilor de la Martinsa Fadesa, Sunset Residences, dezvoltat de Ablon sau ansamblul Atrium al firmei Copper Beech. Un alt proiect la care constructia a fost oprita temporar este Asmita Gardens, unde ar trebui finalizate anul acesta aproape 800 de apartamente.
Pe de alta parte, numeroase proiecte se afla intr-un stadiu avansat de constructie si vor livra anul acesta sute de apartamente in Titan (Rasarit de Soare, Pallady Towers sau Citadella), in Colentina (Rose Garden, Blue Tower), Dristor (New Town, InCity Residences), Militari (Ten Blocks) sau Berceni (Monaco Towers).
O parte dintre dezvoltatorii acestor proiecte au inceput vanzarile inca din 2007, cand numarul tranzactiilor era mai ridicat, astfel ca au cel putin 50-60% dintre locuinte precontractate.
 
Precontracte rupte
Semnarea unor precontracte si incasarea unor avansuri de 15-20% nu asigura si parafarea contractului de vanzare-cumparare, moment in care se incaseaza banii integral si se face transferul de proprietate.
Nu doar utilizatorii finali, care nu se mai incadreaza in prezent pentru obtinerea unui credit renunta la achizitia unor apartamente pentru care au platit avans. Recent, mai multi investitori britanici, care si-au asumat achizitia a 18 apartamente in cadrul ansamblului Pallady Residence din zona de est a Capitalei, au fost nevoiti sa renunte la ele.
Aceste situatii provoaca dificultati mari dezvoltatorilor, cu atat mai mult cu cat acestia pot fi nevoiti sa returneze cea mai mare parte a avansurilor incasate.
Astfel, dezvoltatorii se pot trezi cu un numar mai ridicat de locuinte disponibile spre vanzare, intr-o perioada in care companiile au inceput sa se lupte in reduceri de preturi, fara a impresiona inca bancile sau potentialii cumparatori.
Numeroase apartamente au fost achizitionate in 2007-2008 de catre investitori speculativi in proiecte a caror finalizare este programata in acest an.
Unul dintre cei mai activi cumparatori de apartamente cu scopul de a le revinde la momentul finalizarii este compania norvegiana Romania Invest, care detine sute de locuinte in proiecte precum Blue Tower, My Dream sau Ten Blocks.
Recent, compania norvegiana a obtinut un imprumut de 1,6 milioane de euro pentru a plati ultima transa din pretul celor 25 de apartamente cumparate in ansamblul My Dream, dezvoltat de compania cu actionariat turc Plus Development.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO