Proprietăţi

Conacele din Micul Paris s-au trezit din amorteala

Conacele din Micul Paris s-au trezit din amorteala
18.10.2006, 16:29 725

O plimbare in propriul parc izolat de zgomotul orasului, mansarde inalte cu ferestre mici si rotunde, acoperisuri placate cu tigla rosie sau solzi de metal, stucatura pretioasa poleita cu aur... Nu sunt ingredientele unui nou ansamblu rezidential, dimpotriva, ele reprezinta criteriile prin care arhitectii au transformat, incepand cu secolului XIX, casele din Capitala in piesele de baza ale Micului Paris.
Piata rezidentiala din Capitala se afla in prezent in cautarea locuintelor moderne, insa vilele construite in stilurile gotic, florentin, brancovenesc sau chiar art nouveau (stilul anului 1900) au reintrat in atentia investitorilor interesati de case cu un aspect arhitectural deosebit.
"Acest tip de case abia de anul acesta au inceput sa iasa pe piata, pana acum fiind inactive", spune Razvan Dragomirescu, project manager in cadrul departamentului de vanzari rezidentiale al Eurisko.
Vilele vechi, construite la sfarsitul secolului XIX si in perioada interbelica, au devenit foarte cautate odata cu intrarea pe piata a investitorilor straini care au sesizat potentialul caselor de patrimoniu datorita suprafetelor generoase pe care le ofera, cu 10 pana la 15 camere.
Insa nu toti potentialii cumparatori de case boieresti sunt tentati de achizitionarea lor in scopul de a le transforma in resedinte. Motivele sunt in principal structura de rezistenta slabita, instalatii electrice si sanitare precare, la care se adauga complicatii suplimentare in cazul unui imobil de patrimoniu pentru care orice modificare trebuie autorizata si de Ministerul Culturii.
"Clientii interesati de case sunt ambasadele si consulatele, bancile si marile companii interne si internationale care sunt in cautarea unui sediu reprezentativ, precum si investitori care renoveaza aceste imobile si le scot ulterior pe piata spre inchiriere", spune Victoria Linca, senior consultant in cadrul DTZ Echinox.
La sfarsitul anului trecut, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta (OUG nr. 209/2005) prin care se urmarea fluidizarea modalitatilor de restituire a imobilelor preluate abuziv. Insa retrocedarea caselor boieresti nu a insemnat acoperirea pietei rezidentiale pentru acest segment.
Cererea in continua crestere a pastrat si chiar a accentuat dezechilibrul dintre ceea ce ofera piata si ceea ce cauta potentialii cumparatori, potrivit reprezentantilor DTZ Echinox.
"Anul acesta, nu putem vorbi de o intetire a ritmului de retrocedare. Vilele care au fost retrocedate pe baza legii 10 sau 112 puteau fi cumparate si pana sa expire termenul de zece ani, se facea un precontract cu o suma de bani garantie, iar semnarea contractului de vanzare-cumparare se facea la expirarea celor zece ani. Bineinteles ca prin aceasta metoda pretul casei era mai redus. Mai exista si posibilitatea ca proprietarul sa astepte expirarea celor zece ani sa ceara mai multi bani pe casa", explica Dragomirescu.
Circa 80% din casele de tip boieresc din Capitala sunt situate in zone precum Piata Romana, Rosetti, Intercontinental, Gradina Icoanei, Kiseleff, Foisorul de Foc, Ana Ipatescu, dar si in zona rezidentiala de nord, in special in Primaverii, Aviatorilor si Televiziune. Unele dintre aceste case sau vile au apartinut ambasadelor straine in Romania, bulevardul Dacia fiind una dintre zonele bogate in astfel de constructii.
Pretul de vanzare al acestor case incepe cu 1,5 mil. euro si poate ajunge pana la peste 6 milioane de euro. Insa pretul unei astfel de vile poate sa ajunga, in functie de zona si de suprafata, chiar si pana la 20 de milioane de euro. "Evaluarea unei case boieresti se face in functie de zona, suprafata, elemente de arhitectura, daca este monument istoric sau nu", explica Dragomirescu.
Pretul de inchiriere, care depinde de asemenea de suprafata si de zona, este intre 7.000 de euro pe luna si 30.000 de euro pe luna. "Pretul acestor case se va mentine ridicat datorita cererilor pentru tipul de casa si locatia respectiva, insa oferta ramane limitata", spune Victoria Linca.
Una dintre cele mai scumpe case boieresti din Capitala este cladirea care gazduieste Ambasada Canadei. Aceasta este situata pe strada Iorga in apropiere de Piata Romana si este estimata de agentia imobiliara Eurisko la 6 milioane de euro. Valoarea acestor case creste si datorita elementelor interioare originale, cum ar fi stucaturi, vitralii, usi cu geamuri de cristal, tavane cu grinzi, scari exterioare somptuoase decorate cu lemn sculptat, care se pastreaza chiar si la 80 sau 100 de ani de la ridicarea constructiei.
Un alt exemplu de cladire de patrimoniu este Casa Gafencu, situata in zona Kiseleff, construita intre anii 1936-1938. Proprietatea este evaluata la 1,5 - 2 mil. de euro.
Imobilul este amplasat pe un teren de 800 de metri patrati, cu resedinte diplomatice invecinate si detalii de stil originale care au rezistat in timp, cum ar fi semineele impunatoare, vitraliile, feroneria sau arcadele. Casa Gafencu atrage prin spatiile largi, cu un living de 80 de metri patrati si dormitoare de 30-45 de metri patrati, care se deschid catre gradina si terasa.
Una din cinci cereri de pe piata imobiliara bucuresteana vizeaza in prezent case construite la sfarsitul secolului XIX sau in perioada interbelica, in ciuda pretului de achizitie care poate fi foarte ridicat, potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare Perfect Casa.
Denumite conace sau chiar palate, imobilele care au apartinut aristocratiei Tarii Romanesti trezesc si interesul romanilor cu dare de mana, care isi arata astfel potenta financiara prin cumpararea sau inchirierea acestor constructii cu arhitectura exterioara specifica perioadei interbelice, dar si cu decoratiuni interioare care creeaza atmosfera intima a inceputului de secol XX.
"Chiar daca unele dintre aceste case sunt cumparate de la primul proprietar si necesita mari investitii, neavand imbunatatiri, valoarea acestor constructii este in continua crestere, cererea fiind mai mare decat oferta. In ceea ce priveste modificarile si modernizarile aduse caselor boieresti, acestea trebuie atent efectuate pentru a nu se strica frumusetea, istoria si atmosfera conturata de stilul arhitectural. Totodata, este bine de stiut pentru potentialii cumparatori ca ele nu pot fi instrainate decat dupa o prealabila verificare facuta pe listele monumentelor istorice. In situatia in care casa se afla in patrimoniu cultural este necesara obtinerea unui aviz de instrainare care poate fi obtinut de la Ministerul Culturii", declara Jeni Dragomir, presedintele agentiei imobiliare Perfect Casa.
Multe dintre casele boieresti au devenit vile office (pentru spatii de birouri), care au atras in ultimii ani companiile interesate de crearea unei imagini exclusiviste si care doresc sa aiba o independenta a spatiului, potrivit companiei imobiliare DTZ Echinox.
Spatiile de birouri in vile dispun si de locuri de parcare gratis (subsol, curte), in timp ce intr-un imobil de birouri din cele nou construite se imparte accesul cu ceilalti chiriasi, iar pentru locurile de parcare se plateste chirie. O vila poate avea o arhitectura clasica, istorica, in timp ce un imobil de birouri are doar un aspect corespunzator de "business".


Palatele, cele mai scumpe cladiri de patrimoniu
Casele boieresti si conacele nu sunt cele mai scumpe imobile de pe piata, un exemplu acest sens fiind Palatul Bragadiru, supranumit Colosseum. Aflata in prezent la vanzare, cladirea este evaluata la 26 de milioane de euro si este recomandata de consultantii imobiliari pentru amenajarea unui hotel de lux. Proprietarii Colosseum sunt Ivona Fulicea, Ion Mihnea Romalo, Ana Constandaky si Irene de l'Epinay, urmasii familiei Bragadiru. Palatul a fost construit intre anii 1905 -1911, destinatia sa initiala fiind aceea de Palat al Culturii pentru angajatii Fabricii de Bere Bragadiru.
Palatul Bragadiru socheaza prin dimensiunea sa, peste 7.100 de metri patrati de suprafata utila, la care se adauga 12.000 de metri patrati de teren, pe care se desfasoara terasa si fosta gradina de vara a palatului.
Un alt imobil, aflat de aceasta data in posesia familiei Stirbei, este Palatul Stirbei din Buftea, care a fost construit in anul 1864, pe mosia de la Buftea, la comanda lui Alexandru, fiul domnitorului Barbu Stirbei.
Plasata in mijlocul unui parc de arbori seculari, cu suprafata de 250.000 mp, cladirea a fost ridicata in stil neogotic, caracterizat printr-o arhitectura sobra, cu fatada formata din incadramente din piatra si motive decorative simple.
Constructia este impresionanta si prin numarul de 30 de camere, care a permis, dupa 1990, statului roman sa-l foloseasca ca unitate hoteliera pana la retrocedarea in primavara acestui an catre mostenitorii familiei Stirbei. Acestia au hotarat sa dea spre vanzare intregul domeniu de la Buftea, valoarea acestuia fiind estimata la circa 5 milioane de euro.
"Destinatia pe care o poate capata cladirea dupa vanzare este de cazinou datorita spatiilor largi oferite de stilul arhitectural, iar domeniul poate gazdui un spatiu de agrement, construit in jurul lacului din mijlocul parcului cu suprafata de 14.500 de metri patrati", spune Jeni Dragomir.
Palatul, al carui proprietar a devenit din anul 1895 principele Barbu Stirbei, este situat pe un domeniu de 28 de hectare si este inconjurat de sere, adapost pentru caprioare, lebede si fazani. Proprietatea mai adaposteste capela familiei Stirbei, loc de reculegere si relaxare precum si casa de oaspeti de 300 de metri patrati.
Pe langa palatele din Capitala, exista astfel de proprietati si in orasele mari din provincie, precum Palatul Brukenthal din Sibiu, Castelul de la Brancovenesti, Castelul de la Arcus din Covasna sau Palatul Banffy din Cluj. Toate aceste proprietati au fost revendicate de urmasii fostilor proprietari.


Casele boieresti, doar pentru nasul fin al strainilor
Vilele vechi, construite la sfarsitul secolului XIX si in perioada interbelica, au devenit foarte cautate odata cu intrarea pe piata a investitorilor straini care au sesizat potentialul caselor de patrimoniu.
Denumite conace sau chiar palate, imobilele care au apartinut aristocratiei Tarii Romanesti trezesc si interesul romanilor cu dare de mana, care isi arata astfel potenta financiara prin cumpararea sau inchirierea acestor constructii cu arhitectura exterioara specifica perioadei interbelice, dar si cu decoratiuni interioare care creeaza atmosfera intima a inceputului de secol XX.
Circa 80% din casele de tip boieresc din Capitala sunt situate in zone precum Piata Romana, Rosetti, Intercontinental, Gradina Icoanei, Kiseleff, Foisorul de Foc, Ana Ipatescu, dar si in zona rezidentiala de nord, in special in Primaverii, Aviatorilor si Televiziune.
Pretul de vanzare al acestor case incepe cu 1,5 mil. euro si poate ajunge pana la peste 6 milioane de euro, in timp ce costul in cazul unei inchirieri, in functie de suprafata si de zona, este intre 7.000 de euro pe luna si 30.000 de euro pe luna.
Una dintre cele mai scumpe case boieresti din Capitala este cladirea care gazduieste Ambasada Canadei. Aceasta este situata pe strada Iorga in apropiere de Piata Romana si este estimata de agentia imobiliara Eurisko la 6 milioane de euro.
Una din cinci cereri de pe piata imobiliara bucuresteana vizeaza in prezent case construite la sfarsitul secolului XIX sau in perioada interbelica, in ciuda pretului de achizitie care poate fi foarte ridicat.


Restaurante boieresti in Bucuresti
Casele boieresti sunt tot mai des utilizate si pentru locatii relaxante, cum ar fi restaurantele. Un exemplu in acest sens este cladirea care adaposteste restaurantul Noblesse, situat in zona Dorobanti, pe strada Paris, care domina bulevardul in perioada anilor '30. Vila a fost casa unuia dintre fostii guvernatori ai Bancii Nationale, iar restaurantul a fost deschis in 2003, dupa doi ani de reparatii si consolidari.
Tot pe strada Paris, intr-o cladire din perioada interbelica, se afla si Angel's. Restaurarea locatiei a durat zece luni, iar lucrarile au fost de reconstruire si consolidare. Arhitectura anilor '30 este reprezentata puternic si de restaurantul de lux din piata Gemeni, construit la inceputul secolului XX de catre revolutionarul Garibaldi. In prezent, proprietarii restaurantului sunt o familie de romani care au deja de 15 ani un restaurant cu specific italian in Germania.
Vila de pe strada Ankara, unde se afla restaurantul Rouge Cafe & Style, a fost restaurata cu ajutorul arhitectului Dan Enache si al designerului de interior Amelia Mayer. Proprietarul restaurantului a avut nevoie de sase luni pentru a reface cladirea ridicata in anii '30 in stilul arhitectural Art Deco.
Fosta casa Catargi, astazi restaurantul Mazagran, in acelasi stil Art Deco, este o cladire impunatoare care mai pastreaza ceva din personalitatea familiei Lascar si Eufrosina Catargi, care au construit casa in anul 1890. Cladirea a fost achizitionata in 2003 de catre societatea romano-britanica Vivid UK.


Ce se gaseste la vanzare
Vila de patrimoniu, amplasata langa Foisorul de Foc, desfasurata pe 1.200 mp construiti, la un pret de 1,8 milioane de euro.
Casa in zona Unirii cu o suprafata de 800 mp si 1.200 mp de gradina, renovata in 2000, la un pret de 3,9 milioane de euro.
Proprietate in spatele Hotelului Intercontinental, cu demisol, parter, doua etaje si mansarda, cu 800 mp/nivel, 2.500 mp teren total, la un pret de 3 milioane de euro.
Vila in Piata Victoriei, construita in 1950-1959, cu o suprafata de 720 mp si 180 mp teren liber, la un pret de 2,7 milioane de euro.
Imobil situat in Piata Romana, alcatuit din demisol, parter inalt, etaj si mansarda, cu o suprafata total construita de 1.000 mp, iar suprafata utila de 870 mp. Vila are 13 camere si un pret de 3,5 milioane de euro.
Vila in stil brancovenesc din Dorobanti, formata din demisol, parter si mansarda, cu 300 mp pe etaj, suprafata totala teren 1.725 mp, la un pret de 4,5 milioane de euro.
Imobil in Piata Romana, cu o suprafata construita de 1.370 mp, teren de 2.100 mp, la un cost de 6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO