Proprietăţi

Citadella din Titan, 45 de familii în 224 de apartamente: din 100 de vizitatori cumpără doar unu

Citadella din Titan, 45 de familii în 224 de apartamente: din 100 de vizitatori cumpără doar unu

Circa 140 de apartamente mai sunt de vânzare în Citadella, în timp ce 40 de locuinţe au fost vândute către investitori speculativi

Autor: Cristi Moga

06.02.2011, 23:58 4065

Este vorba de ansamblul rezidenţial Citadella, dezvoltat decompania cu acţionariat israelian BRC Business Group şi finalizatîn urmă cu aproape un an: două clădiri de 14 etaje cu 224 deapartamente cu 1, 2 şi 3 camere.

La intrarea în bloc, trei căţei fac parte din "comitetul deprimire". "Nu sunt câini vagabonzi. Au buletine, le dă lumea demâncare. Le-am făcut şi adăpost aici, din polistiren îmbrăcat înparchet. Dar nu au loc decât doi, aşa că se mai bat seara să îşifacă loc", explică paznicul unuia dintre blocuri.

În casa scării, un "déjà vu". Din trei lifturi doar unul areluminiţe care îi indică starea de funcţionare, la fel ca laansamblul vizitat la sfârşitul lunii ianuarie, în Berceni. Nu estenevoie de mai multe lifturi deoarece aveam să aflăm că în acestbloc trăiesc doar în jur de zece familii.

Pe uşa unui apartament de la etajul 1 mesajul mare din exterior:"Acum îţi permiţi să fii la înălţime" este reprodus la o scară maimică, indicând faptul că am ajuns la showroom.

Despre ce este vorba? "De când am preluat noi vânzareacomplexului, preţurile au scăzut cu 25%. De fapt, aceasta a fostuna dintre condiţiile cerute pentru a ne implica în proiect", spuneDaniel Tudor, directorul diviziei imobiliare a companiei VBServices, parte a grupului Volksbank, care a coordonează de treiluni procesul de vânzare a locuinţelor.

Din holuri, pe lângă tocurile uşilor din lemn de culoareroşiatică ale apartamentelor, se mai pot vedea urme de vopsea albăde pe pereţi, dar aspectul general al culoarelor este curat.

Unele apartamente nu au deocamdată parchet în camere. "Oameniipot avea opţiuni diferite", spune Tudor, când o invită pe o doamnăvenită în vizită să intre în garsonieră.

Locuinţele au uşi Porta Doors şi tâmplărie PVC Rehau. Balcoanelesunt spaţioase, dar locuinţele au suprafeţe mici faţă de alteproiecte construite în ultimii ani, fapt ce poate reprezenta unavantaj pentru actuala perioadă.

Femeia nu stă mai mult de cinci minute în garsonieră şi pleacă.Tudor îşi întreabă colega care se ocupă special de proiectul dinTitan: "Când se întoarce să cumpere?". Consultantul de vânzărizâmbeşte şi dă de înţeles că nu are mari speranţe. "De trei luniavem 600 de clienţi intraţi, dar rata de convertire este destul demică. Acum este în jur de 1%, dar era de 3-5%. Din păcate programulPrima casă a fost blocat de la începutul anului. Am înţeles că i-adat acum drumul. Nu înţeleg de ce nu a putut avea continuitate. Artrebui ca Guvernul să acorde o mai mare importanţă sectoruluiconstrucţiilor deoarece poate mişca economia", spune Tudor.

Cât mai sunt preţurile în Citadella

O garsonieră de 40 de metri pătraţi utili costă 47.400 de europlus TVA (adică 1.170 euro/mp), în timp ce un apartament cu treicamere şi 80 de metri pătraţi utili ajunge la 93.900 de euro cu totcu loc de parcare. În 2008, preţul mediu pe metru pătrat construitîn Citadella era de 1.500 de euro, potrivit catalogului deAnsambluri rezidentiale realizat de revista Business Magazin.

Firma a gândit şi un sistem de rate la dezvoltator pe patru ani.Cum funcţionează? Pentru un apartament cu două camere, de 56 demetri pătraţi utili, clientul plăteşte iniţial 17.000 de euro,reprezentând un avans de 20% din preţul apartamentului, rate de 399de euro timp 48 de luni, iar după patru ani un rest de plată deaproximativ 50.000 de euro. În total 86.000 de euro pentru unapartament cu două camere în Titan, de 56 mp şi un loc de parcaresuprateran.

Este mult? "Sunt mai scumpe decât la principalul competitor, darfinisajele în Citadella consider că sunt mai bune. (...)Dezvoltatorul oricum nu îşi mai recuperează investiţia. A cumpăratterenul în 2006 şi a construit în anii de boom. Va avea însă opierdere acceptabilă. Este o atitudine pe care ar trebui să o aibătoţi dezvoltatorii", spune consultantul de vânzări.

Titanul a fost în ultimii ani printre cele mai vizate cartierebucureştene de către dezvoltatorii imobiliari. Adama, Hercesa,Conarg şi Gigant Construct, alături de dezvoltatorii proiectuluiCitadella, au finalizat în jur de 3.000 de apartamente noi înultimii ani.

Dintre acestea mai sunt disponibile în jur de 700, potrivit uneianalize a ZF.

Circa 140 de apartamente mai sunt de vânzare în Citadella, întimp ce un grup de 40 de locuinţe au fost vândute către investitorispeculativi, care nu au finalizat încă achiziţia, astfel că şiapartamente au o situaţie incertă, nefiind achitate integral.

"Contracte finale sunt pentru 45 de apartamente. Cu miciexcepţii, toţi aceşti clienţi sunt mutaţi. Noi avem o ţintă devânzări de cinci apartamente lunar după deblocarea programuluiPrima casă. Ne aşteptăm să nu mai dureze prea mult perioadanefastă. Oricum, mai repede de doi ani nu văd vânzarea acestuiproiect".

Cu alte cuvinte, de aproape patru ani de când acest proiect afost scos la vânzare, au fost semnate în medie câte un contractfinal pe lună.

Proiectul a fost promovat de-a lungul timpului şi de firmeleRegatta sau Coldwell Banker, dar 200 de apartamente se pot dovedi afi greu de vândut.

Cât costă să stai în proiect

Facturile la întreţinere de la parterul blocului erau în jur de200-300 de lei.

La capătul tabelului mai este însă o coloană cu sumele deachitat de către BRC - proprietarul imobilului -, de circa 150 delei pentru fiecare apartament nevândut, reprezentând taxa deadministrare. "Avem o taxă de management de 30 de euro lunar pentrugarsoniere şi 50 de euro pentru trei camere, în care este inclusăpaza 24 din 24, monitorizarea video, întreţinerea spaţiilor verzi,a celor de joacă şi pe casa scării, utilităţile de pe casa scăriişi iluminatul exterior, precum şi plata unui tehnician carerăspunde şi de centrala de bloc. Trebuie menţionat că taxa seîmparte la numărul total de apartamente din bloc, iar BRC plăteştepentru locuinţele nevândute", explică reprezentantul Citadella.

La fel ca 90% din marile proiecte de locuinţe, şi ansamblulCitadella a fost construit prin credite bancare. BCR a finanţatproiectul, a cărui valoare a fost estimată iniţial la 20 demilioane de euro, dar creditul a fost restructurat, astfel cădezvoltatorul nu are în prezent probleme legate de posibile cereride insolvenţă, cum s-a întâmplat cu numeroase alte proiecte dinBucureşti. "Creditul a fost re-structurat şi s-a oferit un termende graţie până la sfârşitul lui 2011", spune Tudor. Doar reve-nireaoptimismului şi creşterea economică pot convinge mai mulţicumpărători în proiectele imobiliare din Capitală.

Citadella în cifre
224 de apartamente în două blocuri cu 14 etaje;
45 de apartamente vândute, 40 de ante-contracte şi 139 de locuinţedisponibile;
370 de locuri de parcare, o rată de 1,6 locuri/apartament
47.400 de euro plus TVA costă cea mai ieftină locuinţă, ogarsonieră de 40 mp;
30-50 de euro lunar costă taxa de management pentru pază, curăţenieşi iluminatul spaţiilor comune.
Sursa: VB Services, agentul de vânzare al proiectului CitadellaTitan

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO