Proprietăţi

Companiile ar trebui sa angajeze 25.000 de oameni pentru a ocupa birourile goale din Bucuresti

Companiile ar trebui sa angajeze 25.000 de oameni pentru a ocupa birourile goale din Bucuresti
19.05.2010, 23:30 47

Activitatea de inchiriere a spatiilor de birouri s-aintensificat in prima parte a acestui an, dar majoritateatranzactiilor au fost de fapt relocari, uneori chiar in spatii maimici, astfel ca per total stocul de spatii de birouri disponibile acrescut pana la circa 300.000 de metri patrati, un nivel recordpentru Bucuresti.

In aceste birouri ar putea lucra 25.000 - 30.000 de oameni,tinand cont de spatiile medii alocate de companiile de pe piatalocala angajatilor, dar numarul pozitiilor noi cautate de companiieste in prezent de circa zece ori mai mic, astfel ca proprietariide birouri vor continua sa piarda bani sau vor fi nevoiti sa "fure"din chiriasii concurentilor, oferind pachete financiare mai bune.Cele mai multe spatii de birouri goale sunt in zona Pipera, circa40% din total, proiecte precum Cubic Center, Global City sau PiperaBusiness Tower avand zeci de mii de metri patrati disponibili.

"Numarul angajarilor o sa creasca, dar in special in retail siproductie, unde personalul recrutat nu isi desfasoara activitateain cladiri de birouri. Sunt cateva firme din zona IT, dar si dinoutsourcing care ar putea sa ocupe cateva posturi, dar vorbim dezeci, poate sute de angajati", spune Iuliana Badea, sales managerin cadrul firmei de recrutare Lugera & Makler, care numaraprintre clienti grupuri precum Oracle, Coca-Cola, UPC sau ING.

Pana la sfarsitul acestui an ar mai trebui finalizate spatii debirouri cu o suprafata inchiriabila de circa 200.000 de metripatrati. O parte dintre acestea au semnate precontracte, in timp ceparcurile de afaceri Swan din Pipera si Platinum Business &Convention Center (Baneasa) sunt aproape goale.

Dintre proiectele in care sunt precontracte, chiriasii se vormuta dintr-un sediu in altul, lasand alte spatii goale, cum estecazul firmei PricewaterhouseCoopers care isi muta sediul din OperaCenter in Lakeview.

Printre companiile care continua sa se extinda in Bucuresti senumara Genpact, HP, Wipro, Competence Call Center sau IBM, darcumulat aceste firme cauta maxim 2.000 de oameni. La nivelulCapitalei rata somajului era la nivelul lunii aprilie de 2,54%,respectiv aproape 29.000 de someri, potrivit datelor AgentieiNationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. "Probabil in cativa anise va ajunge ca toate aceste birouri sa fie ocupate. Cred ca aufost construite cu un «avant pionieresc», fara a se tine cont desituatia de pe piata muncii. Cativa ani vor ramane cu eleneinchiriate", mai spune reprezentantul Lugera & Makler.

In aceste conditii, unii dezvoltatori cauta sa dea o altadestinatie spatiilor destinate initial birourilor. Un exemplu inacest sens il reprezinta firma Castrum controlata de omul deafaceri Gheorghe Mois, care a inchiriat o cladire din PiataVictoriei catre proprietarii clinicilor Sanador pentru realizareaunui spital cu 120 de paturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO