Proprietăţi

Care sunt cele mai bune terenuri din Bucuresti blocate de criza

Care sunt cele mai bune terenuri din Bucuresti blocate de criza

1: Proiectul Dambovita Center din zona Eroilor este blocat in prezent de un litigiu si de lipsa finantarii bancare; 2: Proiectul Esplanada, care ar trebui construit de-a lungul bulevardului Unirii, este blocat la nivelul parteneriatului public-privat dintre TriGranit, Primaria Capitalei si Guvern; 3: Euro Tower

27.10.2009, 16:05 514

Loturile mega-proiectelor Esplanada si Dambovita Center sauterenurile fabricilor Helitube, Laromet sau Timpuri Noi dinBucuresti sunt vazute de catre consultantii imobiliari drept celemai bune pentru dezvoltarea unor noi proiecte imobiliare inurmatorii ani, in conditiile in care la ora actuala investitorii auspus "pas" oricaror proiecte noi.

Dintre terenurile mentionate de catre consultantii companiilorCushman & Wakefield, DTZ Echinox si Colliers International doarpe lotul proiectului Colloseum din Chitila ar putea incepelucrarile de constructie in urmatoarea perioada, in conditiile incare compania Nova Imobiliare a anuntat deja semnarea contractuluide constructie cu firma franceza Bouygues.

Pe acest teren de 60 de hectare ar trebui construit intr-o primafaza un parc de retail care va avea printre chiriasi Carrefour,Altex, Flanco si reteaua de bricolaj Leroy Merlin.

Acest teren a fost mentionat drept unul dintre cele mai bune dinBucuresti de catre Mihai Alexandru, directorul departamentului deterenuri al firmei de consultanta Cushman & Wakefield, careconsidera de asemeneaca pot fi construite proiecte atractive pe terenul fostei bazesportive Spartac din Titan (proiectul ParkLake Plaza), lotul CaseiRadio din zona Eroilor si fostele fabrici Laromet si Helitube dinzonele Bucurestii Noi, respectiv Colentina.

Toate aceste terenuri sunt destinate constructiei unor centrecomerciale sau unor proiecte mixte care contin si spatiicomerciale, a caror realizare ar inchide probabil pentru o bunaperioada piata mallurilor din Capitala.

Pentru ca aceste proiecte sa fie realizate insa, proprietariiterenurilor trebuie sa obtina toate autorizatiile necesare, precumsi finantari bancare de ordinul sutelor de milioane de euro,aproape excluse la ora actuala.

Misiunea acestor companii este cu atat mai complicata, cu catmega-proiecte precum Dambovita Center sau ParkLake Plaza si-auatras contestatari atat in randul opiniei publice, cat si in randulautoritatilor, proiectul ParkLake fiind contestat de PrefecturaMunicipiului Bucuresti, in timp ce Plaza Centers se afla in litigiucu Primaria Sectorului 1 privind Planul Urbanistic Zonal de laDambovita Center.

Pe de alta parte, Ionut Ciocan, senior consultant in cadruldepartamentului de terenuri al firmei de consultanta imobiliara DTZEchinox, apreciaza ca lotul de 10,7 hectare situat de-a lungulBulevardului Unirii din centrul Capitalei este cel mai potrivit pentru o investitie imobiliara,desi in prezent parteneriatul dintre compania maghiara TriGranit,Primaria Capitalei si Guvern este blocat, iar posibilitatea de afinanta constructia unui asemenea proiect in aceasta perioada esteaproape exclusa.

El este aprobat si de catre Mihai Bogza, associate director incadrul diviziei de terenuri a Colliers International, care crede ca"printre terenurile cu cel mai mare potential pentru dezvoltareimobiliara din Bucuresti se numara cel destinat proiectuluiEsplanada, dar si Casa Radio. Ambele proiecte urmeaza a fidezvoltate in parteneriat public-privat; datorita locatiei, dar sianvergurii lor, vor deveni cu siguranta proiecte de referinta aleBucurestiului".

Ionut Ciocan de la DTZ Echinox apreciaza de asemenea ca terenulfabricii Timpuri Noi, situata la circa un kilometru de PiataUnirii, este de asemenea atractiv pentru un proiect imobiliar, desiacest lot "implica resurse financiare masive atat pentru achizitiaterenului, cat mai ales pentru dezvoltarea acestuia", spuneCiocan.

Platformele industriale din zonele semi-centrale aleBucurestiului au oferit bune oportunitati investitorilor, mallulCotroceni Park sau birourile de la Sema Parc fiind doar douaexemple de regenerare urbana realizate in ultimii ani.

Sub mallul Cotroceni Park se afla Uzina de Masini ElectriceBucuresti (UMEB), in timp ce birourile Sema Parc au fost construitepe terenurile fabricii Semanatoarea.

O alta zona in plina expansiune la ora actuala este Floreasca -Barbu Vacarescu, unde au fost ridicate o serie de proiecte debirouri importante, precum Floreasca Business Park, in timp cecladiri precum Euro Tower,Lakeview sau Nusco Tower sunt inca in constructie.

"Alte locatii de viitor sunt cele din zona BarbuVacarescu-Floreasca (fosta Automatica sau terenul companiei Cefinde pe Barbu Vacarescu), dar si unele terenuri din zonesemi-centrale, insa cu foarte mare potential, precumElectroaparataj sau platforma PUMAC", mai spune Bogza de laColliers.

Terenul fabricii Electroaparataj din Pantelimon este detinut decompania austriaca Real 4 You, care intentioneaza sa construiascaacolo un centru comercial, in timp ce platforma Pumac, situata laintersectia strazii Vasile Milea cu bulevardul Iuliu Maniu, estecontrolata de oamenii de afaceri Ion Radulea si Alain Bonte.

Potrivit celor mai recente informatii disponibile, pe acestteren ar trebui construite in urmatorii ani trei cladiri debirouri, dar proiectul este de asemenea blocat din lipsafinantarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO