Proprietăţi

Ce mai e în viaţă în real estate: 6 blocuri şi un mall

04.08.2010, 23:55 36

Numărul proiectelor imobiliare aflate în construcţie continuă săscadă pe măsură ce unele companii finalizează lucrările în timp cealţii se opresc la jumătate, astfel că în prezent în Bucureşti semai lucrează la doar şase proiecte de locuinţe cu mai mult de 200de apartamente fiecare, în timp ce în ţară construirea maiînaintează la un singur mall.

Exuberanţa din perioada 2005-2008 este doar o amintire pentrudezvoltatorii imobiliari, o parte dintre ei confruntându-se cudosare de insolvenţă sau chiar falimente, în timp ce alţii preferă"să stea la cutie", în aşteptarea unor vremuri mai bune. Potrivitunui studiu al CB Richard Ellis, centre comerciale cu o suprafaţăde 60,9 hectare au construcţia momentan oprită, alte proiecte cu osuprafaţă de 78 ha fiind planificate, dar fără a se fi începutvreodată construcţia. "În toamnă sau în primul trimestru de anulviitor ar putea fi începute noi proiecte comerciale", spune MihneaŞerbănescu, şeful firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Singurul mall aflat în prezent în construcţie este Gold Plazadin Baia Mare, în timp ce printre proiectele de locuinţe la care selucrează în Bucureşti se numără ansamblul Upground din Pipera (600de apartamente) sau prima fază a proiectului Quadra 2 din Militari,format din 242 de garsoniere şi apartamente cu două camere.

"Ţinând cont că din a doua parte a anului 2008 nu s-au mailansat proiecte de mari dimensiuni şi neavând semnale pozitive înacest sens nici pentru viitorul apropiat, suntem de părere căîncepând cu anul 2011 oferta va cuprinde cu precădere apartamentefinalizate", apreciază şi Ştefania Baldovinescu, manageruldepartamentului de consultanţă din cadrul Colliers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO