Proprietăţi

Ce va influenţa evoluţia preţurilor la apartamente în 2011

Ce va influenţa evoluţia preţurilor la apartamente în 2011

Autor: Cristi Moga

30.12.2010, 09:52 121

Cel puţin în teorie, preţurile produselor şi locuinţelor suntreglate de raportul dintre cerere şi ofertă, dar şi aceste elementesunt la rândul lor influenţate de diverşi factori care vorinfluenţa valorile de tranzacţionare în anul care stă săînceapă.

Cele mai importante elemente aduse în discuţie de cătreconsultanţi şi evaluatori sunt:

Evoluţia economică, sub considerentul căreluarea creşterii va aduce optimism în rândul populaţiei fapt ceva permite deblocarea rezervelor financiare acumulate în perioadăde criză şi realizarea de tranzacţii. Pe de altă parte, scădereapreţurilor la apartamente a început în cel de-al doilea trimestrual anului 2008, când economia avansa încă cu peste 5%, primelesemne de încetinire fiind consemnate pe finalul anului.

Guvernanţii vorbesc acum de o creştere economică de 1,5% pentru2011, prognoză pe care a fost realizat şi bugetul, dar o evoluţiepozitivă a economiei a fost prognozată şi pentru 2010, iarnerealizarea acesteia a dus la adoptarea unor măsuri precummajorarea TVA şi scăderea salariilor pentru reducerea deficituluibugetar.

Programul Prima casă a reprezentat o importantăgură de oxigen pentru agenţi şi dezvoltatori imobiliari şi a traspe final de an inclusiv o bună parte din apartamentele cu treicamere vechi din Bucureşti în intervalul 50.000-60.000 de euro, lacare achiziţiile pot fi finanţate cu împrumuturi la dobânzi maimici, garantate de Guvern. În acest an s-a vehiculat varianta demajorare a plafonului de garantare, fapt ce ar putea deblocatranzacţiile şi pentru o categorie mai scumpă de apartamente.

Atitudinea băncilor cu privire la portofoliilede apartamente deja executate, dar şi referitor la miile deapartamente noi a căror construcţie a fost finanţată, dar pentrucare dezvoltatorii nu au găsit în ultimii doi-trei ani cumpărători.Consultanţii spuneau în acest an că piaţa ar cunoaşte o nouăcorecţie severă dacă băncile ar "arunca" spre vânzare toateapartamentele pe care le-au executat deja, astfel că o atitudinemai prudentă ar fi cea de "expectativă", în condiţiile în care nicipentru cele câteva sute sau chiar mii de locuinţe pentru care aufost realizate licitaţii în acest an nu s-au găsit decât câţivacumpărători interesaţi, uneori licitaţiile fiind repetate chiar şide mai mult de zece ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO