Proprietăţi

Colliers a raportat afaceri in scadere cu 17%

Colliers a raportat afaceri in scadere cu 17%
09.02.2009, 18:22 26

Compania de consultanta imobiliara Colliers International, liderul pietei de profil in ultimii ani, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 65 mil. lei (17,6 mil. euro), in scadere cu 17% fata de nivelul din 2007, cand firma a inregistrat venituri de 21,2 milioane de euro, a anuntat compania.

Compania si-a ajustat de mai multe ori estimarile privind cifra de afaceri de anul trecut, dupa ce la finalul anului 2007 reprezentantii companiei estimau o noua crestere cu aproximativ 30% a veniturilor, pana la un nivel de 29 mil. euro.
"Criza financiara globala a afectat in primul rand pietele de vanzari - rezidential, terenuri si investitii - care in 2008 au avut scaderi substantiale, in timp ce pietele de inchirieri, unde companiile gandesc strategic si pe termen lung, au avut in continuare o tendinta ascendenta", a comentat rezultatele Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers.
Firma va ramane probabil si in acest an liderul pietei de profil, in conditiile in care pana in prezent si-au anuntat rezultatele financiare doar consultantii firmei Coldwell Banker Affiliates of Romania, cu afaceri de 3,5 milioane de euro in 2008. Reprezentantii firmelor CB Richard Ellis Eurisko si Cushman & Wakefield Activ Consulting, jucatori din top 5, au declarat ca vor anunta rezultatele financiare locale doar dupa ce companiile mama vor face cunoscute rezultatele la nivel global. Colliers nu a facut precizari privind nivelul profitului anul trecut si nici estimari privind evolutia afacerilor pentru acest an.
Ponderea cea mai mare din veniturile Colliers a fost realizata de divizia de inchirieri a spatiilor de birouri, in timp ce cea mai mare crestere a veniturilor a fost realizata de divizia de evaluari, cu afaceri mai mari cu 50% fata de 2007, in timp ce si departamentul de inchirieri in centre comerciale a realizat o crestere semnificativa, de peste 30%.
Printre cele mai importante contracte in care consultantii Colliers au fost implicati se numara evaluarea proprietatilor detinute in Romania de fondul austriac de investitii Immoeast, inchirierea mallului Liberty Center deschis spre sfarsitul anului trecut in Bucuresti sau inchirierea spatiilor logistice din proiectele Bucharest West si ProLogis de la intrarea pe autostrada Bucuresti-Pitesti. "Cred ca solutia iesirii din criza nu consta doar in reducerea costurilor, ci mai ales in intelegerea fenomenelor si oportunitatilor reale din economie", a mai spus Bogdan Georgescu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO