Proprietăţi

Cele 25 de orase cu peste 100.000 de locuitori vor avea cel putin un mall

17.01.2008, 17:43 1919

In prezent, doar jumatate dintre marile orase au un centru comercial modern, inaugurat in ultimii cinci ani. 19 din cele 25 de orase din Romania cu peste 100.000 de locuitori, reprezentand 76% din total, vor fi acoperite de un centru comercial pana la sfarsitul acestui an, restul oraselor urmand a intra la randul lor pe harta centrelor comerciale din anul 2009.
Situatia reiese din datele companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, care citeaza inclusiv Institutul National de Statistica, precum si din datele oferite de companiile de dezvoltare si de consultantii imobiliari, informatii centralizate de ZF.
Cele sase orase care vor avea primul centru comercial de-abia in 2009 sunt Craiova, Ploiesti, Baia Mare, Satu Mare, Botosani si Drobeta-Turnu-Severin, insa situatia se va schimba dupa ce dezvoltatori precum BelRom, Atrium Centers sau Sonae Sierra vor bifa si aceste orase pe lista localitatilor cu dezvoltari comerciale operationale.
De altfel, fiecare dintre acesti trei dezvoltatori are planuri pentru doua dintre aceste orase - Sonae Sierra la Craiova si Ploiesti, BelRom la Botosani si Drobeta-Turnu-Severin si Atrium Centers la Baia Mare si Satu Mare. Acesti investitori nu vor fi singuri in aceste orase, Craiova si Ploiestiul in special fiind deja pe lista unor dezvoltatori precum Africa Israel, Mivan sau Delta Group.
Pana atunci, un numar de alte sapte orase cu peste 100.000 de locuitori - Braila, Suceava, Oradea, Buzau, Piatra-Neamt, Galati si Focsani - vor avea din acest an primul mall din localitate, in cazul in care planurile dezvoltatorilor vor fi realizate la timp. Compania de dezvoltare imobiliara din Israel Globe Trade Center (GTC) va patrunde pe trei dintre aceste piete - Suceava, Buzau si Piatra-Neamt - prin intermediul retelei de centre comerciale de mici dimensiuni Galleria, care prevede realizarea unor proiecte cu o suprafata de 10.000-12.000 de metri patrati. La Suceava, GTC va intra inca din primul an in competitie cu Iulius Mall Suceava si Suceava Shopping City - proiecte care au anuntata finalizarea in acelasi an.
In celelalte orase primii intrati pe piata vor fi dezvoltatorii israelieni Euromall (Galati), belgienii de la BelRom (Focsani si Braila), in timp ce nord-irlandezii de la Mivan si cipriotii de la Omilos vor deschide primele centre comerciale moderne din Oradea.
Aceste mall-uri se vor alatura altor centre comerciale care urmeaza a fi inaugurate anul acesta in orase care au deja astfel de dezvoltari, precum Bucuresti, Iasi sau Constanta, lista proiectelor care urmeaza a fi livrate in acest an cuprinzand 20 de noi unitati.
Expansiunea rapida a centrelor comerciale va avea efecte atat asupra fortei de munca, tinand cont ca un astfel de mall atrage circa 1.500 de angajati, cat si asupra pietei de retail, in conditiile in care competitia va contribui la scaderea chiriilor.
?Este foarte probabil ca nivelul chiriilor sa scada pe masura ce se tot deschid aceste mall-uri si, cu siguranta, nu toate mall-urile anuntate se vor deschide - in primul rand in cazul in care se vor gandi ca nu pot face concurentei si ca e mai eficient sa dezvolte altceva si, in al doilea rand, din cauza faptului ca scaderile in nivelul chiriilor si cresterile costurilor de constructie nu vor mai face proiectele fezabile", apreciaza Luiza Moraru, partener in cadrul firmei de consultanta imobiliara Eurisko.
Intr-o analiza realizata la sfarsitul anului trecut de lunarul Business Construct, consultantii apreciau ca doar 60% din cele circa 100 de proiecte comerciale anuntate pentru urmatorii ani vor fi finalizate. ?In prima faza, insa, cred ca dezvoltatorii vor analiza posibilitatea schimbarii conceptelor in proiecte complementare celor deja livrate, pentru a ramane in piata si a fi competitivi", adauga Moraru.
Investitiile in aceste centre comerciale sunt de ordinul miliardelor de euro, tinand cont ca doar cele 20 de mall-uri care ar trebui finalizate in acest an, cu o suprafata inchiriabila de peste 800.000 de metri patrati, implica circa 1,3 miliarde de euro.
In Bucuresti vor fi inaugurate trei centre comerciale, care vor intrerupe ?amorteala" din ultimii doi ani, in conditiile in care de la deschiderea City Mall din 2005 niciun alt centru comercial de mari dimensiuni nu a mai fost livrat.
Baneasa Shopping City, Sun Plaza si Liberty Center vor contribui practic la dublarea stocului de spatii in centre comerciale din Capitala, care va depasi pana la sfarsitul anului 300.000 de metri patrati, in cazul livrarii celor trei proiecte la termen.
La fel de multe centre comerciale ca in Bucuresti vor fi livrate anul acesta si in Suceava, unde insa nu exista in momentul de fata niciun mall. Astfel, in orasul din nordul Moldovei va fi in acest an finalizat cel de-al patrulea proiect din portofoliul omului de afaceri Iulian Dascalu, care opereaza deja trei centre comerciale prin intermediul Iulius Group la Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, precum si centrele comerciale Shopping City si Galleria.
Cele trei centre comerciale vor arunca in piata suceveana spatii comerciale cu o suprafata de peste 100.000 de metri patrati, investitiile cumulate ridicandu-se la circa 180 de milioane de euro. La Suceava va fi livrat unul dintre primele mall-uri de pe piata locala ale dezvoltatorului israelian Globe Trade Center (GTC), care s-a remarcat pana in prezent prin dezvoltarile de birouri, prin constructia si vanzarea imobilelor Europe House si America House din Bucuresti.
Tot in Moldova, dar la Iasi, am putea asista in acest an la prima ?saturare" a pietei, in conditiile in care va fi livrat cel de-al patrulea centru comercial din oras, si anume ERA Shopping Park, dezvoltat de cipriotii de la Omilos.
Iasiul este, de altfel, primul oras din provincie in care a fost finalizat un centru comercial - Iulius Mall, mai apoi fiind livrate alte doua dezvoltari, Moldova Mall, aflat in portofoliul Equest, si Felicia Shopping City, a carui galerie comerciala a fost cumparata de ING Real Estate.
Un alt oras cu o dinamica buna in dezvoltarea de centre comerciale este Constanta, unde actualelor dezvoltari - Tomis Mall si TOM - li se vor mai adauga doua noi mall-uri - City Park si Trident Plaza. Piata de la malul marii va ramane in continuare atractiva dezvoltatorilor, astfel ca in primavara anului 2009 la Constanta va fi inaugurat cel de-al doilea mall Polus Center de pe piata locala, dezvoltat de TriGranit si cumparat de Immoeast pentru 185 de milioane de euro.
De altfel, fondul austriac de investitii Immoeast ar putea deveni inca din 2008 principalul proprietar de mall-uri de pe piata locala, in conditiile in care doua dintre proiectele dezvoltate de catre RED - la Constanta si Arad, precum si Euromall Galati - vor fi livrate in acest an. Immoeast detine in prezent doua centre comerciale operationale - Polus Center Cluj si Euromall Pitesti, iar cu cele trei noi dezvoltari ar putea trece in fruntea ierarhiei, depasind reteaua Iulius Mall, care va ajunge in 2008 la patru unitati.
In acest an este anuntata si livrarea primelor centre comerciale ale dezvoltatorului irlandez Mivan, care a anuntat ca va investi intr-o retea de zece centre comerciale in provincie, primul oras cu un centru Tiago Mall urmand a fi Oradea.

Cum va arata piata centrelor comerciale in 2009

Bucurestiul va avea circa zece centre comerciale, in timp ce orase precum Cluj sau Constanta vor avea cate patru sau cinci;
Dezvoltatorii ar putea decide schimbarea conceptelor, din cauza cresterii concurentei si a scaderii profitabilitatii;
Investitorii se vor orienta si spre orasele de dimensiuni mai mici, care pot la randul lor sustine un centru comercial;
Randamentele investitionale ar putea sa mai scada la vanzare, catre nivelul de 6% in euro pe an;
Chiriile solicitate retailerilor vor scadea pe masura ce tot mai multe centre comerciale vor fi livrate;
Fiecare dintre marile orase, cu peste 100.000 de locuitori, va avea cel putin un centru comercial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO