Proprietăţi

Care sunt proiectele de centre comerciale care nu vor fi construite niciodata

Care sunt proiectele de centre comerciale care nu vor fi construite niciodata

Centrul comercial Euromall este unul din cele patru proiecte mari de retail din Pitesti, oras in care a mai fost anuntata dezvoltarea unui mall, cu o suprafata inchiriabila de 64.000 de metri patrati. Orasul este unul dintre cele mai aglomerate pe segmentul spatiilor comerciale

28.04.2009, 16:54 360

 

 

Din toamna anului trecut dezvoltatorii de centre comerciale nu au mai anuntat niciun mall nou, dar nici nu au inceput sa renunte in masa la proiectele de zeci de centre comerciale anuntate, desi o mare parte dintre acestea nu vor mai fi realizate atat pe fondul saturarii pietei, dar si a lipsei de finantare pentru realizarea acestor proiecte.

Noul „motto" al dezvoltatorilor a devenit „proiectele sunt amanate pana la imbunatatirea conditiilor de pe piata", eveniment ce ar putea sa se intample, potrivit celor mai multe opinii, in decurs de doi ani.
Apreciind ca puterea de cumparare va incepe din nou sa creasca in decurs de doi ani, in anumite orase ar mai putea fi realizate centre comerciale, tinand cont ca in Craiova, Galati sau Baia Mare inca nu a fost finalizat niciun proiect modern.
Ce se va intampla insa cu proiectele anuntate in orase precum Pitesti, Bacau, Oradea sau Targu-Mures, in care raportul spatiilor comerciale per 1.000 de locuitori depaseste deja 400 de unitati, mai mult decat in Bucuresti si chiar Budapesta, potrivit celor mai recente date ale companiilor de consultanta imobiliara?
In Pitesti omul de afaceri Adrian Vasii a anuntat ca va dezvolta un centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 64.000 de metri patrati si ancora principala reteaua franceza Cora, dupa ce in oras au fost deja finalizate proiectele Euromall, Iris Shopping Center si Jupiter City, precum si un alt patrulea proiect care cuprinde un hipermarket PIC, o unitate Flanco si alte magazine.
Proiectul lui Adrian Vasii, Allegria Mall, ar fi in aceste conditii al cincilea din oras, care deja are un raport extrem de ridicat intre suprafata spatiilor comerciale si numarul de locuitori.
In conditiile in care centrul comercial de 100 de milioane de euro va fi realizat, unul dintre cele cinci proiecte cu siguranta va esua in urmatoarea perioada.
Pe de alta parte, in Bacau, a avut loc anul trecut una dintre putinele tranzactii cu centre comerciale, dupa ce Carrefour Property a preluat proiectul dezvoltat de catre divizia de real estate a grupului Société Générale - Sogeprom - si care prevede realizarea unui centru comercial.
Proiectul francezilor ar fi al treilea din oras, in timp ce nord-irlandezii de la Mivan aveau pe lista de prioritati realizarea unui mall sub brandul Tiago la Bacau, a carui dezvoltare ar inchide aproape total piata de retail bacauana.
Aici au fost finalizate in ultimii doi ani doua dintre cele mai importante proiecte de centre comerciale - Arena Mall si European Retail Park - care au dus stocul spatiilor comerciale la 77.330 de metri patrati, la o populatie de 178.000 de locuitori, potrivit consultantilor de la Cushman & Wakefield Activ Consulting.
Un alt oras in care finalizarea tuturor proiectelor de malluri ar duce probabil la esecuri rasunatoare este Targu-Mures, unde, potrivit informatiilor existente, din cadrul centrului Promenada Mall au plecat deja mai multi chiriasi.
La Targu-Mures a fost finalizat deja un al doilea proiect - Mures Mall - iar Plaza Centers si-a anuntat intentia de a realiza unul dintre cele mai mari malluri ale companiei in Romania, cu o suprafata de 30.000 de metri patrati. Acest proiect este intarziat in momentul de fata, reprezentantii companiei anuntand un nou termen de finalizare, pentru anul 2012.
Plaza Centers se concentreaza in prezent asupra proiectului Dambovita Center din Bucuresti si ia in calcul inceperea constructiei la mallurile mai mici, precum cele din Slatina sau Hunedoara.
Oradea va deveni de asemenea un oras extrem de aglomerat pe segmentul centrelor comerciale in acest an, dupa finalizarea proiectului Tiago Mall. Aici a fost finalizata anul trecut extensia proiectului Lotus Market, in care a fost deschisa si o unitate Carrefour, iar din primavara acestui an a fost deschisa prima etapa a parcului de retail ERA Shopping Park, aflat in imediata vecinatate a Tiago Mall.
Proiectul celor de la Mivan se afla insa intr-un stadiu avansat de constructie, iar livrarea este programata in vara acestui an.
In aceste conditii, ramane de vazut daca firma austriaca S+B Gruppe va mai incepe lucrarile de constructie la proiectul Stop.Shop, anuntat de asemenea pentru orasul bihorean.
Pana in momentul de fata printre putinele proiecte de centre comerciale la care dezvoltatorii au anuntat clar ca renunta se numara mallul din cadrul Sema Parc, in care dezvoltatorii au schimbat conceptul de retail, precum si proiectul Tiago din Arad.
Pe masura ce dezvoltatorii vor ajunge sa constientizeze tot mai mult ca anumite proiecte nu sunt fezabile, pentru terenurile pe care era prevazuta constructia de malluri vor fi gandite noi utilizari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO