Proprietăţi

Ce banci au finantat constructia a peste 7.500 de apartamente din Bucuresti

Ce banci au finantat constructia a peste 7.500 de apartamente din Bucuresti

In cadrul proiectului Residenz din zona Chitila, in vara acestui an mai erau disponibile aproximativ 200 de locuinte finalizate

23.09.2009, 16:02 41

Alpha Bank, UniCredit Tiriac si Raiffeisen sunt printre bancilecare au finantat constructia celor mai mari ansambluri de locuintecare au fost terminate sau se afla in curs de finalizare inBucuresti, arata o analiza care cuprinde informatii despre noua dincele mai mari proiecte din Capitala, cu un total de 7.500 delocuinte.

Cel putin 3.000 dintre aceste locuinte nu au fost inca vandute,iar in conditiile in care majoritatea dezvoltatorilor au luatimprumuturi pe termen scurt, mizand pe vanzarea rapida alocuintelor, aceste credite necesita schimbarea termenilorinitiali, ca urmare a scaderii vanzarilor de apartamente.

Investitia in aceste proiecte s-a ridicat la aproximativ 700 demilioane de euro, cel putin jumatate din aceasta suma provenind dela banci, care asteapta recuperarea banilor ca urmare a vanzariiapartamentelor.

Unul dintre primele cazuri devenite publice in caredezvoltatorii au fost nevoiti sa schimbe structura finantarii esteAsmita Gardens, unde actionarii au crescut fondurile propriialocate acestui proiect si au prelungit pana in 2012 termenul derambursare a creditului.

Fondul European Convergence Development Company (ECDC),administrat de compania britanica Charlamegne Capital, a adusfonduri proprii suplimentare de 4,8 milioane de euro pentrudezvoltarea proiectului Asmita Gardens si a majorat imprumutul deconstructie obtinut de la Alpha Bank de la 51 de milioane de eurola 70 de milioane de euro, ca urmare a scaderii vanzarilor deapartamente.

Din acest imprumut au fost trasi 43,7 milioane de euro la odobanda echivalenta cu rata Euribor pe trei luni plus 4%.

Pe de alta parte, potrivit informatiilor din piata, Piraeus ablocat finantarea pentru proiectul Planorama din Colentina, motivpentru care dezvoltatorii israelieni nu au bani sa finalizezeprimele blocuri ale proiectului de 1.000 de apartamente.

Cea de-a doua jumatate a acestui an va aduce livrarea anumeroase proiecte mari de locuinte, cele mai multe din ultimiiani, in ciuda faptului ca pe piata se manifesta un blocaj in ceeace priveste tranzactiile de aproape un an.

Potrivit informatiilor de la Institutul National de Statistica,in primele sase luni ale anului au fost finalizate 3.201 locuintein zona Bucuresti-Ilfov, in scadere fata de perioada similara aanului trecut, cand au fost construite 3.308 locuinte.

Cu toate acestea, la nivelul intregului an numarul locuintelorfinalizate in Bucuresti va fi probabil mai mare in 2009, ca urmarea finalizarii acestor proiecte mari.

In proiectele mari din zonele centrale ale orasului preturileapartamentelor au cunoscut cea mai mica scadere, de doar 10-15% sauchiar mai mici in unele cazuri, astfel ca in ansambluri precumAsmita Gardens sau New Town preturile sunt in continuare de circa1.500 de euro/metrul patrat construit.

In aceste conditii, apartamentele din zone semi-centrale aleCapitalei raman inaccesibile clasei medii, care a inceput in toamnaacestui an sa caute locuinte.

Acestia sunt nemultumiti de faptul ca reduceri de preturi auavut loc in special in localitatile din jurul orasului, greuaccesibile din cauza infrastructurii precare, potrivit opiniilorvizitatorilor de la targul imobiliar organizat la sfarsitulsaptamanii trecute in Bucuresti.

La cel mai recent targ imobiliar organizat in Bucuresti, lasfarsitul saptamanii trecute, aproximativ unul din doua proiecteimobiliare prezentate afisa preturi sub pragul de 1.000 deeuro/metrul patrat, dar toate acesteproiecte se aflau fie la marginea orasului, fie in localitatile dinjurul Bucurestiului.

Majoritatea vizitatorilor cautau oferte la preturi in jurulpragului de 60.000 de euro, cat acopera garantia programului "Primacasa", dar la acesti bani in ansamblurile noi din zonelesemi-centrale ale orasului pot fi gasite eventual garsoniere.

In ultima perioada, tot mai multe voci sustin ca preturileapartamentelor au atins pragul minim, sub care dezvoltatorii nu potscadea preturile. Majoritatea apartamentelor noi aflate acum pepiata au fost construite la preturile de constructie din perioada2007-2008, aflate la maxim istoric, iar in prezent dezvoltatorii nuse incumeta sa inceapa constructii noi, desi costurile auscazut.

La targ puteau fi gasite preturi de 799 euro/metrul patrat cuTVA inclusa intr-un ansamblu de 240 de apartamente dezvoltat inzona Soselei Alexandriei, 750 de euro/metrul patrat in Ghencea, 849euro/metrul patrat la care se adauga TVA in Militari sau 1.100 deeuro/metrul patrat construit in Baneasa.

Printre proiectele mai vechi prezentate la targ se numaraConfort City, dezvoltat de fratii Negoita, Greenfield al companieiImpact sau ansamblurile Vitan Residence si Vitan PlatinumTowers.

La sfarsitul acestei saptamani in Bucuresti vor fi organizatealte doua targuri imobiliare - Timon si Targul National Imobiliar -la care si-au anuntat prezenta dezvoltatori precum GTC, Opus Landsau Adama, care au spre vanzare cateva sute de locuintefiecare.

Starea de incertitudine economica tine inca o buna parte dinpotentialii cumparatori de locuinte departe de momentul semnariicontractului de achizitie in ciuda reducerilor operate deproprietarii de locuinte si a facilitatilor oferite de programul"Prima casa" sau legea TVA-ului de 5% pentru locuinte mai ieftinede 380.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO