Proprietăţi

Cine are de recuperat bani din falimentul de 75 mil. euro al proiectului City Mall

Autor: Cristi Moga

09.01.2011, 23:48 41

Valoarea datoriilor centrului comercial City Mall din sudulCapitalei, intrat în faliment la sfârşitul anului trecut, se ridicăla 318 milioane de lei (circa 75 de milioane de euro), potrivittabelului preliminar al creditorilor întocmit de lichidatoruljudiciar Casa de Insolvenţă Transilvania, băncile UniCredit şiBancpost având de recuperat 55% din această sumă.

Astfel, UniCrredit este cel mai mare creditor al mallului, cu oexpunere de 154,4 milioane de lei (36,6 mil. euro), în timp ceBancpost mai are de recuperat aproximativ 5 milioane de eurodintr-un împrumut de 7 mil. euro acordat firmei Victoria Holding,proprietarul City Mall, în 2006. Aceştia sunt singurii creditorigarantaţi, către care s-a instituit ipotecă asupra centruluicomercial şi a parcării supraetajate din imediata apropiere.

O pondere semnificativă, de peste 40% din totalul creanţelor,aparţine unor firme controlate de fondul australian APN EuropeanRetail, proprietarul mallului, care a finanţat activitatea VictoriaHolding cu peste 32 de milioane de euro prin împrumuturi acordatede firmele APN European Retail Holding Trust, APN Property Holdingsşi Porolis Expert (firmă controlată de APN/UKA Management), firmeînscrise acum în tabelul creditorilor.

Sume mai mici de recuperat au şi angajaţii City Mall, directorulMihai Agaficioaia având o creanţă salarială de 14.950 de lei, întimp ce firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield,care ar fi trebuit să repoziţioneze centrul comercial, esteînscrisă în tabelul creditorilor cu o creanţă de aproape 20.000 delei.

În afara băncilor şi a firmelor din grupul APN, restulcreditorilor au de recuperat creanţe reprezentând cel mult 1% dintotal, fie că este vorba de Direcţia Generală a Finanţelor Publicesau chiriaşi ai City Mall, precum Billa, Benvenuti sau SpriderStores.

"Principala cauză care a generat intrarea în faliment asocietăţii (Victoria Holding - n.red.) este imposibilitatea deachitare a costurilor financiare pe care le-a presupusachiziţionarea complexului City Mall. Datoria totală generată deachiziţia complexului comercial este de aproximativ 40 milioane deeuro către Bank Austria (divizia austriacă a UniCredit) pentru caresocietatea nu a fost în măsură să achite contravaloare dobânzilordatorate băncii din disponibilităţile băneşti existente", esteconcluzia trasă de reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvaniacu privire la primul faliment al unui mall din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO